«Η ζωή συνεχίζεται»: αυτό συμβουλεύουν τους πολίτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης Ελένη Γιαμαρέλλου (αριστερά) και ο λοιμωξιολόγος- συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας (δεξιά). «ΤΑ ΝΕΑ» τούς έθεσαν τέσσερα καθημερινά ερωτήματα των πολιτών. Εκείνοι απαντούν και συνιστούν ψυχραιμία.
Να χρησιμοποιούμε το Μετρό; Σαφώς. Εκτός εάν κάποιος πολίτης εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα ή ταλαιπωρείται από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουν να αποφύγουν τα μέσα μεταφοράς ώστε να μη διασπείρουν τον ιό.
Να συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις;
Ναι. Δεύτερες σκέψεις πρέπει να έχουν μόνο εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή τους σε μαζικές συναθροίσεις, σε περιοχές όπου υπάρχει συνεχής μετάδοση του ιού.
Να πηγαίνουμε σινεμά; Ναι. Η ίδια σύσταση ισχύει ωστόσο για τις ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα, είναι ευθύνη όλων των πολιτών που έχουν γριπώδη συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι έως ότου να αναρρώσουν πλήρως.
Να μεταλάβουμε; Σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαγάγει το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ πριν από δέκα χρόνια, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε κίνδυνος για λοίμωξη. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί στους πιστούς. Ωστόσο, όσοι ασθενούν οφείλουν να παραμένουν σπίτι.
Τη διαβεβαίωση των γονέων πως τα παιδιά τους δεν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα θα ζητούν τα σχολεία που προγραμματίζουν εκδρομές. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας συνιστά οι εκδρομές να γίνονται με μέτρο, λόγω της έξαρσης της γρίπης, και τονίζει στους εκπαιδευτικούς πως πρέπει να συνεκτιμούν τους παράγοντες κινδύνου πριν από την τελική τους απόφαση.
Εγκύκλιο απέστειλε χτες στους διευθυντές των σχολείων όλης της χώρας, η οποία υιοθετεί τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης να αναβληθούν έως τον Μάρτιο τα όποια σχέδια για πολυήμερες εκδρομές- ιδίως όταν ο προορισμός είναι χώρα του εξωτερικού.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι εκπαιδευτικοί πριν λάβουν την τελική απόφαση, οφείλουν να συνυπολογίζουν «την έξαρση της επιδημίας σε πολλές χώρες του εξωτερικού και την αδυναμία υποστήριξης των παιδιών που πιθανόν θα ασθενήσουν», καθώς επίσης και την έντονη ανησυχία των γονέων.
Επιπλέον, πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδρομής, εκτός της υποχρέωσης των γονέων να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή των παιδιών τους, θα απαιτείται παράλληλα και διαβεβαίωση ότι δεν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.
Μεταξύ των ευθυνών που έχει το σχολείο στην περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί πολυήμερη εκδρομή (ιδιαίτερα στο εξωτερικό) είναι η διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των μαθητών, για παν ενδεχόμενο!
Μάλιστα, και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέας σύστασης αναφορικά με εκδρομές σε κλειστούς χώρους (π.χ. μουσεία), δεδομένου ότι το πανδημικό κύμα αποτελεί γεγονός και στη χώρα μας.
Προληπτικά μέτρα
Πάντως, σε κάποια σχολεία οι διευθυντές έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, το 7ο Δημοτικό Αμαρουσίου, μετά τη συναίνεση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, έχει προβεί στην αναστολή σχολικών γιορτών, όπου συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου σε μία αίθουσα. Έτσι, στην επέτειο του Πολυτεχνείου κάθε τάξη οργάνωσε τη δική της «κλειστή» εκδήλωση. Επιπλέον, σήμερα αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τον εμβολιασμό και των παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών.
Την ίδια ώρα, η νέα γρίπη «σαρώνει» τις μαθητικές αίθουσες, οι οποίες κλείνουν τα τελευταία 24ωρα με ταχύτητα- ρεκόρ. Μόνον στην Ανατολική Αττική μπήκε χτες προληπτικά «λουκέτο» σε τμήματα και τάξεις 26 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ 16 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και 6 νηπιαγωγεία κλείδωσαν όλες τις πόρτες τους. Στη Νομαρχία Πειραιά χτύπησε «συναγερμός» νέας γρίπης σε 24 σχολεία και νηπιαγωγεία.
Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με δεύτερη εγκύκλιο που απέστειλε χτες στα σχολεία, βάζει τέλος στις πρόωρες «διακοπές» πολλών εκπαιδευτικών που ενώ δεν ήταν άρρωστοι, εκμεταλλεύονταν το κλείσιμο της τάξης τους λόγω ασθενείας μαθητών για να ξεκουραστούν και αυτοί.
Έτσι, κανένα σχολείο δεν θα αναστέλλει τη λειτουργία του εφόσον δεν απουσιάζει τουλάχιστον το 50% των εκπαιδευτικών. Ακόμη όμως και όταν κλείνει το τμήμα στο οποίο υπηρετούν, οφείλουν να παρουσιάζονται στο σχολείο και να καλύπτουν κενά στο δικό τους ή σε άλλα σχολεία, εκτός αν νοσούν και οι ίδιοι.
Άλλοι δύο θάνατοι
Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκαν ακόμη δύο θάνατοι, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από τη νέα γρίπη να ανέρχεται στους δεκατέσσερις. Ειδικότερα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, πρόκειται για έναν 74χρονο άνδρα με ιστορικό κακοήθειας ο οποίος είχε προσβληθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό χτες το βράδυ, μία 48χρονη γυναίκα που ήταν διασωληνωμένη τις τελευταίες ημέρες κατέληξε. Ακόμη πέντε ασθενείς εισήχθησαν εσπευσμένα στην Εντατική, έπειτα από σοβαρές επιπλοκές του αναπνευστικού.
Σοβαρά η έγκυος
Σοβαρή παραμένει και η κατάσταση της 35χρονης εγκύου, που νόσησε βαριά από τη νέα γρίπη. Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, είναι ιδιαίτερης σημασίας ο εμβολιασμός των εγκύων που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, καθώς διατρέχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στην Εντατική εάν μολυνθούν από τον νέο ιό Α, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. «Με το πανδημικό εμβόλιο προστατεύουν τον εαυτό τους, παράλληλα όμως προστατεύουν και το έμβρυο», υπογραμμίζει.
Πηγή: madata.gr