Το γιαούρτι έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει όλα τα συστατικά του γάλατος και σχετικά λίγες θερμίδες. Επειδή είναι συμπυκνωμένο, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Το ασβέστιο που προέρχεται από τη διατροφή, βρέθηκε να επιδρά εναντίον της παχυσαρκίας. Το ασβέστιο μειώνει τα επίπεδα της καλσιτριόλης με αποτέλεσμα να μειώνεται το ασβέστιο εντός των λιπωδών κυττάρων του σώματος.
Το βιολογικό αυτό αποτέλεσμα του ασβεστίου οδηγεί σε αύξηση της χρήσης των λιπών από τα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους. Χαμηλό ασβέστιο στον οργανισμό μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη περισσότερων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ασβέστιο που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) είναι περισσότερο αποτελεσματικό εναντίον της σύνθεσης λίπους παρά το ασβέστιο από άλλες πηγές.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τενεσύ, εξέτασαν το ρόλο που μπορεί να έχει το γιαούρτι σε μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες για απώλεια βάρους. Υπέβαλαν 34 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, σε δίαιτα με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, διάρκειας 12 εβδομάδων.
Η μια ομάδα των παχύσαρκων ασθενών, ελάμβαναν μια δίαιτα με 500 θερμίδες λιγότερες θερμίδες από τις κανονικές ημερήσιες ανάγκες τους και μόνο μία μερίδα γαλακτοκομικών και 500 mg ασβεστίου καθημερινά.
Η δεύτερη ομάδα ελάμβανε δίαιτα με 500 θερμίδες λιγότερες από τις ημερήσιες ανάγκες αλλά με 3 μερίδες γιαουρτιού, μηδενικής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Η συνολική πρόσληψη ασβεστίου στην ομάδα αυτή κάθε μέρα, ήταν 1.100 mg ημερησίως που είναι η ημερήσια ποσότητα που συστήνεται στους ενήλικες.Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα:
Η ομάδα με ψηλό ασβέστιο στη δίαιτα λόγω γιαουρτιού, είχε χάσει 61% περισσότερο λίπος
Στην ομάδα αυτή η απώλεια κοιλιακού λίπους (θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία) ήταν 81% μεγαλύτερη από την ομάδα με τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που παρατηρήθηκε είναι ότι η δίαιτα με ψηλό περιεχόμενο σε γαλακτοκομικό ασβέστιο από το γιαούρτι, οδηγούσε σε περισσότερη απώλεια λιπώδους ιστού παρά μυϊκού ιστού. Αντίθετα οι συνήθεις δίαιτες προκαλούν απώλεια λίπους αλλά και μυϊκού ιστού
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το γιαούρτι σε μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, αυξάνει την απώλεια βάρους, λίπους και ιδιαίτερα του κοιλιακού κεντρικού πάχους που απειλεί πιο πολύ την υγεία.
Πρόσφατα και άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ασβέστιο, συμβάλλουν στη διατήρηση κανονικού βάρους σώματος.
Σε παιδιά και έφηβους, βρέθηκε ότι όταν καταναλώνουν τις ποσότητες γάλατος, τυριού και γιαουρτιού που συστήνονται για την ηλικία τους, το βάρος σώματος τους είναι πιο συχνά φυσιολογικό σε σύγκριση με συνομήλικους τους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πηγή: medlook.net