Αντισύλληψη για γυναίκες!!!! Οι μέθοδοι αντισύλληψης για τις γυναίκες περιλαμβάνουν τις μηχανικές μεθόδους (διάφραγμα και αυχενικό κάλυμμα, ενδομήτρια συσκευή και γυναικείο προφυλακτικό), τις ορμονικές (συνδυασμένο χάπι και μικροχάπι), σαλπιγγική στείρωση και τις φυσικές μεθόδους.
Το διάφραγμα
Το διάφραγμα είναι ένας αβαθής ελαστικός θόλος με ένα σταθερό αλλά εύκαμπτο χείλος. Τοποθετήστε το στον κόλπο σας πριν από τη συνουσία, έτσι ώστε να εφαρμόσει καλά πίσω από το ηβικό οστό και να φράξει την είσοδο του τραχήλου, εμποδίζοντας το σπέρμα να εισέλθει στον κόλπο. Είναι ένας πολύ αξιόπιστος τρόπος αντισύλληψης και προστατεύει αρκετά από τα αφροδίσια νοσήματα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με χημικά σπερματοκτόνα, που θα επαλείψετε στο διάφραγμα πριν από την εισαγωγή του στον κόλπο. Υστερα από τρεις ώρες, όσο το διάφραγμα θα είναι ακόμα μέσα, χρησιμοποιήστε πάλι σπερματοκτόνα σε ζελέ, αφρό ή υπόθετο. Το διάφραγμα το βρίσκετε στα μεγάλα φαρμακεία και το μέγεθός του πρέπει να ελέγχεται κάθε εξάμηνο, επειδή ο κόλπος αλλάζει εύκολα σχήμα με τις μεταπτώσεις του βάρους (αν πάρετε ή χάσετε από 9 κιλά και πάνω) ή έπειτα από μία γέννα ή μία αποβολή. Να πλένετε το διάφραγμα με ζεστό νερό μετά την αφαίρεσή του, να το ξεπλένετε, να το στεγνώνετε και να το κρατάτε σε δροσερό μέρος. Να ελέγχετε πάντα μήπως έχει σκισίματα ή οπές και να το βγάζετε μόνο όταν περάσουν έξι με οκτώ ώρες από τη συνουσία. Δεν πρέπει να το έχετε συνέχεια στον κόλπο σας. Το αυχενικό κάλυμμα χρησιμοποιείται όπως και το διάφραγμα. Είναι όμως μικρότερο και καλύπτει μόνο τον τράχηλο.
Ενδομήτριες συσκευές
Είναι μικρά (2,5 εκατοστά) επίπεδα και εύκαμπτα αντικείμενα από πλαστικό, που τοποθετούνται στη μήτρα από το γιατρό. Ενα κοντό πλαστικό ελατήριο, που προεξέχει από τον τράχηλο, είναι δεμένο στη συσκευή, ώστε να διαπιστώνεται η παρουσία της συσκευής με δακτυλική εξέταση και αν χρειάζεται, να αφαιρείται. Οι ενδομήτριες συσκευές έρχονται δεύτερες σε αποτελεσματικότητα μετά το χάπι και αποτρέπουν την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Οταν τοποθετηθούν, μπορεί να μείνουν στη μήτρα επ' άπειρον. Οι καινούριες συσκευές είναι κατάλληλες για όλες τις γυναίκες, ακόμα και για όσες δεν έχουν αποκτήσει παιδί. Ενα από τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι μετά την εισαγωγή τους στη μήτρα προσφέρουν άμεση και συνεχή αντισυλληπτική προστασία και δεν ενοχλούν στη σεξουαλική πράξη. Αντίθετα από το χάπι, δεν επηρεάζουν το θηλασμό και την ορμονική ισορροπία αλλά ούτε και τη γονιμότητα της γυναίκας, Ωστόσο, οι ενδομήτριες συσκευές προκαλούν φλεγμονές και η χρήση τους έχει περιοριστεί.
Τα γυναικεία προφυλακτικά
Τα γυναικεία προφυλακτικά (κυκλοφορούσαν ήδη από το 1920, αλλά δεν επικράτησαν) αποτελούν την... τελευταία λέξη της μόδας στην αντισύλληψη των γυναικών. Είναι ένας λεπτός, αλλά σκληρός λαστιχένιος σωλήνας, ανοιχτός στη μία άκρη και κλειστός στην άλλη, με έναν ευλύγιστο δακτύλιο στην καθεμιά, για να είναι πιο εύκολη η χρήση του. Εισάγεται (με την κλειστή άκρη) στον κόλπο πριν από τη συνουσία και δημιουργεί ένα μαλακό και εύκαμπτο τοίχωμα που, σαν το ανδρικό προφυλακτικό, συγκρατεί το σπέρμα και εμποδίζει την είσοδό του στο σώμα της γυναίκας. Προστατεύει επίσης αρκετά αποτελεσματικά από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους.
Το συνδυασμένο χάπι
Η πιο αποτελεσματική και αντιστρεπτή μέθοδος αντισύλληψης είναι το χάπι, που περιέχει συνθετικά οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες παρόμοιες με εκείνες που παράγονται φυσιολογικά στις ωοθήκες. Με το χάπι μεταβάλλεται η ορμονική ισορροπία του σώματος, οι ωοθήκες διακόπτουν την ωορρηξία και αποφεύγεται η εγκυμοσύνη. Κάθε πακέτο συνήθως καλύπτει 21 ή 28 ημέρες και η έμμηνος ρύση αρχίζει την 28η ημέρα μετά τη λήψη του τελευταίου χαπιού. Χρειάζεται να το συστήσει γιατρός ύστερα από εξονυχιστικό γυναικολογικό τσεκ απ. Στη διάρκεια της λήψης του είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση. Αντισυλληπτικά χάπια δεν πρέπει να παίρνουν οι γυναίκες που καπνίζουν, είναι παχύσαρκες ή έχουν ιστορικό θρομβώσεων και καρδιοπαθειών. Οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι, πρέπει να κάνουν συστηματικά τσεκ απ, να διαλέγουν το χάπι με τα λιγότερα οιστρογόνα και να αναφέρουν αμέσως στο γιατρό τους τυχόν παρενέργειες, όπως αδυναμία στην όραση, ξαφνικοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος ή τα πόδια, δύσπνοια, ταχυκαρδίες ή ανωμαλίες στην περίοδο.
Το μικροχάπι
Το μικροχάπι περιέχει αποκλειστικά προγεστερόνη και καθόλου οιστρογόνα. Οι παρενέργειές του είναι λιγότερες από του συνδυασμένου χαπιού, που όμως καταργεί εντελώς την ωορρηξία. Αυτό δεν συμβαίνει με το μικροχάπι, με το οποίο η έμμηνος ρύση εξαρτάται από τον εσωτερικό κύκλο κάθε γυναίκας. Σε ορισμένες μάλιστα, το αποτέλεσμα είναι ανωμαλίες στην περίοδο. Το μικροχάπι εμποδίζει τη σύλληψη αναστέλλοντας μερικώς την ωορρηξία. Ταυτόχρονα επεμβαίνει στον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες, δημιουργώντας αρνητικές συνθήκες για το σπέρμα και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το μικροχάπι λαμβάνεται καθημερινά και σε μόνιμη βάση και είναι ίσως πιο κατάλληλο από το συνδυασμένο στις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τη μεγάλη δόση οιστρογόνων.
Η σαλπιγγική στείρωση
Η μέθοδος αυτή προσφέρει μόνιμη αντισύλληψη και την προτιμούν μόνον οι γυναίκες που δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλα παιδιά. Για τον αποκλεισμό των σαλπίγγων με την έμφραξή τους σε οποιοδήποτε τμήμα τους εφαρμόζονται πέντε διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις - λαπαροτομία, λαπαροσκοπία, μικρολαπαροτομία, κολποτομία και θυλακοσκοπία - έτσι ώστε το απελευθερωμένο ωάριο να μην μπορέσει να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο. Σε όλες τις μεθόδους αφαιρείται πάντα ένα κομμάτι των σαλπίγγων. Η αποτελεσματικότητά τους είναι σχεδόν εξασφαλισμένη - 4 αποτυχίες στις 1.000 περιπτώσεις - ενώ μετά τη στείρωση σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές.
Φυσικές μέθοδοι
Τρεις μέθοδοι πρόληψης της εγκυμοσύνης που βασίζονται στους φυσιολογικούς κύκλους του σώματος - επιτρέπουν έτσι στα ζευγάρια να μην κάνουν έρωτα τις "επικίνδυνες" ημέρες - έχουν αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματικές κάτω από ιδεώδεις συνθήκες και όταν εφαρμόζονται κατά γράμμα. Η πρώτη, η ημερολογιακή μέθοδος, υπολογίζει την πρώτη ημέρα της περιόδου ως ημέρα Νο 1 και θεωρεί πως οι τέσσερις ημέρες πριν και μετά τη 14η ημέρα είναι οι γόνιμες, κατά τις οποίες πρέπει να αποφεύγεται η συνουσία για να αποτραπεί η εγκυμοσύνη. Με τη θερμική μέθοδο καταγράφεται καθημερινά η θερμοκρασία του σώματος σε ένα χάρτη και σημειώνονται οι τρεις ημέρες κατά τις οποίες είναι ανεβασμένη. Το τριήμερο αυτό διάστημα της ανόδου της θερμοκρασίας και λίγο πριν θεωρείται γόνιμο και πρέπει να αποφεύγεται η συνουσία. Η μέθοδος της βλέννας του αυχένα προϋποθέτει την παρατήρηση των εκκρίσεων του κόλπου, που επιτρέπει την πρόβλεψη της ωορρηξίας και τις επικίνδυνες ημέρες για τη συνουσία. Γόνιμες ημέρες έχουμε όταν οι εκκρίσεις βλέννας γίνονται άφθονες, διαυγείς και ολισθηρές. Η συνουσία γίνεται ασφαλής, όταν οι εκκρίσεις είναι παχύρρευστες και κολλώδεις. Ολες αυτές οι μέθοδοι είναι εντελώς ακίνδυνες για την υγεία - η μοναδική τους παρενέργεια είναι η εγκυμοσύνη - και είναι ανέξοδες. Επηρεάζουν, ωστόσο, αρνητικά τη συχνότητα της συνουσίας.
http://health.in.gr/enc/Article.asp?ArticleId=18526&CurrentTopId=18451&IssueTitle=%CF%E4%E7%E3%FC%F2+%F3%E5%EE%EF%F5%E1%EB%E9%EA%DE%F2+%E4%E9%E1%F0%E1%E9%E4%E1%E3%FE%E3%E7%F3%E7%F2_________________