Παγωτό... Υπάρχουν πολλές ιστορίες για την ανακάλυψη του παγωτού, όμως δεν μπορούν να δοθούν σίγουρες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, γιατί δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα που να τεκμηριώνουν κάποια από τις ιστορίες.
Υπήρχε στην Αρχαία Κίνα, αφού οι Κινέζοι αυτοκράτορες είχαν αποθήκες με παγωτό. Λέγεται ότι ο Μάρκο Πόλο γυρίζοντας από ένα ταξίδι του, έφερε μία συνταγή για την παρασκευή ενός παγωτού από νερό (το σορμπέ).
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Μέγας Αλέξανδρος έτρωγε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το «φαγώσιμο χιόνι». Αυτό φανερώνει ότι και στην Αρχαία Ελλάδα γνώριζαν κάποια μορφή παγωτού.
Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ιστορίες για το πώς δημιουργήθηκε το παγωτό και από ποιον.
Το πιο πιθανό είναι να ανακαλύφθηκαν σε διάφορα μέρη της Γης, διάφορες μορφές παγωτού, οι οποίες εξελίχθηκαν με τα χρόνια στη σημερινή του μορφή.
* Τα συστατικά του παγωτού
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι γάλα, αβγό, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές (όπως πρωτεΐνες, εκχυλίσματα φρούτων, κυτταρίνες κ.ά.), γαλακτωματοποιητές, χρωστικές-αρωματικές ουσίες, κομμάτια σοκολάτας ή φρούτων, ξηροί καρποί κ.ά.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι είναι μία πολύ καλή τροφή για τον άνθρωπο. Παρέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το παγωτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζει γρήγορα τις τιμές σακχάρου στο αίμα, δίνοντας χρόνο στην ινσουλίνη να ρυθμίσει τις καύσεις του οργανισμού.
Ετσι, λοιπόν, μπορούμε να τρώμε παγωτό χωρίς ενοχές, αλλά με μέτρο και με προσοχή.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να χαρείτε τη γεύση του:
**Προτιμήστε παγωτό ξυλάκι (λιγότερες θερμίδες όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας) από ένα κύπελλο (περισσότερο λίπος και χοληστερίνη κυρίως στο παρφέ).
**Προτιμήστε γρανίτες ή light παγωτά ή 0% παγωτά.
**Διαλέξτε το τυποποιημένο από το χύμα (ποσοστά νοθείας 15%-20%).
**Οταν αγοράζετε ένα παγωτό καλό είναι να το καταναλώνετε άμεσα, διαφορετικά να μπαίνει στην κατάψυξη για να μην αλλοιώνεται η γεύση και η οσμή του από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικά, γιατί λόγω της φύσης του δεν τα χρειάζεται! Εχει να δώσει πολλές θερμίδες, όμως είναι πηγή καλών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, οι βιταμίνες κ.ά. Επίσης, χάρη στους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του, παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικές ουσίες, απαραίτητες για την παρουσία των κυττάρων του.
Τέλος, το παγωτό δεν είναι μόνο ένα εποχιακό προϊόν. Μπορεί να καταναλωθεί όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς βουλιμία. Αφήστε, λοιπόν, τη γλώσσα σας να ταξιδέψει στη μαγεία της γεύσης του...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ