Υπάρχει λόγος που καλοβαλμένοι Δανοί πολίτες στέκονται υπομονετικά για να αγοράσουν τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, η πώληση των οποίων είναι απολύτως νόμιμη
Οχι, οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν είναι από την Black Friday. Είναι μια τυπική μέρα σε ένα σούπερ μάρκετ της Δανίας που πουλάει τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία πώλησης.
Και αν οι λέξεις «ληγμένα τρόφιμα» σας δημιουργούν αποστροφή, για πολλούς Δανούς είναι ένα γευστικό deal, αφού το πρώτο σούπερ μάρκετ της χώρας που πουλά τρόφιμα που έχουν λήξει έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές που άνοιξε και δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες.
Η Δανία είναι μια χώρα γνωστή για το ότι κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Το WeFood άνοιξε στην Κοπεγχάγη πριν από λίγους μήνες, και στα ράφια του βρίσκονται μόνο τρόφιμα περασμένης ημερομηνίας πώλησης, που διατίθενται σε μεγάλη έκπτωση. Το δεύτερο κατάστημα άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο Nørrebro.
Wefood facebook
Στόχος της αλυσίδας είναι να μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων της χώρας, δημιουργώντας μια αγορά όπου προϊόντα διατροφής που έχουν λήξει ή τα οποία έχουν φθαρμένες συσκευασίες πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές, αντί να πεταχτούν.
Νόμιμη στη Δανία η πώληση ληγμένων τροφίμων
Η πώληση ληγμένων τροφίμων είναι πλέον νόμιμη στη Δανία, με την προϋπόθεση ότι είναι αναγράφεται ότι πρόκειται για προϊόντα που έχουν λήξει, και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την κατανάλωσή τους. «Κοιτάζουμε, μυρίζουμε, αισθανόμαστε το προϊόν για να δούμε αν είναι ακόμα αναλώσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Bassel Hmeidan μιλώντας στον Guardian.
Wefood facebook
Όλα τα προϊόντα παραχωρούνται από παραγωγούς, εταιρείες εισαγωγής και εξαγωγής και τοπικά σούπερ μάρκετ, συλλέγονται από το προσωπικό του Wefood, που είναι εθελοντές, ενώ τα κέρδη του καταστήματος, πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τα προϊόντα διατίθενται στη μισή σχεδόν τιμή από την αρχική τους, ωστόσο η ποικιλία των προϊόντων διαφέρει ανάλογα με την ημέρα και τις δωρεές.
Το WeFood θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, υποδεικνύοντας μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των τροφίμων που καταλήγουν σε χωματερές.
Τρόφιμα αξίας 1.3 δισεκατομμυρίων ετησίως καταλήγουν σε χωματερές
Τα απόβλητα τροφίμων είναι ένα καυτό θέμα τα τελευταία χρόνια, με διάφορες πρωτοβουλίες που κυμαίνονται από τη γαλλική απαγόρευση καταστροφής αδιάθετων τροφίμων, μέχρι ένα παγκόσμιο δίκτυο καφέ (Real Junk Food Project ) που σερβίρει φαγητά μαγειρεμένα με υλικά που προορίζονταν για τα σκουπίδια.
Το The Real Junk Food Project στη Βρετανία, άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ αποβλήτων τροφίμων της χώρας σε μια αποθήκη κοντά στο Λιντς, τον Σεπτέμβριο. Η διαφορά του είναι ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στους πολίτες που δεν έχουν οικονομική άνεση, αφού προτρέπει τους πελάτες του να πληρώσουν όσο θέλουν. Και όπως θέλουν.
Οι αριθμοί σοκάρουν αφού σε παγκόσμια κλίμακα σχεδόν 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων μένουν αδιάθετοι και καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, ενώ την ίδια ώρα περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Δηλαδή το 1/3 σχεδόν των τροφίμων που παράγει ο πλανήτης καταλήγει στα σκουπίδια τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν τίποτα να φάνε για ολόκληρες ημέρες.
H Δανία, η οποία πετάει ετησίως, περίπου 700.000 τόνους τροφίμων, δίνει το παράδειγμα σε άλλες χώρες, μέσα από μια λειτουργική πλατφόρμα από την οποία το όφελος είναι διπλό: από τη μία μειώνονται τα ετήσια απόβλητα τροφίμων και από την άλλη οι πολίτες κάνουν οικονομία στην τσέπη τους.
Μια win - win συμφωνία.
http://mati-gr.blogspot.gr/2016/12/blog-post_20.html