Μια ημέρα πριν τη διακοπή
Πετάξτε όποιο τσιγάρο, πούρο ή καπνό τσιγάρου ή πίπας έχετε στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σας. Πετάξτε αναπτήρες και τασάκια. Κουβεντιάστε τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους δικούς σας και συμφωνήστε με το σύντροφό σας, αν καπνίζει, να αποφεύγει να το κάνει όταν είστε μαζί. Καπνίστε το τελευταίο τσιγάρο, όχι με αίσθημα συμπάθειας για κάτι που αποχωρίζεστε, αλλά με την αίσθηση ότι για τελευταία φορά ζημιώνετε την υγεία σας, τους δικούς σας και την τσέπη σας μ' αυτή την "κουταμάρα". Κάντε το τελευταίο τσιγάρο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα και κολλήστε ένα σημείωμα για αποφυγή ανάμματος τσιγάρου στον καθρέπτη του μπάνιου και στο μέρος που φτιάχνετε τον πρωινό καφέ σας.
Η πρώτη ημέρα
Μόλις ξυπνήσετε κάντε ένα ντους, φάτε ένα λιτό πρωινό και αμέσως μετά σηκωθείτε και πλύνετε τα δόντια σας, περιποιηθείτε την εμφάνισή σας. Να έχετε στο μυαλό πως ο σκοπός είναι να μην καπνίσετε σήμερα, γι αυτό μη βασανίζετε το μυαλό σας για το πώς θα αντέξετε γενικά χωρίς τσιγάρο. Εάν αισθανθείτε διάθεση για να καπνίσετε, ακολουθήστε τις ιδιαίτερες οδηγίες που ακολουθούν και ενεργήστε πάντοτε με αποφασιστικότητα.
Γενικές συμβουλές για την πρώτη ημέρα
Ελαττώστε την κατανάλωση καφεΐνης (καφέ, cola, τσάι) γιατί θα βοηθήσει να ελεγχθούν καλύτερα τα συμπτώματα στέρησης. Πίνετε άφθονο νερό ή φυσικούς χυμούς, επειδή αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των "τοξινών" από το σώμα. Προσέξτε το φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και τις λιπαρές τροφές. Αλλάξτε τη ρουτίνα σας, ιδιαίτερα εκείνη που σχετίζεται με το κάπνισμα. Αποφύγετε θέσεις που συνηθίζατε να ξεκουράζεστε και να καπνίζετε. Φάτε κάπου αλλού από το συνηθισμένο μέρος. Απασχολήστε το μυαλό και το σώμα σας όλη την ημέρα. Προγραμματίστε δραστηριότητες έτσι ώστε να μην βαρεθείτε. Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα με ένα κομπολόι, μια μικρή ελαστική μπάλα ή ένα μπρελόκ. Ασκηθείτε (κάνετε περίπατο, συμμετάσχετε σε αθλητικές δραστηριότητες, κάνετε κηπουρική κ.λπ.). Μη διανοηθείτε να καπνίσετε ούτε μία ρουφηξιά!
Συμβουλές για μετά τη διακοπή
Σας αξίζουν συγχαρητήρια μια και είστε ήδη ένας πρώην καπνιστής. Από εδώ και πέρα τα συμπτώματα στέρησης θα είναι συνεχώς πιο ελαφριά και σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Όμως να θυμάστε ότι αν και κάνατε ένα πολύ σημαντικό βήμα, οι προσπάθειές σας και η επαγρύπνησή σας πρέπει να συνεχιστούν αμείωτες. Πολλοί καταφέρνουν το δυσκολότερο, που είναι η πρώτη εβδομάδα, αλλά χάνουν τη μάχη όταν ξανακαπνίζουν μετά, ακόμα και μετά από χρόνια, σε μια στιγμή αδυναμίας.
Ο καφές. Οι περισσότεροι καπνιστές τον έχουν συνδέσει με το κάπνισμα. Για να σπάσει η σχέση αλλάξτε τον τρόπο που πίνετε τον καφέ σας. Συντομεύστε το χρόνο για να τον πιείτε και ασχοληθείτε αμέσως με κάτι. Αν δυσκολεύεστε κόψετε τον τελείως ή πιείτε κάτι άλλο (σοκολάτα ή χυμό).
Η παρέα με καπνιστές. Παρακαλέστε φίλους, συναδέλφους και επισκέπτες να μην καπνίζουν μπροστά σας και να μην σας προσφέρουν τσιγάρο, ακόμη και αν το ζητήσετε. Αν ο σύντροφός σας καπνίζει και δεν μπορεί να το κόψει συγχρόνως, κάτι που συστήνεται, ας καπνίζει μακριά σας (π.χ. στο μπαλκόνι). Απαιτήστε όμως να μην καπνίζει όταν είστε μαζί.
Είναι πιθανό να ενοχλήσετε λίγο, με την στάση σας αυτή, τους γύρω σας, με την νευρικότητα σας και την αλλαγή διάθεσης από την στέρηση της νικοτίνης. Αν σας αγαπάνε και είναι πραγματικοί φίλοι, θα σας καταλάβουν και θα σας βοηθήσουν. Προσοχή δώστε στο ότι η υποτροπή, συχνά συμβαίνει όταν κάποιος γνωστός σας προσφέρει τσιγάρο και σας παρακινεί να κάνετε ένα μόνο. Πείτε τους ότι αυτό είναι "εχθρική" ενέργεια και να μην σας πιέζουν.
Όταν είστε μόνος και βαριέστε. Μπορεί να αισθανθείτε την επιθυμία να ανάψετε ξανά τσιγάρο. Αυτό μπορεί να συμβεί σπίτι αλλά και εκτός. Προλάβετε τις καταστάσεις "βαρεμάρας" καθορίζοντας το καθημερινό πρόγραμμα. Για τις ώρες αναμονής έχετε μαζί σας ένα βιβλίο ή ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Απασχολήστε το μυαλό σας με διάφορες λεπτομέρειες του περίγυρού σας που δεν είχατε προσέξει ή ασχοληθεί μαζί τους. Επισκευάστε ό,τι είναι χαλασμένο, κάντε καθαριότητα στο σπίτι, πηγαίνετε περίπατο ή ασχοληθείτε με τα λουλούδια σας, και τα κατοικίδια σας.
Κάθε φορά που σας έρχεται η επιθυμία για τσιγάρο:
· Αναμείνατε για λίγο, η επιθυμία θα περάσει σύντομα.
· Αναπνεύστε βαθιά, 3-4 φορές. Θα χαλαρώσετε.
· Απασχολήστε νου και χέρια. (με μολύβι, κομπολόι, ελαστική μπάλα).
· Ασχοληθείτε με κάτι που συμβαίνει ή υπάρχει γύρω σας.
· Απολαύστε το νερό, πίνοντας τακτικά και γουλιά- γουλιά.
· Ανασύρατε από τη μνήμη τις ημέρες που σας ταλαιπωρούσε η καπνιστική συνήθεια, την επιθυμία σας να απαλλαγείτε, και τις μάχες που έχετε δώσει
Μερικές ιδιαίτερες πληροφορίες για τον πρώτο μήνα
Συμπτώματα στέρησης. Ο εθισμένος στην νικοτίνη οργανισμός του καπνιστή, απαιτεί μία συγκεκριμένη ποσότητα της ουσίας και σε καθημερινή δόση. Αυτό ρυθμίζεται με τον αριθμό των τσιγάρων, με το πόσο βαθιά εισπνέεται ο καπνός και από το είδος του. Όταν διακοπεί το κάπνισμα προκαλούνται μια σειρά από δυσάρεστα, σωματικά (σφίξιμο στο στήθος, ταχυκαρδίες, υπερκινητικότητα, ιδρώτας, κ.α.) αλλά και ψυχικά συμπτώματα (θλίψη, αγωνία, θυμός κ.α.). Οι κρίσεις αυτές έντονης επιθυμίας, αρχίζουν να εμφανίζονται από τις πρώτες ώρες μετά τη διακοπή. Η διάρκειά τους είναι συνήθως σύντομη, 1-3 λεπτά την πρώτη εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια σταθερά εξασθενούν. Μπορεί να είναι συνεχόμενες και ιδιαίτερα ενοχλητικές σε ορισμένους ανθρώπους. Όταν συμβεί, θυμηθείτε ότι η επιθυμία είναι περιστασιακή και πως σύντομα, (0,5 έως 3 λεπτά) θα περάσει. Εφαρμόστε το σχέδιο δράσης σας. Μασήστε τσίχλα, κάτι φαγώσιμο (καρότο), κάντε ασκήσεις χαλάρωσης ή αλλάξτε χώρο και περιβάλλον. Σκεφθείτε τους λόγους για τους οποίους το κόψατε και εμψυχώστε τον εαυτό σας. Αν υπάρχει κάποιος φίλος ή γνωστός, συζητήστε μαζί του.
Οι δυσκολίες συγκέντρωσης. Οφείλονται στην έλλειψη νικοτίνης. Επιβραδύνεται η δράση ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα διάσπαση της προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία στην διάρκεια της εργασίας. Η αντίδρασή σας πρέπει να είναι ένα διάλειμμα ή ένα κρύο ντους και συνεχίζετε αργότερα ή στα διαστήματα της ημέρας που βρίσκεστε σε περισσότερη εγρήγορση. Εναλλακτικά ασχοληθείτε με κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Διαταραχές ύπνου. Μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών. Να είστε, όμως, βέβαιοι ότι ο ύπνος θα βελτιωθεί μετά από την πρώτη εβδομάδα και θα απολαμβάνετε ένα πιο ανάλαφρο και καλό ύπνο.
Αποφύγετε τις πρώτες ημέρες να ασχολείστε με έντονη πνευματική εργασία ειδικά το βράδυ ή να ανοίγετε συζητήσεις που σας αναστατώνουν. Μην πίνετε καφέδες μετά τις 6 το απόγευμα ή αναψυκτικά με καφεΐνη. Πριν από τον ύπνο πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε ένα καλό βιβλίο.
Διαταραχές διάθεσης. Απογοήτευση, ευερεθιστότητα, θυμός, κατάθλιψη, άγχος είναι συχνά συναισθήματα σε καπνιστές που διέκοψαν. Διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα, (έως 1 μήνα) αλλά προκαλούν έντονη απαισιοδοξία. Η αντίδρασή σας θα είναι η προσπάθεια ανεύρεσης διεξόδων ευχάριστης απασχόλησης, όπως πηγαίνοντας σινεμά με κάποιο γνωστό ή παρακολουθώντας μια εύθυμη θεατρική παράσταση. Φέρνετε στο μυαλό ευχάριστες και ήρεμες καταστάσεις, αποφύγετε καφεΐνη και στρεσογόνες καταστάσεις, αθληθείτε, κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης, κ.ο.κ.
Τα γεύματα. Οι περισσότεροι καπνιστές τα έχουν συνδέσει με το κάπνισμα. Ορισμένα φαγητά αυξάνουν περισσότερο την επιθυμία για τσιγάρο. Το ίδιο κάνει και η κατανάλωση οινοπνεύματος, η καλή παρέα, το φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια όπου όλοι γύρω καπνίζουν. Το πρώτο διάστημα αποφύγετε επισκέψεις σε ταβέρνες και γενικά εξόδους με παρέες που ναι μεν περνούσατε καλά, αλλά ταυτόχρονα τρώγατε πολύ, πίνατε και καπνίζατε. Μπορείτε να επιστρέψετε σ' αυτές τις εκδηλώσεις όταν θα έχει εξασθενήσει η επιθυμία σας για τσιγάρο.
Μαρκάτος Μιλτιάδης
Πνευμονολόγος
Πηγή:
www.dietup.gr