Ανοδικά κινείται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ. Ο δείκτης σκαρφάλωσε στις 71,7 μονάδες τον Οκτώβριο, από 63,8 τον Σεπτέμβρη. Σε υψηλό δύο ετών βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ η βελτίωση εστιάζεται και στους δύο τομείς της οικονομίας, την προσφορά και τη ζήτηση.
Η άνοδος αυτή αποτελεί συνέχεια του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε στην προεκλογική περίοδο, ωστόσο ενσωματώνει πλέον και αυξημένες προσδοκίες που δημιουργεί μία νέα κυβέρνηση, φαινόμενο που καταγράφεται με συστηματικό τρόπο από το 1985 στις έρευνες αυτές.
Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί και η άνοδος των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, καταγράφεται λιγότερη απαισιοδοξία, κυρίως όμως για την εξέλιξη της δραστηριότητας στο επόμενο διάστημα.
Αναλυτικότερα:
-στη
Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής, αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, κινούνται ανοδικά, ενώ αντίθετα στα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά.
-στις
Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώνονται ελαφρώς, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών δεν μεταβάλλονται. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος των προσδοκιών σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.
-στο
Λιανικό Εμπόριο, μπορεί να επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αν και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται, ωστόσο σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.
-στις
Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών παραμένουν έντονα αρνητικές, όμως αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι πολύ αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου επίσης εξασθενούν.
-στην
Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ σημαντική είναι και ενίσχυση της πρόθεσης για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο.
Αισιοδοξία και για την απασχόληση στις επιχειρήσεις Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα είναι λιγότερο δυσοίωνες τον Οκτώβριο, αφού το έντονα αρνητικό ισοζύγιο περιορίζεται στις -12 μονάδες (από -17 τον Σεπτέμβριο), στην καλύτερη επίδοση εδώ και έναν χρόνο. Σταθερά άλλωστε σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν προβλέπουν ιδιαίτερες αλλαγές στην απασχόληση το επόμενο τρίμηνο.
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες, καταγράφουν άνοδο 13 μονάδων τον Οκτώβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -9 μονάδες. Έτσι, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά προβλέπει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης (από 19%), ενώ περιορίζεται στο 29% το ποσοστό που προβλέπει επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση (από 40%). Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης καταγράφουν οριακή άνοδο, στις -2 και -3 μονάδες αντίστοιχα.
http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/254362.html