Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να προηγηθούν σύμφωνα με τα μέλη του νέου ΕΣΡ - Έχουμε λειτουργική ανεξαρτησία αλλά δεν είμαστε κράτος εν κράτει, το μήνυμα του νέου προέδρου του συμβουλίου
Από τις αρχές του νέου έτους σκοπεύει να επανεκκινήσει την διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που ανέλαβε χθες και επισήμως τα καθήκοντά του.
Αν και η κυβέρνηση επανέλαβε χθες οτι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, ωστόσο τα μέλη του ΕΣΡ, παρατηρούσαν μετά την ορκωμοσία τους, οτι υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια που θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεραστούν και για τον λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να αναμένεται προκήρυξη νέου διαγωνισμού πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, αν όχι και ακόμη αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα εννέα μέλη του ΕΣΡ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύντομα η πρώτη συνεδρίασή τους για να αποτιμηθεί η συνολική κατάσταση στα ΜΜΕ, αλλά και για να καταρτιστεί ένας αρχικός οδικός χάρτης για την αδειοδότηση των καναλιών.
Ωστόσο μέλη του ΕΣΡ παρατηρούν, πως για να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν:
1. Διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τα κανάλια για τον αριθμό των πανελλαδικών αδειών που θα προκηρυχθούν και οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν μπορεί να είναι λιγότερες από έξι. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο οι άδειες να είναι από έξι έως οκτώ.
2. Να κοινοποιηθεί στο ΕΣΡ η επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να διαπιστωθεί αν ο νόμος 4339 χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις.
3. Να υπογραφεί νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού.
4. Να ανακοινώσει το ΕΣΡ πόσο χρόνο θα χρειαστεί για τον νέο διαγωνισμό, για να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών μέχρι να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός.
Φαίνεται πάντως, πως η κυβέρνηση μάλλον εγκαταλείπει την ιδέα της προσωρινής αδειοδότησης, καθώς δηλώνουν αντίθετοι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, υποστηρίζοντας οτι οι προσωρινοί αδειούχοι θα είναι πολλοί και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τεχνικά από την υποδομή της DIGEA.
Κουτρομάνος: Είμαστε ανεξάρτητοι αλλα όχι κράτος εν κράτει
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιος Κουτρομάνος, αλλά και τα οκτώ μέλη της ανεξάρτητης αρχής, ορκίστηκαν χθες παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Στην ορκωμοσία δεν παρέστη η απερχόμενη πρόεδρος Λίνα Αλεξίου (μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) και το απερχόμενο συμβούλιο εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Γιώργο Στεφανάκη.
Στις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Βούτσης, όσο και ο κ. Παππάς δεσμεύθηκαν οτι θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα λειτουργικότητας που αντιμετωπίζει η Αρχή (έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής), ενώ ταυτόχρονα ζήτησαν να διεξαχθεί το ταχύτερο ο νέος διαγωνισμός.
«Αναμένω ατζέντα για ρυθμίσεις και διευκρινίσεις του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κυρίως να ξεκινήσουν συντόμως οι διαδικασίες για τις συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις των σταθμών εθνικής εμβέλειας, για να κλείσει έτσι ένα πρώτο κεφάλαιο σε μία κανονικότητα που έπρεπε από καιρό να διαμορφωθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο Νίκος Παππάς επισήμανε ταυτόχρονα οτι είναι σημαντική η στιγμή που το ΕΣΡ συγκροτείται σε σώμα, καθώς κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 2002. Σημείωσε δε, πως για τον νέο διαγωνισμό, δεν ξεκινούν όλα από το μηδέν, καθώς υπάρχει ήδη η εμπειρία του προηγούμενου διαγωνισμού.
«Το νέο ΕΣΡ οφείλει να είναι το άγρυπνο μάτι της δημοκρατίας, γιατί οι Έλληνες δικαιούμαστε να μην συρόμαστε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε τακτοποιήσει» παρατήρησε ο υπουργός.
«Βεβαιώνουμε ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας. Θα συμβάλουμε να εισαχθούν ρυθμίσεις και διοικητικές πρακτικές για να λυθούν τα εκκρεμή προβλήματα. Έχουμε την φιλοδοξία ότι οι ρυθμίσεις μας θα ισχύσουν και στο μέλλον. Υπενθυμίζω ότι τα μέλη τουΕΣΡ έχουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Συμβούλιο αποτελεί κράτος εν κράτει» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσιος Κουτρομάνος.
Τα νέα μέλη του ΕΣΡ είναι:
- Πρόεδρος του Συμβουλίου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
- Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην Διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ.,
- Μέλη, η Πόπη Διαμαντάκου, (δημοσιογράφος), ο Βασίλης Καραποστόλης (Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Νίκος Κιάος, (δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α), η Λίλιαν Μήτρου, (δικηγόρος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου) η Δήμητρα Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) ο Γεώργιος Πλειός (Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Γεώργιος Σαριδάκης, (οικονομολόγος, πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ.)
http://www.protothema.gr/greece/article/632409/tileoptikes-adeies-apo-genari-kai-vlepoume-o-neos-diagonismos/