Κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα αυξηθεί η μέση ετήσια θερμοκρασία έως το 2050. Θα χαθούν οι παγετώνες των Ιμαλαϊων και το 80% των δασών του Αμαζονίου. Εκατομμύρια θάνατοι από τις αρρώστιες και την πείνα
«Μαύρες» είναι οι προβλέψεις της Γκρίνπις για το μέλλον του πλανήτη μετά την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Η πρώτη εκτίμηση της οικολογικής οργάνωσης, ύστερα από το φιάσκο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, για το οποίο ευθύνονται οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως, ΗΠΑ και Κίνα, κάνει λόγο για αύξηση τριών βαθμών Κελσίου της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας έως το 2050.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες: θα λιώσουν οι παγετώνες των Ιμαλαϊων, θα σβηστεί από τον χάρτη το 80% των τροπικών δασών του Αμαζονίου, θα πολλαπλασιαστούν οι πλημμύρες, ενώ 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Οι έρημες και ημιέρημες εκτάσεις της «μαύρης ηπείρου» θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 5% έως 8%, ενώ θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα η κινεζική τάιγκα και η σιβεριανή και καναδική τούνδρα.
Ο Βόρειος Πόλος θα είναι σύντομα πλεύσιμος τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σε 40 χρόνια, εάν αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία, θα χαθεί το 1/3 των παγετώνων του Θιβέτ. Ο παγκόσμιος πληθυσμός που δεν θα έχει επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό θα αυξηθεί από 1 δισ. σε 3,2 δισ. ανθρώπους, ενώ άλλα διακόσια έως εξακόσια εκατ. άνθρωποι θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την πείνα. Επίσης, θα κινδυνεύσει περίπου το 1/3 των ειδών και θα εξαφανιστεί το 15% έως το 40% των ενδημικών ειδών, στα σημεία με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα.
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα καταστήσει ιδιαίτερα ευεπίφορους τους ανθρώπους σε ασθένειες. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από δάγκειο πυρετό και δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από ελονοσία, εκτιμά ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επιπλέον, θα αυξηθούν τα θύματα της διάρροιας σε όλο τον κόσμο -είναι 2,2 εκατομμύρια τον χρόνο- και οι επιπτώσεις της ξηρασίας στον άνθρωπο θα εξαπλασιαστούν.
Στη Βόρεια Αμερική θα αυξηθούν κατά 70% οι επικίνδυνες μέρες με χαμηλό όζον και στην ΕΕ υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν ετησίως οι θάνατοι κατά 86 χιλιάδες εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας. Στη Γηραιά Ηπειρο θα έχουμε συχνότερα κύματα καύσωνα, όπως αυτό του 2003 στο οποίο αποδίδονται 70 χιλιάδες θάνατοι.
Για τον Κούμι Ναϊντού, διευθυντή της Γκρίνπις, οι ισχυροί της Γης ευθύνονται για το ζοφερό μέλλον του πλανήτη.
«Απέτυχαν στον στόχο να εμποδίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι οι συλλήψεις 4 ακτιβιστών μας που οδηγήθηκαν στη φυλακή, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την αδράνεια των κυβερνήσεων».
Πηγή: sourta-ferta.blogspot.com