Ως αιφνίδιος βρεφικός θάνατος (στην αγγλική βιβλιογραφία “sudden infant death syndrome” - SIDS), χαρακτηρίζουμε τον ξαφνικό θάνατο ενός βρέφους, χωρίς να μπορεί να βρεθεί μια προφανής αιτία ή ασθένεια για το θάνατο. Η συχνότητα του εκτιμάται ότι είναι 1-2 περιστατικά ανά 1000 γεννήσεις!
Παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών μετά τη γέννηση. Παρά τις προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί η αιτία για το φαινόμενο αυτό.
Παράγοντες κινδύνου:
1) μητέρα καπνίστρια, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά την περίοδο της γαλουχίας (όσο θηλάζει το βρέφος),
2) ηλικία μητέρας μικρότερη των 20 ετών
3) μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εγκυμοσύνων, 4) αιφνίδιος βρεφικός θάνατος σε προηγούμενο παιδί,
5) ναρκομανείς μητέρες, 6) πρόωρα νεογνά, 7) τρίδυμα ή τετράδυμα, νεογνά με μεγάλες παύσεις της αναπνοής. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα αγόρια. Πολύ μεγάλο κίνδυνο αποτελεί το ξάπλωμα του μωρού μπρούμυτα!!
Τα νεογνά, παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, μικρές ή μεγαλύτερες παύσεις στην αναπνοή τους. Αυτές οι παύσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 δευτερόλεπτα! Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να μας ανησυχεί εάν το παρατηρήσουμε! Εάν όμως το νεογνό παρουσιάζει συχνές παύσεις της αναπνοής διάρκειας 10-15 δευτερολέπτων, τότε καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρό μας!
Πρόληψη: Οι πιθανότητες να παρουσιαστεί το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μειώνονται όταν:
1. ΚΟΙΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΑΝΑΣΚΕΛΑ!! Επειδή το κεφάλι θα γείρει οπωσδήποτε προς τη μία ή την άλλη μεριά, δεν υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί το μωρό, όπως φοβόμασταν παλαιότερα. Καλή θέση επίσης είναι και στο πλάι, πρέπει όμως να αποφεύγονται διάφορα τριγωνικά ή σφηνοειδή μαξιλάρια που υπάρχουν στην αγορά, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος το μωρό να γυρίσει μπρούμυτα! Τονίζω ξανά, πως ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!
2. ΠΟΤΕ ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ!! Μαξιλάρι επιτρέπεται, το νωρίτερο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού μας.
3. Οι πιθανότητες μειώνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, εάν το μωρό κοιμάται κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του σε δικό του κρεβατάκι, αλλά μέσα στο υπνοδωμάτιο των γονιών του.
4. Στερεώνουμε στις άκρες του κρεβατιού το σεντόνι ή το πάπλωμα (π.χ. το γυρίζουμε κάτω από το στρώμα), ώστε το μωρό να μην μπορεί να το τραβήξει πάνω από το κεφάλι του. Το χειμώνα ίσως είναι προτιμότερη η χρήση υπνόσακου ειδικού για την ηλικία του μωρού.
5. Τέλος, το ποσοστό μειώνεται σημαντικά, εάν η μητέρα δεν καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή εν πάση περιπτώσει καπνίζει λιγότερα από 5 τσιγάρα την ημέρα.
Πηγή:
www.gyn.gr