Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ανοίγει για ακόμη μια φορά, μετά τον τραυματισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Νέα Δημοκρατία και πανεπιστημιακοί καθηγητές τάσσονται υπέρ της άρσης, «το άσυλο προστατεύει τις ιδέες και όχι τη βία» αντιπαραθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, τα ξημερώματα της Τρίτης (8/12) ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθησαν οι 22 του Ρεσάλτο.
Τα επεισόδια του τριημέρου πυροδότησαν εκ νέου τη συζήτηση περί άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του Χρήστου Κίττα, τρεις αντιπρυτάνεις ζήτησαν εγγράφως αστυνομική προστασία, περιμετρικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Οι τρεις αντιπρυτάνεις υποστήριξαν στην αίτηση τους πως ο περιμετρικός χώρος των Προπυλαίων δεν αποτελεί Πανεπιστημιακό χώρο, αλλά κοινόχρηστο, ζητώντας άμεσα την προστασία από την αστυνομία.
Έτσι, σε μια εντυπωσιακή παράταξη, δεκάδες αστυνομικοί, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κι ενώ τα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη, έφτιαξαν ένα «ανθρώπινο τείχος» γύρω από το κτήριο του Πανεπιστημίου.
Πιέζει για άρση η ΝΔ Τη Δευτέρα (7/12) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, υποστηρίζει πως είναι ανάγκη να καταργηθεί πλέον το πανεπιστημιακό άσυλο.
«Η κοινωνία είναι έτοιμη, η αντιπολίτευση το στηρίζει, και η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει τη μεγάλη απόφαση, πριν χαθεί η ευκαιρία» αναφέρει εν ολίγοις η Νέα Δημοκρατία, πυροδοτώντας το κλίμα και τη συζήτηση περί άρσης πανεπιστημιακού ασύλου.
Και οι Πανεπιστημιακοί στο «χορό» της άρσης Εκτός από πολιτικές πιέσεις, η κυβέρνηση δέχεται και την κριτική των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, οι οποίοι υποστηρίζουν την άρση του ασύλου, ιδιαίτερα μετά την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Κιττάς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης δήλωσε: «εκ των πραγμάτων ύστερα από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε».
Σε επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσμπολάκης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν ένας αρχηγός κόμματος να κατηγορεί αστυνομία και εισαγγελέα, επειδή εισέβαλαν σε γιάφκα στο Κερατσίνι. Σημειώνεται πως ο κ. Γρυσμπολάκης έχει ταχθεί από την αρχή της θητείας του στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης υπέρ της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
Ελεύθεροι οι 22 του Ρεσάλτο Μετά από ολονύχτια κατάθεση των 22 συλληφθέντων από το στέκι του Ρεσάλτο στο Κερατσίνι, οι κατηγορούμενοι, που μάλιστα αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες, αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ σε πέντε από αυτούς, δεν επιβλήθηκαν καν οι περιοριστικοί όροι.
Από την αρχή της ανάκρισης των συλληφθέντων – ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και τα δύο παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Νιώτη – κάτοικοι και μαθητές του Κερατσινίου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, ως συμπαράσταση στους συλληφθέντες, καθώς όπως υποστήριζαν ποτέ δεν είχαν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.
http://www.cosmo.gr/News/Hellas/257543.html