ΣΤΕΝΟ «ΠΡΕΣΙΝΓΚ» ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΦΥΓΑΔΩΝ – ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΕΝΡΤΟΓΑΝ
Γενική… επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσαν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την απόφαση να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι φυγάδες, που κατηγορούνται στην γειτονική χώρα ως πραξικοπηματίες.
Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί «αλλαγής των σχέσεων με την Ελλαδα» τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος προεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής, ο Ερντογάν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση του "Αρείου Πάγου" λέγοντας:
«Η Ελλάδα ακόμη δεν μας δίνει αυτά τα καθάρματα που διέφυγαν εκεί. Εγώ το αμέσως επόμενο απόγευμα τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν «σε 15 – 20 ημέρες θα το λύσουμε».
Αυτοί διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία θα πρέπει να δικασθούν εδώ. Γίνεται να διαφύγουν και να δικασθούν εκεί; Η καθυστέρηση των εργασιών της έκδοσης και βέβαια είναι αιτία να κλονισθεί η εμπιστοσύνη», ήταν η δήλωση του Τούρκου προέδρου.
Τους υψηλούς τόνους κράτησε βέβαια και ο τουρκικός Τύπος ο οποίος με αιχμηρούς τίτλους κατέταξε λίγο έως πολύ την Ελλάδα σε συνεργάτη τρομοκρατών.
Με τον τίτλο «Αισχρή απόφαση από τη γείτονα» η Aksam γράφει ότι η Ελλάδα, η οποία στηρίζει εδώ και έτη τα κουρδικά DHKP–C και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), έκανε ακόμη μια φορά αυτό που της ταιριάζει.
«Το Δικαστήριο της Αθήνας απέρριψε το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία των 8 προδοτών της FETO».
H πρώτη αντίδραση της Άγκυρας ήταν «εξετάζουμε τις σχέσεις».
Στο ίδιο δημοσίευμα σε πλαίσιο με τίτλο: «Η Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, Interpol θα τους παρακολουθεί», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Τουρκία πέρασε στη δράση μετά τη σκανδαλώδη απόφαση της Ελλάδας και θα ενεργοποιηθεί η Interpol, που θα τους παρακολουθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου».
«Η χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της Haberturk στο οποίο παρατίθεται η «σκληρή», όπως αναφέρει, αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ γίνεται λόγος και για τα εντάλματα σύλληψης, που εκδόθηκαν μετά την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Χτύπημα από τη γείτονα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της Posta.
Το ελληνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσης των 8 με το σκεπτικό ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχει δίκαιη δίκη», ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε υποσχεθεί την έκδοση τους στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Η Τουρκία αντέδρασε πολύ σκληρά λέγοντας: «Η Ελλάδα έπεσε στη θέση χώρας που προστατεύει τους πραξικοπηματίες. Θα εξετάσουμε τις διμερείς σχέσεις».
«Όχι έκδοση – Είναι ελεύθεροι» τιτλοφορείται η ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη στη Hurrıyet.
Το ελληνικό δικαστήριο, το οποίο ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή, χωρίς να δει εάν οι πραξικοπηματίες διέπραξαν ή όχι αδίκημα στην Τουρκία, δήλωσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη τιμή για το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο υπερέχουν έναντι όλων».
Στην ανταπόκριση γίνεται λόγος στην απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, ενώ επισημαίνεται ότι ζητήθηκε εκ νέου η έκδοση.
Επίσης, παρατίθεται η δήλωση του συνηγόρου τους, Χρήστου Μυλωνόπουλου, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερέχουν έναντι όλων και σημειώνεται ότι ενδέχεται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί να μεταβούν σε άλλη χώρα, χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της χορήγησης πολιτικού ασύλου.
Η Vatan με τον τίτλο «Δεν έγινε γείτονας» γράφει ότι το ελληνικό δικαστήριο, ενώ ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε «σε 15 μέρες τους εκδίδουμε» απέρριψε την έκδοση των 8 στρατιωτικών μελών της FETO.
«Σκανδαλώδης απόφαση από την Ελλάδα – Δεν δίνει τους πραξικοπηματίες» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος στην σκληρά ερντογανική εφημερίδα Yenı Safak στο οποίο υπενθυμίζεται η υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργό προς τον Τούρκο Πρόεδρο και παρατίθεται η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τι απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με σχετική ανακοίνωση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου:
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: «Δώστε τους τώρα πίσω»
Η Ελλάδα να παραιτηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
«Η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών, από την Ελλάδα, είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση. Το ότι η απόφαση ελήφθη από την δικαιοσύνη δεν αλλάζει την πραγματικότητα.(!)
Την άδικη και λανθασμένη, απόφαση αυτή που έλαβαν οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα νομικό έρεισμα.
Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαντική απώλεια, που θα αποκατασταθεί δύσκολα και χρονοβόρα.
Καλώ για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί από αυτή την απόφασή της και να εκδόσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία", ανέφερε ο Τούρκος ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πως σχολίασε τη μη έκδοση και τις τουρκικές αντιδράσεις ο Πάνος Καμμένος
Το πρώτο του σχόλιο για την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία έκανε ο Πάνος Καμμένος σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθο "Έψιλον".
«Σε μία δημοκρατική, σε μία ευρωπαϊκή χώρα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και της εκτελεστικής εξουσίας και της κοινοβουλευτικής.
Άρα λοιπόν, η δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, με οποιαδήποτε πολιτική βούληση μπορεί να έχει η κοινοβουλευτική εξουσία. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία.
Δυστυχώς θεωρεί η Τουρκία ότι η δικαστική εξουσία εδώ είναι όπως και στην Τουρκία, δηλαδή καθοδηγείται και είναι ευθύνη πολιτικής απόφασης.
Νομίζω ότι οι δικαστές που αποφάσισαν ομόφωνα από τον Άρειο Πάγο, αποφάσισαν με γνώμονα το τι συμβαίνει τώρα στην Τουρκία και τι κατάληξη είχαν συνάδελφοι των στρατιωτικών οι οποίοι ζήτησαν από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της ΕΕ προστασία από την Τουρκία. Θέλω να σας πω ότι από το ΝΑΤΟ πάνω από 400 αξιωματικοί από την Τουρκία, έχουν ζητήσει άσυλο» είπε πιο συγκεκριμένα ο Π.Καμμένος.
Και οι «πρόσφυγες» στο παιχνίδι
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Αττάλεια σχετικά με την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.
http://www.pronews.gr/portal/20170127/defencenet/ellinotoyrkika/40/ellinotoyrkikos-polemos-gia-toys-8-dilitiriodi-dimosieymata