Είναι αλήθεια πως το κρέας κυριαρχεί στη διατροφή μας και το διαπιστώνουμε στις μέρες της νηστείας, που ξαφνικά το καθημερινό μαγείρεμα μένει γυμνό χωρίς το βασικό του υλικό.
Εδώ ξεκινάει η φαντασία για να φτιάξουμε κάτι που να είναι νόστιμο και θρεπτικό. Και είναι πολλά τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Εκτός από τα κλασικά ελαιόλαδο, ταχίνι, όσπρια και λαχανικά, υπάρχουν και άλλα που θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και θα μας καλύψουν παράλληλα και γευστικά. Οι χουρμάδες, για παράδειγμα, στην καροτοσαλάτα που σας προτείνω, που είναι πρώτης τάξης τονωτικό φρούτο. Τελευταία χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα και στη ζαχαροπλαστική τα ξερά κράνα. Τα κράνα είναι παραδοσιακό προϊόν της βόρειας Ελλάδας, και ειδικότερα της Θράκης, όπου φτιάχνουν ένα πεντανόστιμο λικέρ από κράνα σε ετήσια βάση. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και έχοντας τονωτικές και στυπτικές ιδιότητες, τα κράνα είναι άριστη τροφή. Αν δεν έχετε ξερά κράνα, αντικαταστήστε τα με ξερά κράνμπερις που θα βρείτε στα σουπερμάρκετ. Οι πράσινες σταφίδες που έβαλα στη ρυζοσαλάτα είναι βασικό υλικό στις κουζίνες της Περσίας και της Ινδίας, έχουν πιο φρουτένια και δροσερή γεύση από τις κοινές σταφίδες. Η ρεβιθόσουπα με τα μανιτάρια είναι ένας δυνατός γευστικός συνδυασμός και αν θέλετε να την κάνετε πιο αρωματική, βάλτε φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο στο τέλος του μαγειρέματος. Οσο για τα μανιτάρια, κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς βάζοντας ακόμη και πλεβρότους, κανθαρέλες και μορχέλες.
Ρεβιθόσουπα με μανιτάρια
Για 6-8 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
* 500 γραμμ. ρεβίθια
* 250 γραμμ. φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια
* 50 γραμμ. ξερά πορτσίνι
* 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
* 1 κουταλιά του γλυκού ξερό θυμάρι
* 1 κουταλιά του γλυκού ξερό δεντρολίβανο
* 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
* 4-5 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
* 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
* αλάτι
* πιπέρι
![Νηστίσιμα και θρεπτικά 67-thumb-small](https://2img.net/h/s.enet.gr/resources/2010-02/67-thumb-small.jpg)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε αρκετό νερό. Την επόμενη ημέρα, ξεπλύντε τα και βράστε τα σε αρκετό νερό για 1 ώρα χωρίς να τα αλατίσετε. Οσο βράζουν τα ρεβίθια, μουσκέψτε τα πορτσίνι σε 1 φλιτζάνι νερό. Οταν βράσουν τα ρεβίθια, στραγγίστε τα και κρατήστε 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Πολτοποιήστε τα με το νερό που κρατήσατε στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ. Σκουπίστε με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας τα φρέσκα μανιτάρια και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Σοτάρετε στη μαργαρίνη, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Ρίξτε στην κατσαρόλα τα μουσκεμένα πορτσίνι και το νερό τους αφού το περάσετε πριν από ένα λεπτό σουρωτήρι (ή ένα φίλτρο καφέ). Ρίξτε ακόμη 1 λίτρο νερό, τα πολτοποιημένα ρεβίθια, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράστε τη σούπα για 30 λεπτά. Ανακατέψτε με το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό και σερβίρετε.
Πουρές από κόκκινες φακές με ινδικά μπαχαρικά
Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
* 250 γραμμ. κόκκινες αποφλοιωμένες φακές
* 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
* 1 κουτ. της σούπας τριμένο φρέσκο τζίντζερ
* 1 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς
* 1 κουτ. του γλυκού καυτερό μπούκοβο
Για τη σαλάτα:
* 8 ντοματίνια
* 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
* 4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
* ελαιόλαδο
* αλάτι
![Νηστίσιμα και θρεπτικά 69-thumb-small](https://2img.net/h/s.enet.gr/resources/2010-02/69-thumb-small.jpg)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε στην κατσαρόλα τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κουρκουμά με 3 φλιτζάνια νερό και βράστε τις σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά. Περάστε τις στο μπλέντερ και ξαναβάλτε τις στην κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό και το μπούκοβο. Αλατίστε και βράστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Κόψτε τα ντοματίνια σε τέταρτα, καθαρίστε και κόψτε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές λωρίδες. Ανακατέψτε τα ντοματίνια με το κρεμμύδι, το μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο. Αλατίστε και μοιράστε τον πουρέ στα πιάτα, γαρνίρετε με τη σαλάτα και σερβίρετε.
Καροτοσαλάτα με πλιγούρι και χουρμάδες
Για μία σαλάτα
ΥΛΙΚΑ
* 3 μεγάλα καρότα
* 1 φλιτζάνι πλιγούρι
* 10 χουρμάδες
* 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
* 4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
* 5-6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
* 4 κουτ. της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
* 1 κουτ. του γλυκού κύμινο
* 1 κουτ. του γλυκού τριμμένο ξερό κόλιαντρο
* 2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
* αλάτι
![Νηστίσιμα και θρεπτικά 68-thumb-small](https://2img.net/h/s.enet.gr/resources/2010-02/68-thumb-small.jpg)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε το πλιγούρι σε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Αφήστε το για 30 λεπτά και στραγγίστε το. Καθαρίστε και τρίψτε τα καρότα. Βγάλτε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και κόψτε τους σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε στο μπολ τα τριμμένα καρότα, το πλιγούρι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον κόλιαντρο και το κύμινο. Αλατίστε και περιχύστε με το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Ανακατέψτε και σερβίρετε με το κουκουνάρι.
Σαλάτα κουνουπίδι με αντσούγιες και αγγουράκι τουρσί
Για μία σαλάτα
ΥΛΙΚΑ
* 1 μικρό κουνουπίδι (περίπου μισό κιλό)
* 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
* 3 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
* 4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
* 8 φιλετάκια αντσούγιας (καθαρισμένα σε λάδι) κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
* 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
* 4 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
* αλάτι
![Νηστίσιμα και θρεπτικά 70-thumb-small](https://2img.net/h/s.enet.gr/resources/2010-02/70-thumb-small.jpg)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίστε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξίδι. Αφήστε τα για λίγη ώρα, ξεπλύντε τα και στραγγίστε τα. Κόψτε τα μπουκετάκια με το μαχαίρι, σε πολύ μικρά κομμάτια ή βάλτε τα στον πολυκόπτη και τρίψτε τα. Βάλτε τα σε ένα μπολ, αλατίστε τα και ανακατέψτε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα αγγουράκια τουρσί, το μαϊντανό και τα φιλετάκια αντσούγιας. Περιχύστε τα με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Αφήστε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά με μία ώρα πριν τη σερβίρετε.
Ρυζοσαλάτα με κάρι, σταφίδες και κράνα
Για μία σαλάτα
ΥΛΙΚΑ
* 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
* 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
* 1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
* 4 κουτ. της σούπας σταφίδες
* 4 κουτ. της σούπας ξερά κράνα (ή ξερά κράνμπερις)
* 3 κουτ. της σούπας αμύγδαλα
* 1 κουτ. του γλυκού κάρι
* 3-4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιαντρος ή μαϊντανός
* 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
* 1/4 φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
* 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
* αλάτι
![Νηστίσιμα και θρεπτικά 71-thumb-small](https://2img.net/h/s.enet.gr/resources/2010-02/71-thumb-small.jpg)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράστε το ρύζι σε 2 φλιτζάνια αλατισμένο νερό. Οταν πιει το νερό του, κατεβάστε το από τη φωτιά, αδειάστε το σε ρηχό σκεύος και αφήστε το να κρυώσει. Ψιλοκόψτε τα αμύγδαλα και το ξερό κρεμμύδι. Βάλτε το ρύζι όταν κρυώσει σε μπολ και ρίξτε τα ρεβίθια, τις σταφίδες, τα κράνα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο. Αλατίστε, πασπαλίστε με κάρι και περιχύστε με ελαιόλαδο και χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατέψτε τη σαλάτα και σερβίρετε.
Πηγή: enet.gr