Οι γαστριμαργικοί πειρασμοί των γιορτών είναι πολλοί και ποικίλοι και έχουν τη δύναμη να «λυγίσουν» ακόμα και τους πιο αποφασισμένους από εμάς που συνηθίζουν να τρέφονται υγιεινά, φροντίζοντας την σιλουέτα και την υγεία τους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να θυσιάζει κανείς την γεύση ή τις παραδόσεις για να μείνει στον «ίσιο δρόμο».
«Το να αποφύγει κανείς εντελώς τα.....
παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα, που είθισται να είναι παχυντικά, μπορεί να του δημιουργήσει ένα δυσβάσταχτο αίσθημα στέρησης που αργά ή γρήγορα θα τον οδηγήσει σε πολυφαγία», λέει ο διατροφολόγος Μαρκ Γκλεν, από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Εξ ίσου σημαντικό, όμως, είναι να προσέχει τι και πόσο τρώει - κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί έναν βασικό κανόνα της υγιεινής διατροφής».
Κατά τον κ. Γκλεν, το κλειδί της σωστής απόλαυσης είναι η λογική, το μέτρο και ο ρεαλισμός - και πιο πρακτικά, οι συμβουλές που παρατίθενται στη συνέχεια:
* Αποδεχθείτε το γεγονός ότι τις μέρες που έρχονται θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλούς πειρασμούς.
* Να επιλέγετε σε ποιες γιορτές θα πάτε. Η εορταστική περίοδος διαρκεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και οι προσκλήσεις για φαγητό που θα σας γίνουν λογικά θα είναι πολλές. Διαλέξτε από αυτές τις πιο σημαντικές και αρνηθείτε ευγενικά τις υπόλοιπες.
* Μην γυρίζετε την πλάτη στα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά απολαύστε τα με μέτρο. Μπορείτε, λ.χ., να φάτε ένα παραδοσιακό γλύκισμα, αλλά περιστασιακά, όχι κάθε μέρα. Πριν εξ άλλου φάτε το δεύτερο ή το τρίτο κομμάτι, αναρωτηθείτε αν στ' αλήθεια σας είναι απαραίτητο - μην ξεχνάτε ότι τα κιλά των γιορτών εύκολα «έρχονται» αλλά γρήγορα «φεύγουν».
* Να διαλέγετε προσεκτικά τι θα φάτε από τον μπουφέ. Καλές επιλογές είναι λ.χ. τα ωμά φρούτα και λαχανικά με λίγο ντιπ, οι γαρίδες κοκτέιλ ή οι βραστές γαρίδες με λεμόνι και το ψητό κρέας, αλλά όχι τα πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα όπως τα επιδόρπια με σαντιγί και κρέμες ή τα τηγανητά ορεκτικά.
* Να διαλέγετε λίγα φαγητά, που πραγματικά θέλετε να φάτε, και να τα απολαμβάνετε σε μικρές θερμίδες.
* Για να μην φτάσετε στον προορισμό σας πεινασμένοι και... ορμήσετε στον μπουφέ, φροντίστε να καταναλώσετε ένα μικρό, λίγων θερμίδων σνακ (λ.χ. ένα γιαούρτι με μία φρυγανιά) πριν βγείτε από το σπίτι.
* Θέστε ένα όριο στα οινοπνευματώδη ποτά. Οι θερμίδες των ποτών είναι πάρα πολλές, γι' αυτό δεν πρέπει να πίνετε περισσότερο από ένα-δύο σε κάθε γιορτή. Όταν καλύψετε το όριο, να αρχίσετε να πίνετε μεταλλικό νερό, αναψυκτικά διαίτης ή σκέτο νερό με μία φέτα λεμόνι.
* Εξισορροπήστε τις πρόσθετες θερμίδες με λίγη περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Πηγαίνετε, λ.χ., μία μεγάλη βόλτα με παρέα, κάνετε στατικό ποδήλατο ή κυλιόμενο διάδρομο την ώρα που βλέπετε τηλεόραση, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, παρκάρετε το αυτοκίνητο ένα-δύο τετράγωνα πιο μακριά από τον προορισμό σας - οι πιθανές επιλογές είναι ατελείωτες. Να θυμάστε ότι κάθε λεπτό κίνησης μετράει και ότι η ποικιλία στις δραστηριότητες που επιλέγετε καθιστά πιο εύκολη την ακολούθησή τους.
* Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να γιορτάσετε και χωρίς φαγητό. Επιστρατεύστε την οικογένειά σας και διασκεδάστε με τραγούδια, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βόλτες, ποδηλασία, σκι, πατινάζ ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
Κόσμος στο σπίτι
Αν έχετε καλέσει κόσμο στο σπίτι, να θυμάστε ότι τα εορταστικά εδέσματα γίνονται εξ ίσου εύγεστα με μερικές μικρές τροποποιήσεις στο μαγείρεμα. Να τι συνιστούν οι διατροφολόγοι της Κλινικής Μάγιο.
* Μειώστε την περιεκτικότητα των φαγητών και των γλυκισμάτων σε λίπη. Αντικαταστήστε, λ.χ., το πλήρες γάλα με λάιτ το πλήρες κρημ τσηζ με άπαχο και το μισό λάδι μιας συνταγής με σάλτσα μήλου.
* Να επιλέγετε πιάτα που απαιτούν ψήσιμο (στον φούρνο ή στα κάρβουνα), βράσιμο (στην κατσαρόλα ή στον ατμό) ή τηγάνισμα σε νερό (ποσέ).
* Να σοτάρετε τα λαχανικά και το κρέας σε κρασί, νερό ή ζωμό και όχι σε λάδι ή βούτυρο.
* Να αφαιρείτε από το κρέας όλο το ορατό λίπος πριν από το μαγείρεμα, να πετάτε το λίπος από την κατσαρόλα μετά το μαγείρεμα και να αφαιρείτε το λίπος από τις σούπες, τους ζωμούς και τις σάλτσες βάζοντάς τες στο ψυγείο να παγώσουν, ώστε να πετάξετε την «πέτσα» που θα δημιουργηθεί πάνω-πάνω.
* Φροντίστε να περιλαμβάνει το μενού άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σε περίτεχνους, υγιεινούς συνδυασμούς.
* Να χρησιμοποιείτε ψωμί ολικού αλεύρου και ολόκληρους σπόρους δημητριακών στις συνταγές σας.
* Ενισχύστε το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα των πιάτων σας με μπαχαρικά και αρωματικά _ από ρίγανη και βασιλικό έως κάρυ, δεντρολίβανο και δάφνη. Να σερβίρετε, λ.χ., τις πατάτες βραστές με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι και σκόρδο ή να προσθέσετε στη γαλοπούλα δεντρολίβανο και σκελίδες σκόρδου, ώστε να γίνει νόστιμη χωρίς πολλά πρόσθετα λίπη
Πηγή: allday-news.blogspot.com