~ Γράφουν: η Νεφέλη & ο Johnny ~
Η Φύση έχει προνοήσει και μας έχει προσφέρει το φάρμακο για την οποιαδήποτε ασθένεια μέσα σε βότανο. Κάθε φύλλο, μίσχος, άνθος, ρίζα, με την κατάλληλη επεξεργασία, παρέχει στο οργανισμό ακριβώς αυτό που χρειάζεται όταν είναι άρρωστο. Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει την γιαγιά μας να μας λέει «πιες αυτό και το πρωί θα είσαι περδίκι» ή να μας βάζει φύλλα κάποιου φυτού πάνω σε ένα τραύμα μας. Ο ορθολογισμός μας και η λατρεία μας στην επιστήμη χαμογελά ειρωνικά λέγοντας «τι γιατροσόφια είναι αυτά ρε γιαγιά;» αλλά τελικά πάντα ανακαλύπτουμε ότι όντως αισθανόμαστε καλλίτερα μετά. Ξεχνάμε ότι οι επιστήμονες χρησιμοποιούν σαν βάση για όλα τα φάρμακα κάποιο στοιχείο από κάποιο φυτό ή τον συνδυασμό φυτών όπως ξεχνάμε ότι από την βοτανολογία ξεκίνησε η φαρμακευτική.
Σε αυτό το κείμενο, δεν θα ταλαιπωρήσω τον αναγνώστη με μακροσκελή λίστα δυσεύρετων βοτάνων και πολύπλοκων επεξεργασιών, αλλά θα παραθέσω μια λίστα με βότανα που μπορούμε να βρούμε οπουδήποτε εύκολα και να προετοιμάσουμε απλά παρασκευάσματα που θα μας ανακουφίσουνε από μικροενοχλήσεις. Δεν διεκδικώ τον τίτλο ούτε της βοτανολόγου, ούτε της φαρμακοποιού, γι αυτό θα αναφέρω μονάχα τα ανώδυνα και κάθε άλλο παρά επικίνδυνα «γιατροσόφια της γιαγιάς», που δεν αποκλείεται πολλά από αυτά να σας είναι ήδη γνωστά από την δική σας γιαγιά. Συνιστώ στον αναγνώστη, εάν ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την θεραπεία με βότανα, να απευθυνθεί σε ειδικούς και σε έγκυρα βιβλία βοτανολογίας και φαρμακευτικής.
Γενικές Οδηγίες για την παρασκευή φαρμακευτικών βοτάνων:
- Επιλέγουμε πάντα τα μέρη από νεαρά και εύρωστα φυτά.
- Εάν καλλιεργούμε κάποια βότανα στο σπίτι μας (στον κήπο ή σε γλάστρες) δεν θα πρέπει ποτέ να προσθέτουμε χημικά λιπάσματα.
- Είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί από βιβλία βοτανολογίας για το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος συγκομιδής μερών του φυτού για το κάθε φυτό.
- Όταν πρόκειται φαρμακευτικές παρασκευές από φρέσκα μέρη φυτού, το ιδανικό είναι να τα κόβουμε εκείνη τη στιγμή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε δεν θα πρέπει να προσέχουμε να έχουν συλλεχθεί όχι παραπάνω από 2-3 μέρες πριν και να έχουν φυλαχτεί σε αεροστεγές και στεγνό δοχείο στο ψυγείο.
- Πάντα πετάμε το αφέψημα, κατάπλασμα κλπ. που περίσσεψε και ποτέ δεν το φυλάμε για μελλοντική χρήση.
Αποξήρανση
Η αποξήρανση των βοτάνων είναι μια πολύ απλή διαδικασία: Σε ένα κομμάτι τούλι, βάζουμε τα μέρη του φυτού που θέλουμε να αποξηράνουμε. Δένουμε το τούλι με ένα σπάγκο και κρεμάμε κάπου όπου να το χτυπά ο ήλιος (π.χ. ένα ανατολικό παράθυρο). Που και που κουνάμε το «πουγκάκι» ώστε να ανακατεύεται και να αερίζονται όλα τα μέρη. Σε 1-2 μέρες έχει αποξηρανθεί.
Φύλαξη
Το ιδανικό μέρος για φυλάξουμε τα αποξηραμένα βότανα είναι να τα βάλουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και να τα φυλάξουμε σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και στεγνό.
Βράσιμο
Όταν απαιτείται το βράσιμο των βοτάνων, πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταλλικά σκεύη και να χρησιμοποιούμε πήλινα. Επίσης, βράζουμε πάντα σε σιγανή φωτιά και ΔΕΝ αφήνουμε ποτέ να βράσει καλά! Πίνουμε όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πρώτα σουρώσουμε καλά.
Όταν η συνταγή δεν απαιτεί βράσιμο, ρίχνουμε το βότανο σε νερό θερμοκρασίας δωματίου και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Είναι καλό να το έχουμε καλά κλεισμένο σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο μέχρι να αποβάλει τα θεραπευτικά του συστατικά στο νερό. Πίνουμε αφού πρώτα σουρώσουμε καλά.
Πολτός
Ο καλλίτερος τρόπος για την παρασκευή πολτού από φρέσκα βότανα είναι με το παραδοσιακό ξύλινο γουδοχέρι.
http://www.geocities.com/artofwise/HealingHerbs.html