Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Παρά την “σκληρή” γραμμή που φαίνεται ότι κρατά επιφανειακά ο Ερντογάν στην αντιπαράθεση του με την Ρωσία, στην πραγματικότητα πολλοί είναι εκείνοι στην Άγκυρα που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, γιατί η κατάσταση αυτή βλάπτει σοβαρά την Τουρκία.
Έτσι δυο φορές μέσα στους δυο τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν φήμες για επικείμενες επαφές υψηλού επιπέδου που θα έδιναν έδαφος στην εξομάλυνση, αλλά ναυάγησαν εξ αιτίας της επιμονής της Ρωσίας σε δυο όρους : στην επίσημη συγγνώμη από την Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και στην καταβολή μεγάλης αποζημίωσης στην οικογένεια του θύματος και όχι μόνο, κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να το δεχτούν οι Τούρκοι.
Στα μέσα Απριλίου είχε κυκλοφορήσει η φήμη, (Aydınlık), επικαλούμενη πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ότι στο αμέσως πρόσεχες μέλλον αναμένονταν στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ.
Η εξέλιξη αυτή αν τελικά πήγαινε στην Άγκυρα ο Λαβρώφ, ήταν πολύ σημαντική καθώς μάλλον θα σηματοδοτούσε αλλαγή στις σχέσεις των δυο χωρών μετά την κρίση με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου του 2015.
Όπως αναφέρονταν, ο Ρώσος υπουργός θα συνοδεύονταν από αντιπροσωπεία και θα συζητούσε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και φυσικά τις εξελίξεις στην Συρία και στον Καύκασο. Αδιευκρίνιστο παρέμενε αν ο Λαβρώφ θα συναντιόνταν με τον ίδιο τον Ερντογάν.
Το Aydınlık επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείτο μια μικρή εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας Τουρκίας και σε αυτό ισχυρίζονταν ότι συνέβαλλε η επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Μόσχα αντιπροσωπεία του κόμματος Vatan Partısı που εκφράζει το Aydınlık, προετοιμάζοντας το κλίμα της επαναπροσέγγισης.
Στα πλαίσια αυτού του κλίματος αναφέρονταν ότι τον περασμένο Μάρτιο επισκέφτηκε την Τουρκία αντιπροσωπία του ρωσικού στρατού και συγκριμένα στην Φώκαια της Σμύρνης, στην έδρα της έκτης ταξιαρχίας αμφίβιων επιχειρήσεων όπου και παρακολούθησε τουρκικές ασκήσεις.
Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και δεξί χέρι του Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουλμούς, αναφερόμενος στην πιθανή επίσκεψη του Λαβρώφ δήλωσε πως δεν συμφέρει ούτε την Τουρκία ούτε την Ρωσία η παρατεινόμενη κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών.
Σημαντικό βήμα στην εξομάλυνση θα συμβάλλει όπως αναφέρθηκε και η σύλληψη στην Σμύρνη από τις τουρκικές αρχές του Arpaslan Çelik, ο οποίος καταζητείται από τους Ρώσους για την δολοφονία του Ρώσου πιλότου στην κατάρριψη του αεροσκάφους στο συριακό έδαφος. Για το θέμα αυτό στις 6 Απριλίου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι είναι μια θετική κίνηση από πλευράς Τουρκίας προς την βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας
Τελικά ο Λαβρώφ δεν πήγε στην Άγκυρα. Αντίθετα πήγε στο Ερεβάν της Αρμενίας για να τιμήσει την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας εξοργίζοντας Τον Ερντογάν.
Δεύτερη απόπειρα έγινε μέσα Μαΐου. Τότε κυκλοφόρησαν φήμες ότι σύμφωνα με πληροφοριες, (ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα), τις επόμενες μέρες ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν με προσωπική του πρωτοβουλία θα πήγανε στην ρωσική πρωτεύουσα όπου θα είχε επαφές με υψηλόβαθμους κρατικούς παράγοντες.
Ο Χακάν Φιντάν είχε εκείνες τις μέρες επαφές με τον ακόλουθο Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα, İgor Mityakov, ο οποίος αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το ταξίδι. Όπως αναφέρονταν ο Χακάν Φιντάν θα μετέφερε ειδικό μήνυμα του Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν.
Μιλώντας στην εφημερίδα Aydınlık ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας, (Ερντογάν), ο NuhnYılmaz, δεν διέψευσε αυτό το ταξίδι το και τόνισε πως είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας Τουρκίας μετά την κρίση του περασμένου Νοεμβρίου
Σημαντικό για το θέμα της τουρκικής επιθυμίας εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ήταν ότι στα τουρκικά ΜΜΕ έχει πάρει έκταση στα τέλη Μαΐου και η δήλωση του πρώην αρχηγού του γενικού Επιτελείου, στρατηγού İlker Başbuğ, ο οποίος μιλώντας στον πολιτιστικό Κέντρο «Nene Hatun Kültür Merkezi», με θέμα «Εθνική Πολιτική Μέση Ανατολή και Τουρκία», τόνισε ότι είναι ζωτική ανάγκη η εξομάλυνση την σχέσεων Ρωσίας Τουρκίας ενώ ζήτησε την καταδίκη του δολοφόνου του Ρώσου πιλότου.
Τελικά όμως ο Χακάν Φιντάν δεν πήγε στην Ρωσία καθώς η Μόσχα για δεύτερη φορά έκλεινε ερμητικά την πόρτα του διαλόγου με την Άγκυρα
Η Αρκούδα για άλλη μια φορά δεν αστειεύονταν.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr