Η ιστορία του τόπου που πρόσφερε σε λίγους το διαβατήριο για τις ΗΠΑ
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση ΣΟΚ ευρωπαίου αξιωματούχου ότι τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε «Ellis islands» (νησιά Έλις), λίγα μόνο 24ωρα μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, όταν ο ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη: «Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε ... "Ellis islands", χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;», εκείνος απάντησε… «ΝΑΙ».
Τι ήταν όμως το Ellis Island (Νησί Έλις)
Το νησί Έλις (Ellis Island), στ'ανοιχτά του Μανχάταν, υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.
Με τη λήξη του πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας το 1814, ο αριθμός των ανθρώπων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα ύψη και η Αμερική βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, οργανωμένου σχεδίου υποδοχής και μέτρων. Πλοία γεμάτα με ευρωπαίους μετανάστες (Εβραίοι, Ιταλοί, Έλληνες, Πολωνοί, Ούγγροι, Τσέχοι, Σέρβοι, Σλοβάκοι) ταξίδευαν προς τη Νέα Υόρκη και οδηγούσαν χιλιάδες ψυχές προς το όνειρο. Όμως, το ταξίδι ήταν μεγάλο, και οι συνθήκες στα πλοία της εποχής πολύ άσχημες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να ... χάνουν τη ζωή τους, και άλλοι να φθάνουν άρρωστοι στις ΗΠΑ.
Έως τις αρχές του 17ου αιώνα το νησί Έλις, ονομαζόταν Γκαλ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sansimera.gr. Στις 12 Ιουλίου του 1603 ο κυβερνήτης του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης) το αγόρασε από τους Ινδιάνους και το μετονόμασε σε "Όιστερ Άιλαντ". Κατόπιν, μετονομάστηκε σε "Έλις Άιλαντ" και μετατράπηκε σε σταθμό υποδοχής.
http://www.star.gr/publishingimages/2016/03/210316224537_7354.jpgΤο νησί με τους γιατρούς των 6 δευτερολέπτων
Το νησί Έλις εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1892 και ως τις 12 Νοεμβρίου του 1954, οπότε έκλεισε, υποδέχθηκε πάνω από... 20.000.000 μετανάστες απ' όλο τον κόσμο. Εκεί υποβάλλονταν σε... ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που έπαιρναν την πολυπόθητη άδεια, εγκαθίσταντο -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια- στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις έφτανε ένα πλοίο στη Νέα Υόρκη, πρώτοι εξετάζονταν από τους επιθεωρητές της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Δημόσιας Υγείας, οι ταξιδιώτες των δύο πρώτων θέσεων. Οι υπόλοιποι μεταφέρονταν με βάρκες στο νησί Έλις. Εκεί, τους αναλάμβαναν οι «γιατροί των έξι δευτερολέπτων», όπως είχαν ονομαστεί, επειδή τόσα ήταν τα δευτερόλεπτα που χρειάζονταν για να διαπιστώσουν την κατάσταση της υγείας ενός μετανάστη.
Τα κριτήρια για την μεταναστευτική άδεια
Οι όροι για την άδεια παραμονής στην Αμερική ήταν ιδιαίτερα χαλαροί, αλλά βασικοί. Εκτός από ότι έπρεπε να είναι κανείς υγιής και να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, έπρεπε να αποδείξει ότι είχε πάνω του τουλάχιστον 25 δολάρια, με τα οποία θα επιβίωνε μέχρι να καταφέρει να βρει δουλειά.
Εμπόδια και δυσκολίες για να πάρουν άδεια παραμονής έβρισκαν οι ασυνόδευτες γυναίκες. Οι περιπτώσεις που κατάφεραν να «περάσουν» από το νησί Έλις και να πατήσουν στο αμερικανικό έδαφος νόμιμα ήταν.... σπάνιες, καθώς οι αρχές έκριναν ότι θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
Το νησί των κρατουμένων, των προσφύγων και της κολυμπήθρας
Από το 1924 το νησί Έλις χρησιμοποιήθηκε μόνο για κρατουμένους και πρόσφυγες. Η υποδοχή των... συνηθισμένων μεταναστών γινόταν σε άλλους σταθμούς.
Κατά κάποιο τρόπο, το νησί Έλις λειτούργησε και ως μία κολυμπήθρα, καθώς πολλοί άνθρωποι απέκτησαν εκεί ένα... νέο όνομα. Λέγεται πως αν κάποιος από τους υπαλλήλους δεν μπορούσε να εκφέρει το όνομα ενός μετανάστη, το άλλαζε κατά προσέγγιση σε κάτι πιο σύντομο και απλό. Ιδιαίτερα, αν ο νεοφερμένος δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει Αγγλικά.
Σήμερα, το Μουσείο Μετανάστευσης των ΗΠΑ στεγάζεται στο νησί Έλις, το οποίο πολλοί ονόμαζαν ως "νησί των δακρύων και του φόβου". Κατά καιρούς, πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι σ' αυτό το νησί θα έπρεπε να βρίσκεται και το Άγαλμα της Ελευθερίας, λόγω του συμβολισμού του.
Δημοσίευση: 21.03.2016 - 22.26