Τη στιγμή που κλιμάκιο του ΔΝΤ έρχεται τη Δευτέρα (18/4) στην Αθήνα, τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ξεκινήσε με επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή(15/04), ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με επιστολή που έχει αποδέκτες τον επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ζητά να καθοριστεί ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η επιστολή, όπως επισημαίνεται από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συνομιλίες σε τετραμερές επίπεδο και επ’ ουδενί σε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Ωστόσο, στην επιστολή ζητείται ο ακριβής καθορισμός, μέσω πολυετούς προγράμματος, των ποσών των δανείων που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μετά το 2010 (το ποσό που μπορεί να δοθεί από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ καθορίστηκε σε 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ως επιστολή με τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα που δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης χαρακτήρισε την επιστολή του υπουργού
Οικονομικών της
Ελλάδας,
Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος του
Κοινοτικού Επιτρόπου, Αμαντέο Αλφαταζ.
Η επιστολή αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, θεωρείται απαραίτητη για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το κείμενο της επιστολήςΑγαπητοί Κύριοι, Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια. Με εκτίμηση, Γιώργος ΠαπακωνσταντίνουΟ υπουργός Οικονομικών,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως η επιστολή εντάσσεται στη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει "
κάτι", αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.
Επισήμανε ακόμα πως το
Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί
άγκυρα για την Ελλάδα με «πιλότο» την
ΕΕ, σημειώνοντας πως το
ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup.
Η επιστολή του υπουργού
Οικονομίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το "κλίμα" που επικρατεί στο
Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν "απόλυτο δίκιο" στην προτροπή του
Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός, αναφέροντας πως είναι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να κτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού.
Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα «
Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα (19/4) στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια. Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Ντομινίκ Στρος Καν.
Παπανδρέου: "Γιατί στείλαμε την επιστολή"Η επιστολή εστάλη για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες που εκμεταλλεύονται οι αγορές για να ανεβάζουν τα spreads, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την Πέμπτη (15/4) κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.
«Η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο, όπου θα κινούνται οι χώρες της Ευρωζώνης, όταν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ήδη υπάρχουσα συνεργασία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ τόνισε ότι το θέμα των spreads αν και εξακολουθεί να είναι πρόβλημα για τη χώρα, εν τούτοις θα πρέπει σιγά σιγά η χώρα να στρέψει την προσοχή και σε άλλα σημαντικά θέματα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία από ελληνικής πλευράς είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ακόμα και αν τα επιτόκια ήταν ευνοϊκά, η Ελλάδα θα έβγαινε κάθε τόσο στην αγορά για να δανειστεί.
Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί μια ψυχολογική τρομοκρατία στην ελληνική οικονομία αλλά και τον Έλληνα πολίτη. Και αυτό, όπως τόνισε, πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σιγουριά στον πολίτη.
http://www.cosmo.gr/Finance/269838.html