Τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις, τα κομπιούτερ, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες, τα ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, οι κεραίες των σταθμών βάσης εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Τόσο η ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ, ακτίνες γ), η κοσμική ακτινοβολία, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ηλιακή ακτινοβολία καθώς και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποσπά ηλεκτρόνια από τους πυρήνες των κυττάρων και μπορεί να διασπάσει το DNA και να προκαλέσει αλλοιώσεις στην δομή των κυττάρων, δημιουργώντας έτσι αλλαγές στο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα την δημιουργία καρκίνου και άλλων συγγενών ανωμαλιών.
Η έκθεση του χρήστη στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά) εξαρτάται από την κατασκευή του κινητού (τα παλαιά εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία), τα σπαστά κινητά απομακρύνουν την κεραία από το κεφάλι όπως και τα hands free. Ο τρόπος χρήσης παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο (διάρκεια ομιλίας, πλευρά χρήσης, ομιλία στην πόλη, ομιλία σε κλειστούς χώρους, ομιλία σε χώρους με ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.). Η υπερβολική χρήση του κινητού αλλά και του κομπιούτερ επηρεάζουν τα κύτταρα του παιδιού και ιδιαίτερα τα εγκεφαλικά δημιουργώντας έτσι συμπτώματα υπερκόπωσης και αδυναμία συγκέντρωσης .
Η ακτινοβολία που δέχονται τα παιδιά από τα κινητά και τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι αθροιστική, δηλαδή κάθε μέρα προστίθεται στα κύτταρα μας ορισμένα Rad ακτινοβολίας που δρουν αθροιστικά. Έτσι σε μερικά χρόνια όταν το παιδί ενηλικιωθεί το άθροισμα της ακτινοβολίας θα είναι αρκετά μεγάλο ούτως ώστε να δράσει βλαπτικά στα κύτταρα του οργανισμού.
Κάθε κινητό έχει ένα ειδικό ρυθμό απορρόφησης ακτινοβολίας (Specific Absorption Rate). Στις ΗΠΑ η αναγραφή του SAR σε κάθε συσκευή κινητού είναι υποχρεωτική, με αυτό τον τρόπο προστατεύεται ο αγοραστής.
Η ακτινοβολία των κινητών είναι προς το παρόν χαμηλής έντασης, απορροφάτε από τους ιστούς και μετατρέπεται σε θερμότητα. Έτσι η υπερβολική χρήση του κινητού μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος όπως στην περίπτωση του πυρετού, με αποτέλεσμα την μείωση της ικανότητας του ατόμου για την εκτέλεση εργασιών, βλάβες στους όρχεις, στον εγκέφαλο, κ.α. Θερμοευαίσθητα όργανα είναι οι όρχεις, τα μάτια, ο εγκέφαλος.
Επιδημιολογικές και πληθυσμιακές μελέτες επικεντρώνουν την πιθανή συσχέτιση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής έντασης (όπως τα κινητά) με όγκους εγκεφάλου, ακουστικά νευρινώματα, λευχαιμία, όγκους όρχεων, όγκος τραχήλου, αίσθημα κοπώσεως, Alzheimer, διαταραχές ύπνου, καρδιαγγειακά νοσήματα.
Όσον αφορά τα παιδιά, είναι πιο ευαίσθητα στην απορρόφηση της ακτινοβολίας γιατί:
• έχουν λεπτό κρανίο, οπότε η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη
• έχουν αυξημένη περιεκτικότητα ύδατος στους ιστούς, οπότε η ακτινοβολία μεταφέρεται ευκολότερα
• η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη
• όσον αφορά την παιδική λευχαιμία προς το παρόν υπάρχουν λίγες μελέτες που να ενοχοποιούν τις κεραίες των κινητών, ραδιόφωνων, ηλεκτροφόρων καλωδίων, ηλεκτρομαγνητικών κυψελών κ.α.
Είναι φρόνιμο, πάντως, για προληπτικούς λόγους να αποφεύγεται άσκοπα η χρήση του κινητού στα παιδιά.
Προληπτικά μέτρα για τα παιδιά και τους εφήβους:
1. Χρησιμοποιείτε το κινητό μόνο όταν είναι απαραίτητο.
2. Μειώστε όσο το δυνατόν τον χρόνο ομιλίας.
3. Ελέγξτε το SAR του κινητού που αγοράσατε (όχι >από 2w/Kg).
4. Μην αγοράζετε κινητά σε παιδιά μικρότερα των 8 ετών.
5. Προτιμήστε τα μυνήματα SMS, σπαστό τηλέφωνο, hands free.
6. Μην τοποθετείτε το κινητό στην ζώνη ή στην τσέπη του παιδιού (καταλληλότερη είναι η τσάντα).
7. Το παιδί θα πρέπει να κλείνει το κινητό σε ώρες μαθημάτων, παρακολούθηση ομιλιών κ.λ.π.
8. Ποτέ μην αφήνετε το κινητό πλάι στο παιδί όταν κοιμάται.
9. Η αγορά και η χρήση του κινητού γίνεται για να διευκολύνουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους και όχι για να παίζουν τα παιδιά και να μας αφήνουν ήσυχους.
10. Όταν τα μικρά παιδιά παίζουν με το κινητό, να αφαιρούμε τις μπαταρίες. Το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία ακόμα και όταν δεν μιλάμε.
Πηγή: ygeiaonline.gr