Στο μικροσκόπιο δύο ειδικών διεθνούς κύρους μπαίνει ο ιός της νέας γρίπης |
|
To μεγάλο ζητούμενο είναι πότε θα κυκλοφορήσει το αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του ιού |
Την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο εντείνεται η ανησυχία για τον ιό της νέας γρίπης, δύο Έλληνες ειδικοί παγκοσμίου κύρους καταθέτουν στο
Βήμα της Κυριακής την άποψή τους και απαντούν στα ερωτήματα που όλοι έχουν για το εμβόλιο, την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Ο ανοσιολόγος-παθολόγος Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επαναλαμβάνει ότι η τρομολαγνεία είναι πιο επικίνδυνη από τον ιό.
«Η πανδημία, όπως την όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της νέας γρίπης, ευτυχώς φαίνεται ως τώρα να διατρέχει ήπια κλινική πορεία, η δε θνητότητα από τον ιό αυτό είναι παρόμοια με αυτή της κοινής γρίπης» εξηγεί.
Όσο για τα σενάρια αυξημένης θνητότητας, τονίζει ότι δεν έχουν επιστημονική βάση, προκαλούν σύγχυση και φόβο στον κόσμο, ενώ για τις παρενέργειες του εμβολίου καλεί τους πολίτες να μην βιαστούν να εμβολιαστούν, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να αναμένουν να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του εμβολιασμού σε άτομα που διαβιούν σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Για το άνοιγμα των σχολείων διατυπώνει την άποψη ότι η συζήτηση αυτή είναι βιαστική και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί ακόμα περισσότερο πανικό και σύγχυση.
Τέλος, υπενθυμίζει την αναγγελία δύο άλλων πανδημιών: του SARS και της γρίπης των πτηνών: «Ήρθαν και έφυγαν σαν κομήτες».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και καθηγητής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Harvard, εκτιμά ότι δεν μπορούμε με τα έως τώρα δεδομένα να γνωρίζουμε αν ο ίος θα γίνει πιο επιθετικός τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σχετικά με την κινητοποίηση των Αρχών, εξηγεί ότι είναι σωστό να προετοιμαζόμαστε για την πλέον απαισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων, «ελπίζοντας πάντοτε για το καλύτερο».
Όσο για τις στατιστικές που αφορούν στο ποσοστό θνητότητας, ο κ. Τριχόπουλος εκτιμά ότι 4 στους 1.000 ανθρώπους θα πεθάνουν και αυτό όχι γιατί ο ιός είναι επικίνδυνος, αλλά γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων.
Για το εμβόλιο υπενθυμίζει ότι όλα τα εμβόλια έχουν κάποιον κίνδυνο, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης όταν κυκλοφορήσει θα είναι ασφαλές.
«Για να δει κανείς αν είναι ασφαλές ένα εμβόλιο θα πρέπει να μελετηθούν 100 χιλιάδες άνθρωποι. Η αποτελεσματικότητα ελέγχεται με 1.000 άτομα, αλλά η ασφάλεια με 100 χιλιάδες. Πάντως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την εμπειρία από τους μαζικούς εμβολιασμούς που θα γίνουν στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.»
Για τα σχολεία, σημειώνει ότι το κλείσιμο δεν οδήγησε σε υποχώρηση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί, παγκοσμίως η τακτική είναι να λαμβάνονται αποφάσεις για τα σχολεία αφού πρώτα εκτιμηθεί η κατάσταση.
Τέλος, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, ξεκαθαρίζοντας ότι οφείλουμε να ετοιμαστούμε για εναλλακτικές προοπτικές.
Newsroom ΔΟΛ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1036614&lngDtrID=244