Μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδιά ακολουθώντας τις συμβουλές μας και δώστε ένα αίσιο τέλος στους τσακωμούς τους... Όταν ο Σταμάτης επισκεπτόταν τα σπίτια των φίλων του για να παίξει μαζί τους, συμπεριφερόταν σαν πραγματικός φίλος: «Αν κάποιο άλλο παιδί του έπαιρνε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια, δεν τον ένοιαζε καθόλου». Μια ωραία πρωία όμως ο Σταμάτης άρπαξε μέσα από τα χέρια του φίλου του Πέτρου ένα παιχνίδι και αρνήθηκε να το δώσει πίσω. Όπως ήταν φυσιολογικό, η μητέρα του έμεινε έκπληκτη: «Πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα τέτοια ντροπή για τη συμπεριφορά του γιου μου».Είναι μια αμήχανη στιγμή που κάθε γονιός θα ζήσει αργά ή γρήγορα. Γιατί συμπεριφέρεται λοιπόν τόσο εγωιστικά το μικρό σας; «Τα παιδιά 2-3 ετών είναι από τη φύση τους εγωκεντρικά και αυτό είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας τους», υποστηρίζει η Jane Nelsen, Ed.D., μία από τους συγγραφείς του βιβλίου Positive Discipline: The First Three Years (Εποικοδομητική πειθαρχία: τα πρώτα τρία χρόνια) και συνεχίζει: «Ο εγκέφαλός τους μόλις αρχίζει να αναπτύσσει τις συναισθηματικές και διανοητικές ικανότητές του, οι οποίες τελικά θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει να συνεργάζεται με τρίτους».
Με άλλα λόγια, το παιδί σας δεν προσπαθεί να γίνει «κακό» όταν αρπάζει τα παιχνίδια μέσα από τα χέρια του άλλου παιδιού. Στην πραγματικότητα απλώς δεν συνειδητοποιεί ότι η πράξη του είναι λανθασμένη. «Είναι απλό: είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί αυτής της ηλικίας να κατανοήσει την έννοια του να μοιράζεται πράγματα», υποστηρίζει η Betsy Brown Braun, συγγραφέας του βιβλίου Just Tell Me What To Say: Sensible Tips and Scripts for Perplexed Parents (Απλώς πείτε μου τι να πω: λογικές συμβουλές και σενάρια δράσης για μπερδεμένους γονείς).
Τα μικρά παιδιά μόλις τώρα αρχίζουν να μπαίνουν τη θέση του άλλου, γι� αυτό και δεν συνειδητοποιούν ότι όταν αρνούνται να μοιραστούν κάτι με ένα τρίτο πρόσωπο ασυναίσθητα το εκνευρίζουν. Κατά τους επόμενους μήνες θα καταλάβουν καλύτερα ότι και τα άλλα παιδάκια έχουν συναισθήματα και ότι κάποια πράξη τους έχει τη δύναμη να πληγώσει, να νευριάσει ή να χαροποιήσει κάποιο άλλο πρόσωπο. Μέχρι τότε όμως, ο παρακάτω οδηγός για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να κάνετε θα σας βοηθήσει να προάγετε τη γενναιοδωρία ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, να αποφύγετε τη... σύγκρουση μεταξύ των λιλιπούτειων εγωιστών!
ΝΑΙ...
Διδάξτε στα παιδιά να παίζουν με σειρά
Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να προσκολλώνται στα παιχνίδια τους γιατί δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στις έννοιες «μοιράζομαι» και «αποχωρίζομαι για πάντα» ένα παιχνίδι. Αρχικά, εξηγήστε στο παιδί σας ότι όταν αφήνει ένα φίλο του να παίξει με κάποιο δικό του παιχνίδι σίγουρα θα το πάρει πίσω, αλλά λίγο αργότερα. Κάντε το μοίρασμα παιχνίδι. Βάλτε χρονόμετρο και, όταν χτυπήσει, τα παιδιά πρέπει να ανταλλάξουν παιχνίδια.
Επιλέξτε συνετά τα παιχνίδια τους
Για να αποφύγετε εκρήξεις θυμού όταν τα παιδιά παίζουν μαζί, μαζέψτε πράγματα που είναι εύκολο να τα μοιραστεί το παιδί σας με κάποιο φίλο του, όπως τις ξυλομπογιές του. Ακόμα καλύτερα, απασχολήστε τα παιδιά με κάποιο τραγουδάκι ή ένα παιχνίδι στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να είναι αρχηγοί, για να απομακρύνετε την προσοχή τους από ορισμένα παιχνίδια.
Κρύψτε τα αγαπημένα παιχνίδια
Για να αποφύγετε τους τσακωμούς, πριν καλέσετε ένα φίλο του παιδιού σας για να παίξουν μαζί, κρύψτε κάποια από τα αγαπημένα παιχνίδια του. Εξηγήστε του ότι θα παίξουν με άλλα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για όλους.
Δείξτε υπομονή
Το παιδί σας χρειάζεται μπόλικη εξάσκηση για να μάθει να δανείζει τα πράγματά του σε άλλα παιδιά και συνεχείς επεξηγήσεις πάνω στη σημασία της πράξης αυτής. Καθώς θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι ωραία που νιώθει όταν κάνει άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους, η ικανότητά του να φέρεται με γενναιοδωρία θα διευρυνθεί με υπέροχους τρόπους.
ΟΧΙ
Μην τιμωρήσετε ένα παιδί που αρνείται να μοιραστεί
Όταν βρεθείτε... μάρτυρες μια σκηνής όπου το παιδί σας κλαίει και φωνάζει «είναι δικό μου», αποσπάστε την προσοχή του με μια διαφορετική δραστηριότητα. Και επαινέστε το όταν τα καταφέρνει. Πείτε του: «Τα πας περίφημα τώρα που μοιράζεσαι το φορτηγάκι σου με τον Πέτρο». Επίσης, υποδυθείτε εσείς πρώτες το ρόλο που θέλετε το παιδί σας να υποδυθεί και αυτό με τη σειρά του. Δώστε του παραδείγματα καλοσύνης που θα αντλήσετε μέσα από την ίδια σας την οικογένεια. Για παράδειγμα, πείτε: «Κοίτα αγάπη μου, ο μπαμπάς μοιράζεται το μπισκότο του με μένα. Ευχαριστώ μπαμπά!».
Μην του επιβάλλετε να παίζει με τους φίλους του μόνο στο σπίτι σας
Οι παιδικές χαρές και διάφοροι άλλοι δημόσιοι χώροι ίσως είναι καλύτερα σημεία συνάντησης για το παιδί σας, ειδικά αν έχει την τάση να είναι κτητικό με τα πράγματά του.
Πηγή: mygreekblogspot.blogspot.com