Τι έχουμε:
- 1 1/2 κιλό μελιτζάνες
- 4 φλιτζ. γάλα
- 1 φλιτζ. λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
- κόκκους κόκκινου πιπεριού
Για το μείγμα του κιμά:
- 1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
- 3 κρεμμύδια
- 4 κουταλιές λάδι ελιάς
- 3 φλιτζ. ντοματάκια
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 3/4 του φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 5 κουταλιές βιτάμ
- 5 κουταλιές αλεύρι
- 4 φλιτζ. γάλα
- αλάτι, πιπέρι
Τι κάνουμε:Πλένουμε, κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε, τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό, τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ, με το γάλα για 2 ώρες.Τις βγάζουμε από το γάλα, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τις τέσσερις κουταλιές λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, έως ότου πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, τα σοτάρουμε ανακατεύοντας γρήγορα να μη σβολιάσει ο κιμάς και τα σβήνουμε με το κρασί.
Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, τον μαϊντανό και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί τις μελιτζάνες και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα του κιμά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Για να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα, ώστε να μη μας σβολιάσει.
Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι το μείγμα μας να γίνει πηχτό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στρώνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί, πάνω από τον κιμά.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 45-50 λεπτά στους 180οC μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε το μουσακά ζεστό ή κρύο, γαρνιρισμένο με κόκκους πιπεριού.
Συμβουλή
Εάν θέλουμε να ροδοκοκκινίσει περισσότερο ο μουσακάς ρίχνουμε πάνω από την μπεσαμέλ, 1 - 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα.
το κατάλληλο κρασί Κόκκινη Νεμέα φρέσκια. http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13762&subid=2&pubid=3287372