Φυσικά και το καλοκαίρι είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, τουλάχιστον για τα παιδιά. Είναι οι μέρες της ξεγνοιασιάς, του παιχνιδιού και της ανέμελης διάθεσης.
Ταυτόχρονα όμως η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ήλιος καίει και η επιδερμίδα -ιδιαίτερα η ευαίσθητη και τρυφερή των παιδιών- δέχεται τις επιθέσεις της ζέστης, της υπεριώδους ακτινοβολίας και... των εντόμων. Ας φροντίσουμε λοιπόν να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά, χωρίς υπερβολές αλλά με καλή γνώση των αναγκών της εποχής.
Ποτέ γυμνά στον ήλιο!
Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα μωρά και τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στις ακτίνες του ήλιου, αλλά αυτό δεν είναι μια απλή κουβέντα. Οπως δείχνουν οι έρευνες, τα ηλιακά εγκαύματα στο παιδί ή στον έφηβο αυξάνουν τον κίνδυνο του μελανώματος, της πιο επιθετικής και θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν καεί πέντε φορές στην παιδική τους ηλικία, αργότερα έχουν πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με κάποια ελιά, που θα οδηγήσει σε μελάνωμα.
Πρώτα από όλα πρέπει να θυμάστε ότι τα μωρά, τουλάχιστον έως ενός έτους, απαγορεύεται να μένουν κάτω από τον ήλιο. Για τα παιδιά, κυριότερο μέλημα πρέπει να είναι το αντηλιακό. Με υψηλό δείκτη προστασίας βέβαια (τουλάχιστον 30), το οποίο θα περιέχει όσο πιο φυσικά φίλτρα γίνεται. Πέρα από τον σωστό δείκτη προστασίας, μεγάλη σημασία έχει και η συνεπής χρήση του αντηλιακού. Μιλάμε δηλαδή για σωστή και επαρκή επάλειψη είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, ώστε να προλάβει να δράσει το αντηλιακό. Εξίσου σημαντική είναι και η ανανέωσή του, τουλάχιστον κάθε δύο ώρες αλλά και ύστερα από κολύμπι, εφίδρωση ή στέγνωμα με πετσέτα.
Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τα χρώματα του παιδιού αυξάνουμε και τη φροντίδα. Ετσι ένα ξανθό, κοκκινομάλλικο ή καστανόξανθο παιδί, με γαλάζια, πράσινα ή γκρίζα μάτια, με φακίδες ή πολλές ελιές χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα αφού είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο και στη ζέστη από ό,τι ένα σκουρόχρωμο. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία. Οσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο ευαίσθητη επιδερμίδα έχει και τόσο περισσότερη ανάγκη για προστασία. Να θυμάστε, για παράδειγμα, ότι στα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών, το τριχωτό της κεφαλής δεν είναι αρκετά αναπτυγμένο (τα μαλλιά τους είναι πολύ λεπτά) κι έτσι, χωρίς καπέλο, δεν έχουν ικανή προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Γι' αυτό είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας από ό,τι τα μεγαλύτερα.
Κι αν αντί για τη θάλασσα προτιμήσετε το βουνό, μη νομίσετε ότι δεν χρειάζεστε αντηλιακό στις σκιερές πλαγιές του. Κάθε άλλο μάλιστα. Να ξέρετε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνεται κατά 4-5% για κάθε 300 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Για δέρμα τρυφερό και υγιές
Το δέρμα των παιδιών μας θέλει ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι. Ο ήλιος, ο ιδρώτας, η ζέστη, η θάλασσα μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα να χάσει την υγρασία της και να γίνει ξηρή. Και ένα ξηρό δέρμα βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο σε διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες από το περιβάλλον. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο «τράβηγμα» ή φαγούρα. Το δέρμα θα ερεθιστεί και θα είναι αρκετά εύκολο να αναπτύξει έκζεμα ή να γίνει ευάλωτο σε μύκητες και λοιμώξεις. Γι' αυτό μια υδατική κρέμα είναι απαραίτητη αφού βοηθά και προφυλάσσει την επιδερμίδα. Ετσι, όταν επιστρέφετε από την παραλία, απλώνετε πάντα υδατική κρέμα στην επιδερμίδα και μάλιστα επιλέξτε μια που να δρα καταπραϋντικά και να προλαμβάνει μολύνσεις. Είναι η ώρα να προσφέρετε στο μικρό σας την προστασία και περιποίηση που χρειάζεται για να ανακουφιστεί από τη ζέστη του ήλιου. Οσο για το τρυφερό δέρμα του μωρού, το τακτικό πλύσιμο και η εφαρμογή ειδικής κρέμας για την προστασία από το σύγκαμα θα το κάνουν να νιώθει ευχάριστα ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες.
Για το μπάνιο του προτιμήστε παιδικά σαπούνια, που συνήθως είναι εμπλουτισμένα με ενυδατικούς παράγοντες, τα οποία καθαρίζουν την επιδερμίδα του αλλά ταυτόχρονα διατηρούν την ισορροπία της. Ενα ενυδατικό γαλάκτωμα ή μια λοσιόν μετά το μπάνιο θα κάνουν το δερματάκι του παιδιού απαλό και πιο ανθεκτικό στις καλοκαιρινές επιθέσεις. Επιμείνετε κυρίως στους αγκώνες, στις φτέρνες και στα γόνατα, που δέχονται και τη μεγαλύτερη... πίεση.
Ωχ, με τσίμπησε!
Η καλοκαιρινή φροντίδα μας πρέπει να συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από τα έντομα. Οπου κι αν πάμε, πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας ένα στικ αμμωνίας και μια αντισταμινική κρέμα για τυχόν τσιμπήματα από μέδουσες, μέλισσες, κουνούπια κτλ. Για να μην αφήσουμε τα κουνούπια να διαταράξουν τον ήσυχο ύπνο του παιδιού, καλό θα είναι να επαλείψουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με παιδικές κρέμες που περιέχουν ειδικά εντομοαπωθητικά, ενώ στον χώρο που κοιμάται χρησιμοποιούμε ειδικά εντομοαπωθητικά υψηλής συχνότητας, που κυκλοφορούν στην αγορά.
Να θυμάστε πάντως ότι όλα τα έντομα έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές. Γι' αυτό αποφύγετε να χρησιμοποιείτε στο παιδί καλλυντικά για την περιποίησή του ή κολόνιες που αφήνουν έντονο το άρωμά τους, ή να του φοράτε ρούχα με πολλά έντονα χρώματα, τουλάχιστον όταν πηγαίνετε στην εξοχή. Καλό καλοκαίρι.
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_womdeco_1_19/05/2009_280292