Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη λίγες ημέρες πριν και το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (10/05) από το ΥΠΕΚΑ, ρυθμίζονται τα σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών και στην Ελλάδα.
Η απόφαση υπογράφηκε από το
ΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδεια υπουργεία
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«
Βασική μας στόχευση είναι να εναρμονιστούμε με τη διεθνή πρακτική των ανεπτυγμένων χωρών, όπου η πολιτεία δίνει στο άτομο την ελευθερία επιλογής του τρόπου ταφής, ανάλογα με τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις του» δηλώνει η υπουργός
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Ειδικότερα, η απόφαση ρυθμίζει τεχνικά θέματα που αφορούν στη διαδικασία αδειοδότησης των
Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), στους κανονισμούς και στις διαδικασίες αποτέφρωσης και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χωροθέτηση και έναρξη λειτουργίας του πρώτου
ΚΑΝ, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, θα ανακοινωθεί σύντομα. Ακολούθως, ο
Δήμος στον οποίο θα ανήκει θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου κατασκευής.
Τι συμβαίνει σε Ευρώπη και Αμερική H καύση νεκρών εφαρμόζεται σε όλη την
Eυρώπη εδώ και αρκετό καιρό. Σε μερικές χώρες μάλιστα, όπως στην
Aγγλία και τη Γαλλία, καθιερώθηκε από τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για προαιρετική και όχι υποχρεωτική πράξη.
Tα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και στις
Hνωμένες Πολιτείες με ιδιαίτερη απήχηση στους
Aμερικανούς πολίτες. Σε μερικές χώρες οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους δείχνουν να προτιμούν αυτού του είδους την ταφή, όπως στην
Oλλανδία στην
Πολωνία και στο
Bέλγιο.
Στη χώρα μας, οι πρωτοβουλίες άρχισαν το 1987. Το 2006 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (3448/2006, αρ. 35), ενώ ακολούθησε το
Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, όπου εξειδικεύτηκαν οι προϋποθέσεις αποτέφρωσης νεκρών.
Οι “Φίλοι” της αποτέφρωσης στην Ελλάδα Στη χώρα μας ο
Σύνδεσμος Φίλων Aποτέφρωσης, αριθμεί γύρω στα 10.000 μέλη, εκ των οποίων λίγοι καταφέρνουν να υλοποιήσουν τη μετά θάνατον επιθυμία τους.
Oι χώρες στις οποίες μεταφέρουν τις σορούς τα γραφεία είναι οι
Σλοβενία, Bουλγαρία και
Iταλία και το κόστος μεταφοράς από τα γραφεία τελετών για τις χώρες όπου λειτουργεί η καύση νεκρών ανέρχεται σε περίπου 5 με 6 χιλιάδες ευρώ.
Mε ανακοίνωσή της το 2006 η
Eκκλησία της Eλλάδος δέχτηκε την εφαρμογή της καύσης των νεκρών και στη χώρα μας, μόνο όμως για τους ετερόδοξους και τους ετερόθρησκους. Ωστόσο, συνιστά στους ορθόδοξους ως μοναδικό τρόπο αποσύνθεσης του νεκρού ανθρώπινου σώματος την ταφή, σύμφωνα με την παράδοσή της.
Σημειώνεται τέλος, πως το κόστος της αποτέφρωσης για τους πολίτες εκτιμάται πως θα είναι αρκετά πιο χαμηλό από το κόστος μιας κηδείας.
http://www.cosmo.gr/News/Hellas/272821.html