Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Κρέας, πουλερικά, ψάρια, σκληρά τυριά, ψωμί, κέικ, γλυκά, μπισκότα, κρέμα γάλακτος, ξηροί καρποί, καφές και τόσα άλλα, θα διατηρηθούν τέλεια αν τα συσκευάσετε σωστά και τα βάλετε στην κατάψυξή σας. Εδώ θα βρούμε γενικές πληροφορίες για το ποιά φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη και πως.
ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑΠρώτα χωρίστε το κρέας σας σε μερίδες, τέτοιες ώστε να μπορείτε να ξεπαγώσετε την ποσότητα που χρειάζεστε για την οικογένειά σας.
Μοσχάρι, αρνί και πουλερικά διατηρούνται στην κατάψυξη για ένα χρόνο περίπου, ενώ το χοιρινό για έξι μήνες. Κρέας που έχετε ήδη μαγειρέψει και έχει περισσέψει, συσκευασμένο σωστά διατηρείται για 3-6 μήνες.
Εάν ξεχάχετε να ξεπαγώσετε το κρέας που θέλετε να μαγειρέψετε, μη στεναχωριέστε. Μπορείτε να το μαγειρέψετε ενώ είναι ακόμα κατεψυγμένο. Απλώς πρέπει να το αφήσετε να μαγειρευτεί για περισσότερο χρόνο (όσο θα χρειαζόταν αν ήταν σε θερμοκρασία δωματίου, συν άλλο μισό αυτού του χρόνου. Αν δηλαδή ήθελε 1 ώρα, τώρα θα το αφήσετε 1 ½.) Αυτό ισχύει για όλα τα κρέατα εκτός από το χοιρινό, όπου για λόγους ασφαλείας, δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύεται κατεψυγμένο.
ΦΡΟΥΤΑΔιαλέξτε φρούτα ώριμα και πλύντε τα καλά με κρύο νερό. Τα περισσότερα φρούτα διατηρούν την καλή γεύση μετά την κατάψυξη, αλλά γίνονται κάπως πιο μαλακά. Σε μορφή πουρέ ή χυμού διατηρούνται καλύτερα.
ΛΑΧΑΝΙΚΑΤα περισσότερα λαχανικά πρέπει πριν καταψυχθούν να ζεματιστούν.
Διαλέξτε φρέσκα λαχανικά, πλύντε τα με κρύο νερό και κάντε τις προετοιμασίες που θα κάνατε αν ήταν να μαγειρευτούν. Αν χρειάζετε, κόψτε τα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα μεγάλη νερό. Όταν βράσει, βάλτε μέσα μια μικρή ποσότητα λαχανικών (τόση κάθε φορά ώστε το νερό να ξαναρχισει να βράζει μέσα σε ένα λεπτό). Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα λαχανικά μέσα για 2-6 λεπτά ανάλογα με το είδος. Αμέσως μετά βγάλτε τα και βουτήξτε τα σε νερό με παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός. Αφήστε τα στο κρύο νερό για όση ώρα τα είχατε και βράζανε. Στραγγίστε τα, βάλτε τα σε σακούλες και στην κατάψυξη.
Λαχανικά που δεν ζεματίζονται είναι:
- τα πατζάρια (βράστε τα καλά, καθαρίστε τα και κόψτε τα φέτες αν θέλετε)
- οι πατάτες – γλυκοπατάτες – κολοκύθα (μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν μαλακά και κάντε τα πουρέ πριν την κατάψυξη. Τα ξεπαγώνετε σε μπαιν μαρί προσθέτοντας βούτυρο και μπαχαρικά.)
- Τα μανιτάρια (τα σωτάρετε ολόκληρα ή τεμαχισμένα με λίγο βούτυρο και τα βάζετε αμέσως στην κατάψυξη)
- Η πράσινη πιπεριά και τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται τίποτα άλλο πέρα από πλύσιμο (και κόψιμο αν θέλετε)
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑΜια πολύ καλή ιδέα είναι να μαγειρεύετε διπλή η τριπλή ποσότητα φαγητού και να βάζετε το υπόλοιπο σε μερίδες στην κατάψυξη. Ο κόπος είναι ελάχιστος μια που θα μαγειρέψετε έτσι κι αλλιώς και σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις. Σχεδόν όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη.
ΕΜΕΙΝΕ ΦΑΓΗΤΟ;Η κατάψυξη είναι σαν τράπεζα. Ό,τι μας περισεύει μπορεί να μπει εκεί για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Περίσεψε χυμός ντομάτας; Βάλτε τον σε παγοθήκες. Περίσεψε κοτόπουλο από τη σούπα που φτιάξατε; Βάλτε το στην κατάψυξη και κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσετε για πίτες ή σάντουιτς. Το ίδιο ισχύει για όλα τα φαγητά. Δεν χρειάζετε να πετάμε τίποτα, γιατί κάπου θα μας χρειαστεί αργότερα.
ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗΕξαίρεση σε όλα αυτά είναι:
Οι πατάτες (μόνο ως πουρές μπαίνουν στην κατάψυξη)
Μαλακά τυριά, κομμένο συκώτι, μαρένγκα, σάλτες που έχουν αβγό
Τα σφιχτά βρασμένα αβγά , τα περισσότερα τηγανιτά ή πανέ φαγητά, τα φαγητά με ζελατίνη.
Μαρούλια, ωμές ντομάτες, αγγούρια και μπανάνες.