Αρίθα Φράνκλιν: Μία γιορτή το τελευταίο «Respect» στη «βασίλισσα της σόουλ»
Συγγραφέας
Μήνυμα
Μαίρη Γούβα VIP woman
Αριθμός μηνυμάτων : 24488 Ημερομηνία εγγραφής : 19/06/2009 Ηλικία : 63 Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Θέμα: Αρίθα Φράνκλιν: Μία γιορτή το τελευταίο «Respect» στη «βασίλισσα της σόουλ» Παρ Αυγ 31, 2018 8:58 pm
επιμέλεια: Ναυσικά Διαμαντοπούλου
Live εικόνα από το Ντιτρόιτ- Αποχαιρετιστήρια μηνύματα και τραγούδια κατά τη διάρκεια της τελετής - Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, Στίβι Γουόντερ, Όπρα Γουίνφρεϊ και Μπιλ Κλίντον στην κηδεία της μεγάλης ντίβας - Στα ολόχρυσα, όπως ήταν η τελευταία της επιθυμία, και ο στόλος με τις ροζ Cadillac - Πάρκο του Ντιτρόιτ θα πάρει το όνομά της Η Αρίθα Φράνκλιν ήθελε η κηδεία της να μοιάζει με γιορτή, μία γιορτή που αρμόζει σε μία «βασίλισσα». Η αίθουσα του Greater Grace Temple του Ντιτρόιτ αντηχεί τις νότες από τα τραγούδια της, λίγο πριν από την τελετή, η οποία ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και θα έχει διάρκεια πέντε ωρών.
Καλλιτέχνες, πολιτικοί αλλά και δικοί της άνθρωποι απευθύνουν μηνύματα, αποθεώνοντας την μεγάλη τραγουδίστρια. Ενδιάμεσα ακούγονται τραγούδια της, από καλλιτέχνες όπως, η Φέιθ Χιλ και η Αριάνα Γκράντε, η οποία συγκινημένη ερμήνευσε το «Natural Woman». Συνολικά 19 τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν μεγάλες επιτυχίες της.
Το χρυσό φέρετρο της ντίβας έφτασε στην εκκλησία μετά το διήμερο λαϊκό προσκύνημα, όπου πλήθος κόσμου συνέρευσε για να την αποχαιρετήσει. Με χρυσά γράμματα, τοίχοι έγραφαν «Μία γιορτή που ταιριάζει σε μία βασίλισσα», ενώ εκείνη ήταν ντυμένη στα ολόχρυσα, όπως ήταν η επιθυμία της, εν αντιθέσει με τις δύο προηγούμενες ημέρες που ήταν στα κατακόκκινα.
Λίγο πριν από το τελευταίο αντίο ένας στόλος ροζ vintage Cadillac απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής. 33 χρόνια πριν η μεγάλη ντίβα της σόουλ είχε υμνήσει μία ροζ Cadillac στον χαρακτηριστικό στίχο «Ain't we ridin' on the freeway of love in my pink Cadillac?» του θρυλικού «Freeway of Love». Τα αυτοκίνητα παρατάχθηκαν το ένα πίσω από το άλλο προς τιμήν της βασίλισσας που τα ύμνησε μέσα από τη μεγάλη επιτυχία της.
Η στιγμή της άφιξης του χρυσού φερέτρου της Αρίθα Φράνκλιν στην προτεσταντική εκκλησία
Μηνύματα αποχαιρετισμού από πολιτικούς, καλλιτέχνες και φίλους
Στην λαμπρή τελετή παρευρίσκονται φυσικά μέλη της οικογένειας της Βασίλισσας της Σόουλ Aretha Franklin, αλλά και διάσημα ονόματα όπως: η Όπρα Γουίνφρι, ο Σμόκι Ρόμπινσον, οι ακτιβιστές Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον, ο Στίβι Γουόντερ, η Αριάνα Γκράντε και η Τσάκα Καν. Και φυσικά πολλοί άλλοι.
Παρών είναι και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει και εκείνος το δικό του μήνυμα.
Απλός κόσμος που λάτρεψε την Αρίθα Φράνκλιν βρέθηκε διπλα στο φέρετρό της, ενώ έξω από την εκκλησία, έχει στηθεί μία τεράστια οθόνη, από όπου θα μεταδίδεται ζωντανά η τελετή.
Ο Σμόκι Ρόμπινσον, αγαπημένος φίλος της επί σειρά ετών της Φράνκλιν, απηύθυνε το μήνυμά του σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλούσε στην ίδια, λέγοντάς της πως όλος ο κόσμος θρηνεί για την απώλειά της.
«Παρακολουθούσε τη γιορτή της ζωής σου από παντού και έκανα συνεντεύξεις από παντού, από όλον τον κόσμο. Η τελευταία ήταν από τη Βραζιλία και ο σταθμός στον οποίο μιλούσα κάλυπτε όλη τη Νότια Αμερική. Ο κόσμος γιορτάζει για σένα. Και ο κόσμος θρηνεί για σένα και θα τους λείψεις», είπε ο Ρόμπινσον.
Στη συνέχεια, φανερά συγκινημένος, τραγούδισε το «Really Gonna Miss You», άλλη μία επιτυχία της Φράνκλιν
«Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ χαρούμενη λειτουργία, θα ξεχειλίζει από χαρά. Πιστεύω ότι θα είναι μια στιγμή λύπης, χαράς, γέλιων και χορών. Θα είναι μια λειτουργία για την Αρίθα, ακριβώς όπως αυτή μάς ευλόγησε με τη μουσική γκόσπελ που τραγουδούσε», », δήλωσε νωρίτερα ο επίσκοπος Τσαρλς 'Ελις, πάστορας στο ναό Greater Grace.
«Aretha Franklin Park»
Ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ Μάικ Ντάγκαν στην ομιλία του για την Αρίθα Φράνκλιν ανακοίνωσε ότι θα μετονομάσει το Chene Park με το όνομα της θρυλικής τραγουδίστριας.
«Το όμορφο διαμάντι μας θα ονομάζεται Aretha Franklin park και όταν τραγουδιστές των επόμενων γενεών θα έρχονται από όλον τον κόσμο για να δώσουν συναυλίες θα θυμούνται ότι τραγουδούν στο σπίτι της "Βασίλισσας της σόουλ», είπε ο Ντάγκαν.
Η Φράνκλιν που γεννήθηκε στον αμερικανικό νότο που σημαδεύτηκε από τις φυλετικές διακρίσεις, στο Μέμφις του Τενεσί, είχε επίσης αφοσιωθεί στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Η σημερινή τελετή υπογραμμίζει τον ρόλο της μέσα από τα τραγούδια της στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων.
Η τελευταία της κατοικία θα είναι κοιμητήριο Woodlawn του Ντιτρόιτ, όπου θα ταφεί, δίπλα στον πατέρα της Κλάρενς Λαβόν Φράνκλιν, τον αδελφό της Σεσίλ Φράνκλιν και τις αδελφές της Καρολάιν και 'Ιρμα Φράνκλιν.
Respect με μία συναυλία γεμάτη συγκίνηση
Η συναυλία φόρος τιμής στην απίθανη καριέρα της Αρέθα Φράνκλιν προκάλεσε συγκίνηση σε χιλιάδες θαυμαστές της χθες βράδυ στο Ντιτρόιτ, παραμονή της κηδείας της "Βασίλισσας της Σόουλ".
Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τα σημαντικότερα κομμάτια της. Το Ντιτρόιτ, η πολυαγαπημένη πόλη της Φράνκλιν, είναι επίσης η πόλη της διάσημης δισκογραφικής εταιρίας "Motown".
Ήταν μια "φοβερή" συναυλία για τον 60χρονο Τέμπλεϊ Ρέινολντς που ταξίδεψε από την πόλη Σάγκινο στο Μίσιγκαν. "Ο κόσμος που δεν μπορεί να είναι εδώ, δεν ξέρει τι χάνει. Όλοι ήταν καταπληκτικοί", είπε.
Τα εισιτήρια -δωρεάν- εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά για την υπαίθρια συναυλία στο Chene Park Amphitheatre, έναν χώρο 5.000 θέσεων όπου η Φράνκλιν ερμήνευε τα τραγούδια της.
Το συγκρότημα Four Tops, η Ντι Ντι Μπριντχζεουάτερ και η 'Αντζι Στόουν μάγεψαν τους θεατές όταν τραγούδησαν το "Freeway of Love", έναν ύμνο στο Ντιτρόιτ, και τα κλασικά "Say A Little Prayer" και "Respect". Το τελευταίο το ερμήνευσαν στο τέλος όλοι οι καλλιτέχνες.
Μια χορωδία γκόσπελ που παρέπεμπε στην αρχή της μουσικής σταδιοδρομίας της Φράνκλιν στην ενορία όπου λειτουργούσε ο πατέρας της, πρώην πάστορας, τίμησε επίσης τη σπουδαία καριέρα έξι δεκαετιών που ανέδειξε την Αρίθα Φράνκλιν σε μια από τις μουσικούς που απολάμβαναν τον μεγαλύτερο σεβασμό στις ΗΠΑ.
Με τη συναυλία αυτή έκλεισαν οι τρεις ημέρες κατά τις οποίες χιλιάδες θαυμαστές πέρασαν από το φέρετρό της που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο μουσείο Charles H. Wright αφιερωμένο στη ιστορία των Αφροαμερικανών την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ την επομένη είχε μεταφερθεί στην εκκλησία των βαπτιστών New Bethel.
Η 63χρονη Ντέμπρα Ντέμινγκς δήλωσε ότι οδηγούσε όλη τη νύχτα από τη Μινεσότα για να σταθεί στην ουρά μπροστά από την εκκλησία επί τέσσερις ώρες και πλέον πριν ανοίξει η πύλη.
"Είμαι σε ένα σύννεφο" ομολογεί στο AFP συγκρίνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε με αυτή μιας από τις ορκωμοσίες του Μπαράκ Ομπάμα στην οποία παρέστη."Ήταν η απόλυτη αγάπη, όλος ο κόσμος μαζί. Είχα το ίδιο συναίσθημα εδώ σήμερα".
Η Αρίθα Φράνκλιν έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου, σε ηλικία 76 ετών, έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.
Είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς.
Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία "Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία" πήρε το παρατσούκλι "Το βραβείο της Αρίθα".
Η αισθησιακή και δυνατή φωνή της που κάλυπτε τέσσερις οκτάβες επηρέασε πολλές αμερικανίδες ντίβες, από τη Γουίτνεϊ Χιούστον μέχρι την Μπιγιονσέ, τη Μαράια Κάρεϊ, την Αλίσια Κις.
Έχοντας τραγουδήσει στις τελετές ορκωμοσίας τριών προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, η Φράνκλιν θεωρείται ένα αμερικανικό σύμβολο, ενώ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2005.
Respect και από το Μπάκιγχαμ
Φόρο τιμής στην σπουδαία ντίβα απέτισε και η μπάντα της βασιλικής φρουράς στη Βρετανία, παίζοντας το θρυλικό Respect κατά τη διάρκεια της αλλαγής φρουράς στο Μπάκιγχαμ το πρωί της Παρασκευής
Οι τουρίστες που έτυχε να βρεθούν στο σημείο παρακολούθησαν αυτή την ασυνήθιστη «παράσταση» της φρουράς.