Παλαιότερα ταμπού, πλέον καθημερινότητα, οι εργασιακές-ερωτικές-σχέσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Απλά αναλογιστείτε πόσοι από τους φίλους ή τους γνωστούς σας, γνώρισαν το έτερόν τους ήμισυ ή είχαν μια εφήμερη σχέση με κάποιον/α συνάδελφο. Σε σχετική έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το site careerbuilder.com,το σαράντα τρία τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε πως διατηρούσε σχέση με κάποιον συνάδελφό του, ενώ ένα τριάντα τέσσερα τοις εκατό είχε ήδη ξεκινήσει... βίο ανθόσπαρτο.
Μπορεί να σας φανεί φυσικό να εκφράσετε δημόσια τον έρωτά σας για τον συνάδελφο στο γραφείο, αλλά τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη θέση, όσο και την καριέρα σας. Για να μην αναφερθούμε στον κυκεώνα σχολιασμού μέσα στον οποίο θα βρεθείτε εσείς, αλλά και το αντικείμενο του πόθου σας. Για να αποφύγετε όλα αυτά, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε ορισμένους βασικούς κανόνες και συμβουλές 'καμουφλαρίσματος' του εργασιακού σας φλερτ.
Συμβουλή 1η: Μην αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες
Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τη σχέση σας και να την κρατήσετε μακριά από το εργασιακό κουτσομπολιό και τα αδιάκριτα βλέμματα. Μην αλλάξετε τίποτα στην καθημερινή σας ρουτίνα και συνεχίστε να εργάζεστε και να συμπεριφέρεστε σαν να μη συνέβη τίποτα συνταρακτικό στην καθημερινότητά σας. Το σύνηθες λάθος που κάνει ο περισσότερος κόσμος σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι να παρουσιάζει μια έντονη αλλαγή διάθεσης στη δουλειά και να περνάει ολοένα και περισσότερο χρόνο με το αγαπημένο του πρόσωπο.
Προσπαθήστε να περιορίσετε τα prive γεύματα και συναντήσεις, χωρίς όμως να φτάσετε στο άλλο άκρο. Το να αποφεύγετε επιδεικτικά το συγκεκριμένο άτομο θα κινήσει επίσης υποψίες. Πιθανώς και περισσότερες από την πρώτη περίπτωση. Κρατήστε το ίδιο ημερήσιο πρόγραμμα, κάντε τα ίδια διαλείμματα που κάνατε, γευματίστε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους και αν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, νιώσετε τις ορμόνες σας να κυριαρχούν, φροντίστε να παραμείνετε ψύχραιμοι.
Συμβουλή 2η: Τηρήστε σιγή ιχθύος
Όλους μας πιάνει μια ακατανίκητη θέληση να εκμυστηρευτούμε τα-ερωτικά-μας μυστικά στους φίλους μας, πολύ περισσότερο όταν αυτοί τυγχάνει να ανήκουν στο στενό επαγγελματικό μας περιβάλλον. Δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε...φιρμάνι, ακόμα και αν νιώθετε πολύ χαρούμενοι για το νέο σας φλερτ ή σχέση, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για άτομα του εργασιακού σας χώρου. Το πιο πιθανό είναι, αφού σας υποσχεθούν πως δεν πρόκειται να το εκμυστηρευτούν πουθενά, να λάβετε μια εβδομάδα αργότερα τα... συγχαρητήρια και τα 'πειράγματα' των υπολοίπων συναδέλφων, πιθανώς και της υπεύθυνης καθαριότητας. Αντίθετα, μπορείτε να το μοιραστείτε το ελεύθερα με φίλους και γνωστούς εκτός δουλειάς, αρκεί να εξασφαλίσετε ότι δεν πρόκειται να το πουν σε κάποιο άτομο του επαγγελματικού σας περιβάλλοντος.
Συμβουλή 3η (και φαρμακερή): Αποφύγετε τις δημόσιες εμφανίσεις
Υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό των δημοσίων εμφανίσεων στα πάρτι της δουλειάς. Το θετικό είναι ότι έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε πιο 'χαλαρό' κλίμα με τους συναδέλφους και να κουτσομπολέψετε τα προσωπικά του καθενός, γνωστού σας ή μη, το αρνητικό είναι ότι ακριβώς το ίδιο μπορούν να κάνουν και αυτοί για εσάς. Πολύ περισσότερο όταν στο παιχνίδι 'μπαίνει' το αλκοόλ, το οποίο κατά ενενήντα εννιά τοις εκατό, θα σας κάνει να συμπεριφερθείτε πιο... οικεία απέναντι στο πρόσωπο και πιθανότατα να πείτε και δυο τρεις κουβεντούλες παραπάνω, αν όχι να τις κάνετε και πράξη σε κάποιο δωμάτιο.
Αν εν πάση περιπτώσει, χρειαστεί οπωσδήποτε να παρευρεθείτε και οι δύο σε κάποιο πάρτι της εταιρείας, τότε ξαναδιαβάστε τα tips της πρώτης παραγράφου, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση. Εν ολίγοις, μην είστε ούτε υπερβολικά θερμοί στις εκφράσεις σας, αλλά ούτε και τελείως ψυχροί. Βρείτε τη χρυσή τομή και συμπεριφερθείτε ως δύο 'φιλικοί' συνάδελφοι που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν – λέμε τώρα.
Συμβουλή 4η: Mails με...φειδώ
Η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των υπηρεσιών IM (msn messenger, yahoo messenger κτλ.) είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε επικοινωνία-προσωπικού ή μη περιεχομένου. Πολλές εταιρείες, όμως, έχουν ειδικά συστήματα ελέγχου των e-mails και των μηνυμάτων που στέλνονται μεταξύ των υπαλλήλων.
Αν μία στο εκατομμύριο, κάποιος από το τεχνικό τμήμα γίνει περισσότερο 'περίεργος' απ' ότι πρέπει, τότε πιθανώς να βρει πολύ περισσότερα από ισολογισμούς και δελτία τύπου. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα μαγικά κίτρινα χαρτάκια με το όνομα Post-it. Είναι εύχρηστα, μικρά και μπορείτε να γράψετε-πρακτικά-οτιδήποτε πάνω τους (φροντίστε να είναι πρωτότυπο) και να τα κολλήσετε στον υπολογιστή του/της συναδέλφου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα-σαφώς ασφαλέστερα- γραπτά μηνύματα στο κινητό.
Νικόλας Γεωργιακώδης
WWW.IATRONET.GR