Στα 201 έφτασαν τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στη χώρα μας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εργαστηρίου Αναφοράς Νοτίου Ελλάδας, που πλέον καθημερινά αποστέλλεται με νέα περιστατικά της γρίπης.
Την Πέμπτη κατεγράφησαν πέντε κρούσματα :
1. Κορίτσι, 18 ετών, Ελληνικής καταγωγής. Διερευνώνται οι επαφές της.
2. Άνδρα, 33 ετών, Ελληνικής καταγωγής. Διερευνώνται οι επαφές του.
3. Άνδρα, 53 ετών, Ελληνικής καταγωγής. Διερευνώνται οι επαφές του.
4. Άνδρα, 20 ετών, Αγγλικής καταγωγής , που ήρθε από την Μ.Βρετανία.
5. Κορίτσι, 14 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Μ.Βρετανία.
Αβραμόπουλος: "Η γρίπη μπορεί να προσβάλει το 54% του ελληνικού πληθυσμού"Ο υπουργός Υγείας,
Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, την Πέμπτη (9/7) το πρωί είπε πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη και πως είναι ευθύνη της πολιτείας να κρατά υπό έλεγχο την ροή των κρουσμάτων.
Παρ’ όλα αυτά συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που έχουν προσβληθεί από τον ιό από άλλους ασθενείς, αν και το ποσοστό που έρχεται από το εξωτερικό ανέρχεται στο 78%.
«Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι πιθανό, από τη νέα γρίπη να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα.
Αν μάλιστα ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στην Ελλάδα.
«Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέα γρίπης.
Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 - 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου εφαρμόστηκε. Γι αυτό, στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο σοβαρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.
Σχετικά με τον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και το Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη). Το ζήτημα είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων. Το ΥΥΚΑ είναι σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας και οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ειδικούς χώρους, χωρίς πανικό και καθυστερήσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέα γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος, τα παιδιά και οι μαθητές ηλικιών από 1 έτους έως 18 χρόνων.
Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά
άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι
«όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1». http://www.cosmo.gr/News/Hellas/244446.html