Μίνα Ράλλη
Το πρωινό φαίνεται ότι αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αφού παρέχει στον οργανισμό σύμφωνα με τους ειδικούς την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά, μετά τη βραδινή αποχή από το φαγητό.
Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό βοηθάει στην καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού και μας προσφέρει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων.
«Η κατανάλωση πρωινού διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών» δηλώνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μ.Sc., Ιωάννα Κατσαρόλη.
«Αντίθετα, η συστηματική παράλειψη πρωινού συχνά οδηγεί στην ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Α και Β6, η ανεπάρκεια των οποίων δεν αναπληρώνεται στα γεύματα που ακολουθούν.
Στους ενήλικες, και ιδιαίτερα στα παιδιά που τρώνε τακτικά δημητριακά ολικής αλέσεως, η ημερήσια πρόσληψη ολικού λίπους, κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης είναι χαμηλότερη και έχουν 2 έως 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.
Επιπλέον, διατηρούν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών Β1, Β2 και β- καροτένιου, ενώ έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, σε σύγκριση με εκείνους που ξεκινούν την ημέρα τους χωρίς πρωινό»
Υπάρχει πληθώρα βιβλιογραφικών δεδομένων, που καταδεικνύουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Το πρωινό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μνήμη, κάτι που επιτυγχάνεται πιθανότατα με την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Φαίνεται ακόμη ότι οι έφηβοι που τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευστροφία και ικανότητα μάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι.
Είναι πολύ σημαντικό βέβαια για να έχει ευεργετικές επιδράσεις το πρωινό να δίνουμε προσοχή στην ποιότητά του. Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 1/4 των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
«Ένα ισορροπημένο πρωινό είναι απαραίτητο να παρέχει πρωτεΐνες, λίπος καλής ποιότητας με έμφαση στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο» σημειώνει η κ. Κατσαρόλη. «Καλό είναι να συνδυάζει τρόφιμα από την ομάδα του αμύλου (δημητριακά, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης), της πρωτεΐνης (γάλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί, ζαμπόν, γαλοπούλα) και βέβαια φρέσκα φρούτα ή χυμούς».
Μία έξυπνη τακτική για να μπορέσουν οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να μην ξεκινάνε την ημέρα τους χωρίς να πάρουν ένα πλήρες πρωινό είναι να δίνουν το καλό παράδειγμα υιοθετώντας και οι ίδιοι αυτή την υγιεινή συνήθεια, που ούτως ή άλλως θα τους ωφελήσει.
Καλό είναι να επιλέγονται από κοινού τρόφιμα που αρέσουν σε όλη την οικογένεια και αν οι καθημερινές υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν, να παίρνουν όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί το πρωινό τους.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος ώστε να μην καταναλώνετε το πρωινό σας γεύμα με βιασύνη. Μία καλή ιδέα είναι να ξυπνήσετε 15 λεπτά νωρίτερα για να μπορείτε να διαθέσετε αυτό το χρόνο στην προετοιμασία και την απόλαυση ενός υγιεινού και γευστικού πρωινού.
(Πηγή: Cosmo.gr)