Ο μήνας που γιορτάζει ο Προφήτης Ηλίας και η Αγία Μαρίνα
1/7
Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Μεγαλομάρτυρος Κωνσταντίνου του Αλαμανού. Αγίων Απολλωνίας και Μαυρικίου. Οσίων Πέτρου πατρικίου, Βασιλείου ηγουμένου, του συστησαμένου τη σεβασμία Μονή του Βαθέος Ρύακος και Λέοντος του «γυμνού».
Οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, ήταν γιατροί στο επάγγελμα. Λέγεται ότι από τους ασθενείς τους δεν ζητούσαν χρήματα παρά μόνο να πιστέψουν στον Χριστό. Κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν μαγεία και προσήλθαν από μόνοι τους στον αυτοκράτορα Καρίνο, ο οποίος τους ζήτησε να αλλαξοπιστήσουν. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους μετατοπίστηκε το πρόσωπο του αυτοκράτορα. Τότε οι άγιοι τον θεράπευσαν με την προσευχή τους. Λόγω αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όλοι όσοι βρίσκονταν μπροστά, ενώ ο ίδιος ο αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, οι άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε διδάξει την Ιατρική. Γι’ αυτό τους ανέβασε σε κάποιο όρος, για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα, και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
2/7
Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας Θεοτόκου εν Βλαχερναίς. Ιουβεναλίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Μάρτυρος Κοΐντου. Νεομαρτύρων Γεωργίου, Γεωργίου, Εμμανουήλ, Θεοδώρου, Μιχαήλ, Θεοδώρου, Ιωάννου και Λάμπρου, των εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως αθλησάντων.
3/7
Ανατολίου Πατριάρχου Κων/λεως, ποιητού των ομωνύμων Στιχηρών. Μαρτύρων Υακίνθου, Θεοδότου, Θεοδότης, Γολινδούχ, Διομήδους, Ευλαμπίου και Ασκληπιάδου του «επιτηδειωτάτου» και Ομολογητού Μάρκου και Μωκιανού. Οσιομάρτυρος Γερασίμου του εκ Μεγάλου Χωρίου. Οσίων Φιλίππου Επισκόπου και Ανατολίου, των Ρώσων και Ιωακείμ, του εν Αχαΐα.
4/7
Ιερομαρτύρων Δονάτου, Επισκόπου Λιβύης, Θεοφίλου Επισκόπου, Θεοδότου, Θεοδώρου Επισκόπου Κυρήνης. Μαρτύρων Κυπρίλλης και Αρόας. Λουκίας και Απολλωνίου. Ανδρέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, ποιητού του Μεγάλου Κανόνος και Μιχαήλ του Χωνιάτου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Οσίων Ασκληπιάδος και Μάρθας και Μενίγνου.
5/7
Οσίων Αθανασίου του εν Άθω και των συν αυτώ αποκταθέντων Εξ Μαθητών και Λαμπαδού. Ιερομάρτυρος Στεφάνου, Μητροπολίτου Ρηγίου (Καλαβρίας). Οσιομάρτυρος Κυπριανού του εκ Κλειτσού Αγράφων. Σύναξις των ΚΓ’ Λεσβίων Αγίων.
Ο Όσιος Αθανάσιος καταγόταν από την Τραπεζούντα. Η οικογένειά του τού προσέφερε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τις σπουδές του, τις οποίες ολοκλήρωσε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, αποφάσισε να γίνει μοναχός και να ασκητεύσει. Αρχικά, πήγε στο όρος Κυμινάς της Μικράς Ασίας, όπου βρισκόταν ένα μοναστήρι, του οποίου ηγούμενος ήταν ο Μιχαήλ, ο επονομαζόμενος Μαλεΐνος. Διακρίθηκε από νωρίς για τις αρετές και την ασκητική του ζωή. Λίγο αργότερα αποφάσισε να φύγει και πήγε στον Άθωνα, κοντά σε έναν γέρο ασκητή. Στη συνέχεια ασκήτευσε στα ενδότερα του Αγίου Όρους. Εκεί, μετά από πολλές παρακλήσεις του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, με τον οποίο γνωριζόταν, έχτισε έναν ναό προς τιμήν της Παναγίας. Επίσης, έφτιαξε πολλά κελιά για τους μοναχούς. Μετά από πολλούς κόπους και θυσίες, δημιούργησε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι η αρχαιότερη στο Όρος και τιμάται επ’ ονόματι του Οσίου Αθανασίου.
Το τέλος του ήταν μαρτυρικό. Ο ναός της μονής έχρηζε συντήρησης. Ο όσιος, αν και σε μεγάλη ηλικία, ανέβηκε στην οροφή μαζί με άλλους μοναχούς για να βοηθήσουν. Η οροφή όμως κατέρρευσε και τον καταπλάκωσε.
6/7
Οσίου Σισώη του Μεγάλου. Ιερομάρτυρος Αστίου, Επισκόπου Δυρραχίου. Μαρτύρων Λουκίας της παρθένου και Ρήξου και των συν αυτοίς Ανατολίου, Αντωνίνου, Αντωνίου Απάμου, Απολλώνιου του γερουσιαστού, Βίκτωρος, Διόδωρου, Δίωνος, Κοττυίου, Λυκία, Λυσίου, Νέα, Όωνος, Παππιανού, Παπικού, Σατίρου, Σερίνου. Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου. Αλεξάνδρου και Επιμάχου. Μάρτυρος Βασιλείου και των συν αυτώ 70, των εν Σκυθουπόλει. Οσιομάρτυρος Κυρίλλου, του εκ Θεσ/νίκης.
7/7
Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Ιερομάρτυρος Περεγρίνου και των συν αυτώ Γερμανού, Ησυχίου, Παππίου, Πομπηίου και Σατορνίνου, των εν Δυρραχίω. Μαρτύρων Ευαγγέλου, Ευσταθίου του πρεσβυτέρου και Πολυκάρπου του νέου και Λουκιανού. Οσίου Πατρός Θωμά, του εν τω Μαλεώ.
Η Αγία Κυριακή είχε γονείς τον Δωρόθεο και την Ευσεβία, οι οποίοι λέγεται πως την απέκτησαν μετά από προσευχές προς τον Θεό. Κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού και οι δύο γονείς της βασανίστηκαν και θανατώθηκαν. Η αγία συνελήφθη και εστάλη στον Καίσαρα Μαξιμιανό και ύστερα στον άρχοντα της Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος αφού τη βασάνισε, διέταξε να την αποκεφαλίσουν.
8/7
Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, της ευσεβεστάτης μητρός αυτού, Θεοδοσίας, και των δι’ αυτού πιστευσάντων και μαρτυρησάντων Νικοστράτου, Αντιόχου. Μαρτύρων Αύδα, Προκοπίου του εξορκιστού και Σάββα. Ιερομάρτυρος Αναστασίου του Γουναρά, του εξ Αγίου Βλασίου Ηγουμενίτσης. Νεομάρτυρος Θεοφάνους. Οσίων Θεοφίλου μυροβλύτου, του εκ Ζίχνης και Προκοπίου του διά Χριστόν σαλού, του Ρώσου.
9/7
Ιερομαρτύρων Παγκρατίου, Επισκόπου Ταυρομενίου, και Μεθοδίου, Επισκόπου Λάμπης. Μαρτύρων Ανδρέου και Πρόβου. Πατερμουθίου, Κόπριος και Αλεξάνδρου, των ασκητών. Νεομάρτυρος Μιχαήλ (Πακνανά), του εν Αθήναις. Οσίων Φωτίου, κτίτορος της εν Θεσ/νίκη Ιεράς Μονής Ακαπνίου, Διονυσίου του ρήτορος και Μητροφάνους, των εν Άθω.
10/7
Των εν Νικοπόλει (Αρμενίας) αγίων 45 Μαρτύρων, των και προκρίτων της πόλεως Αντωνίου, Δανιήλ, Λεοντίου και Μαυρικίου. Μαρτύρων Βιάνορος και Σιλουανού και Απολλωνίου, του εκ Σάρδεων. Γρηγορίου, Επισκόπου Άσσου.
11/7
Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας. Ισαποστόλου Όλγας, βασιλίσσης της Ρωσίας. Ιερομαρτύρων Αρσενίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του «σφαγέντος» και Κινδέου του πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυροκλέους. Νεομαρτύρων Νικόδημου εξ Ελβασάν, Νεκταρίου, του εκ Βρυούλων.
12/7
Μαρτύρων Πρόκλου και Ιλαρίου. Ανδρέου του στρατηλάτου, Ηρακλείου, Φαύστου, Μηνά και των μετ’ αυτών. Μάμαντος και Σεραπίωνος. Αγίας Βερονίκης, της αιμορροούσης. Οσίου Μιχαήλ, του Μαλεΐνου.
13/7
Σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Μάρτυρος Γολινδούχ (Μαρίας). Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου. Οσίων και των εν Κύπρω εν ασκήσει λαμψάντων Ηλιοφώτου, Αμμωνίου, Αυξουθενίου, Ευτυχίου, Ευφημιανού, Παμμεγίστου, Παφνουτίου, Παμφροδίτου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου, Σωτηρίχου, Φωτίου και Χουλελαίου. Οσίας Σάρρας.
14/7
Ακύλα του Αποστόλου, Επισκόπου Λευκάδος, Ιλαρίου και Ιούστου. Ηρακλείου και Πέτρου του νέου. Οσίων Ιωσήφ, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού, Ονησίμου του θαυματουργού, Πέτρου Επισκόπου Κρήτης και Νικόδημου του Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου.
15/7
Μεγαλομαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης. Μαρτύρων Αβουδίμου και Λολιανού. Αγίου Βλαδιμήρου, του βασιλέως Ρωσίας.
16/7
Ιερομάρτυρος Αθηνογένους, Επισκόπου, και των συν αυτώ 10 μαρτύρων Αθηνογένους, Αμών, Αντιόχου, Ησυχίου, Θεοφράστου, Κλεονίκου, Μαξιμίνου, Πατροφίλου, Πέτρου του εκ Κρήτης, Ριγίνου. Των εν Πισιδία 15.000 Αγίων Μαρτύρων και ετέρων πολλών Γυναικών και Φαύστου.
17/7
Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης. Μαρτύρων Βερονίκης και Σπεράτου. Οσίων ιεραποστόλων των Σλάβων Κυρίλλου, Μεθοδίου, Κλήμεντος, Σάββα, Αγγελαρίου, Γοράσδωνος και Ναούμ.
Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από την Πισιδία. Στα εφτά της χρόνια έχασε τη μητέρα της και κατηχήθηκε από Χριστιανούς συμπολίτες της. Όταν έφτασε σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων, ο ηγεμόνας της περιοχής διέταξε να τη συλλάβουν και να τη φέρουν ενώπιόν του. Σύμφωνα με τον βίο της, εκείνος θαμπώθηκε από την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Η αγία όμως δεν δέχτηκε. Για τον λόγο αυτό, υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια και την έκλεισαν σε ένα κελί. Παρά τις πιέσεις του αυτοκράτορα, η αγία παρέμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Έτσι, υποβλήθηκε σε νέα βασανιστήρια, μέχρι που αποκεφαλίστηκε.
18/7
Στεφάνου και Ιωάννου, Πατριαρχών Κων/πόλεως και Ιωάννου, Μητροπολίτου Χαλκηδόνος. Μαρτύρων Αιμιλιανού, Παύλου, Θεής και Ουαλεντίνης Μαρκέλλου, Δασίου, Μάρωνος. Υακίνθου και Φωτίου. Οσίων Ονησιφόρου, Παμβώ και Ιωάννου. Των εν Κύπρω οσίων και θαυματουργών Παμμεγίστου, Παμφοδίτου, Παφνουτίου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου. Σωτηρίχου και Φωτίου.
19/7
Μακρίνης, αδελφής του Μ. Βασιλείου. Οσίων Θεοδώρου, Επισκόπου Εδέσσης, και Μιχαήλ, του ανεψιού αυτού, των από της Λαύρας Αγίου Σάββα, Γρηγορίου, Επισκόπου Πανιού, του ομολογητού, Δίου, Διοκλέους.
20/7
Ηλιού του Προφήτου. Οσίων Αλεξίου (Medvedkov), Δημητρίου (Klepinine), Μαρίας (Skobtsov), Γεωργίου (Iuri Skotsov) και Ηλία (Elie Fondminskii).
21/7
Μαρτύρων Aκακίου, Γεωργίου, Ευγενίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Iούστου, Ματθαίου, Τροφίμου. Oσίων Συμεών του διά Χριστόν σαλού, Μανουήλ βασιλέως του διά του αγγελικού σχήματος μετονομασθέντος Ματθαίου, Ιωάννου του Αρχιμανδρίτου και Στυλίτου, Ονουφρίου του Ρώσου και Παρθενίου, Επισκόπου Ραδοβιζίου Άρτης. Σύναξις υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Αρματίον.
22/7
Μαρίας της Μαγδαληνής. Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.
23/7
Προφήτου Ιεζεκιήλ. Ιερομαρτύρων Απολλιναρίου και Βιταλίου, Επισκόπων Ραβέννης. Απολλωνίου και Φωκά του νέου. Των υπό των Βουλγάρων ποικίλοις τρόποις τιμωριών τελειωθέντων Μαρτύρων, επί Νικηφόρου του βασιλέως, Αθανασίου. Οσίων Θύρσου, Επισκόπου Καρπασίας, του αναχωρητού, Άννης, της εν τη Λευκάτη, και Πελαγίας της Τηνίας.
24/7
Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης. Μαρτύρων Ερμογένους, Καπίτωνος, Υμεναίου, Ρωμανού (Μπορίσου), Δαβίδ (Γλιέβου). Νεομαρτύρων Θεοφίλου του Ζακυνθίου, του εν Χίω αθλήσαντος, και Αθανασίου του Κίου. Αθηναγόρου του ομολογητού και Σαλομπτίνου, Επισκόπου Ιεροσολύμων.
25/7
Κοίμησις της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου. Των εν Βιέννη και Λουγδούνω (Λυών) της Γαλλίας μαρτυρησάντων Ποθεινού, Επισκόπου Λυώνος, Σάκτου Διακόνου, Αλεξάνδρου ιατρού, Ατταλού, Βλανδίνας, Ματούρου (Μαύρου) και Ποντικού, του παιδός. Οσίων Ολυμπιάδος της διακόνου και Μαρίνας, ηγουμένης, και Ευπραξίας. Οσίου Μακαρίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Μνήμη της Ε’ Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει.
26/7
Ιερομάρτυρος Ερμολάου και των συν αυτώ: Ερμήππου και Ερμοκράτους. Οσιομαρτύρων Παρασκευής και Ιερουσαλήμ. Μαρτύρων Αππίωνος και Ωραιοζήλης. Οσίων Γεροντίου, Ιγνατίου του Στειρωνίτου και Συμεών του Αρχιμανδρίτου. Ερμολάου του θαυματουργού, του Εγκλείστου.
27/7
Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού. Των εν Θράκη 153 αγίων μαρτύρων. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου του εν Θεσ/νίκη. Οσίων Ανθούσης της ομολογητρίας και Μανουήλ.
28/7
Αποστόλων και Διακόνων Προχόρου, Προστάτου της Εκκλησίας Νικομηδείας, Νικάνορος, Τίμωνος, Επισκόπου Βόστρων, και Παρμενά. Μαρτύρων Ακακίου του εν Μιλήτω, Δροσίδος και Ευσταθίου του εν Αγκύρα. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου, του Κασσανδριανού. Οσίων Ειρήνης, ηγουμένης της Μονής του Χρυσοβαλάντου, και Παύλου του Ξηροποταμηνού.
29/7
Μάρτυρος Θεοδότης και των τέκνων αυτής Βενιαμίν και Βηρίου. Μαρτύρων Βασιλίσκου, Καλλινίκου του Κίλικος, Μάμαντος και Ιωάννου. Οσίων Κωνσταντίνου Γ’, Πατριάρχου Κων/πόλεως, του ευσεβούς βασιλέως Θεοδοσίου του «Μικρού» και Ιωάννου του στρατιώτου.
30/7
Αποστόλων Ανδρόνικου, Επισκόπου γενομένου Πανονίας, Επαινετού, Επισκόπου Καρθαγένης, Κρήσκεντος, Επισκόπου Καρχηδόνος, Σίλα, Επισκόπου Κορίνθου, και Σιλουανού, Επισκόπου Θεσ/νίκης. Μάρτυρος Ιουλίττης, της εκ Καισαρείας.
31/7
Ευδοκίμου Δικαίου. Αγίου Ιωσήφ του από Αριμαθαίας. Των Αγίων IB’ Μαρτύρων των Ρωμαίων, Προεόρτια της Προόδου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
http://ikivotos.gr/post/2694/to-synaksari-toy-ioylioy