Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009, 20:59
Σκάνδαλο με αντικείμενο κάδους απορριμμάτων από «χρυσάφι» κυοφορείται στον Δήμο Πειραιά. Ο Δήμος προσπαθεί να προμηθευτεί πέντε ρομποτικούς κάδους σκουπιδιών στην τιμή των 110.000 ευρώ έκαστος, ενώ ο ίδιος κάδος ένα χρόνο νωρίτερα αγοράστηκε στη μισή τιμή.
Τον Μάρτιο 2008, ο Δήμος Πειραιά, μέσω της ΔΕΠΕΠ (Δημοτική Επιχείρηση Προβολής και Επικοινωνίας Πειραιά) προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια ενός ρομποτικού κάδου συλλογής απορριμμάτων, τύπου KFM/606F, διαμέτρου 1,10 μέτρων και σχήματος «φοίνικα».
Οι κάδοι ρομπότ εξωτερικά μοιάζουν με φοίνικες
Πρόκειται για ειδικούς κάδους, οι οποίοι μοιάζουν εξωτερικά με φοινικόδεντρα και δέχονται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που αντιστοιχούν στο περιεχόμενο 20 με 30 συνηθισμένων κάδων. Όταν οι κάδοι ρομπότ γεμίσουν, ενημερώνουν αυτομάτως την ειδική υπηρεσία του Δήμου μέσω ενός control room, συμπιέζουν το περιεχόμενό τους και αθόρυβα το αδειάζουν στο όχημα του Δήμου (απορριμματοφόρο). Αμέσως μετά, ο κάδος πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον, αφού είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στις 3 Ιουνίου 2008, ο διαγωνισμός, για τον οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις εταιρείες, κατακυρώνεται στην εταιρεία «Soukos Robots», η οποία είχε προσφέρει την τιμή των 37.800 έναντι 42.000 ευρώ και 43.000 ευρώ, που προσέφεραν οι άλλες εταιρείες. Μαζί με το ΦΠΑ, ο ρομποτικός κάδος κόστισε στο Δήμο Πειραιά 44.982 ευρώ.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Δήμος Πειραιά, προφανώς ικανοποιημένος από την απόδοση του κάδου, σύμφωνα με πρόταση της πλειοψηφίας και του αρμόδιου αντιδημάρχου, προγραμματίζει την προμήθεια άλλων 10 ίδιων κάδων, στην τιμή των 560.000 ευρώ συνολικά. Δηλαδή, στην τιμή των 56.000 ευρώ έκαστος.
Η πρόταση για προμήθεια, αρχικά, εγκρίνεται από την Περιφέρεια και η Δημαρχιακή Επιτροπή αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση για την αγορά των κάδων.
Η Επιτροπή αυτή, όμως, παρακάμπτοντας την Επιτροπή Αξιολόγησης, αποφασίζει την αγορά πέντε μόνο κάδων, σχεδόν στην ίδια τιμή με τους 10, δηλαδή 110.000 ο ένας. Η τιμή αυτή είναι υπερδιπλάσια από αυτή που είχε αγοραστεί ο πρώτος κάδος από την εταιρεία.
Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια διαφορά στην τιμή, ακόμη κι αν η δεύτερη προσφορά περιελάμβανε κάποια extra, όπως οθόνη τηλεόρασης κ.λπ., δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και προκάλεσε συζητήσεις και αντιδράσεις.
Ο κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, διαμερισματικός σύμβουλος που έφερε την υπόθεση στο φως της δημοσιότητας μέσω της ιστοσελίδας
www.piraeuspress.gr, χαρακτηρίζει την υπόθεση ως ύποπτη.
«Ράπισμα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Τη «χαριστική βολή» όμως στην προμήθεια των ρομποτικών κάδων του Δήμου Πειραιώς τη δίνει η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κλήθηκε να εγκρίνει το ποσό. Η έκθεση της επιτρόπου, κ. Καραστεργίου, επιβεβαιώνει τις υποψίες για αδιαφανείς διαδικασίες.
Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της, «από τα επισυναπτόμενα πρακτικά της 25/28-7-2009 συνεδρίασης της Δημαρχιακής Επιτροπής δεν προκύπτει ότι έγινε διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης με τη μοναδική προσφέρουσα εταιρεία. Δεν προκύπτει διαπραγμάτευση – διαβούλευση ως προς την τιμή, που είναι και ο σημαντικότερος οικονομικός όρος της σύμβασης».
Στην ίδια έκθεση, η επίτροπος επισημαίνει ότι «η ανωτέρω προμήθεια που είχε ενταχθεί στο ΕΠΠ έτους 2009 για 10 τεμάχια ρομποτικών κάδων συνολικής αξίας 560.000 ευρώ, δηλαδή για 56.000 ευρώ ο κάθε κάδος, έπρεπε να ματαιωθεί και να γίνει επαναπρογραμματισμός και επανεξέταση της δαπάνης. Όπως προκύπτει από τα συνημμένα δικαιολογητικά, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, η τιμή προσφοράς του μειοδότη επέφερε αύξηση της προϋπολογισθείσης αξίας, ανά ρομποτικό κάδο, πέραν του ποσοστού του 50% της αξίας της προκηρυχθείσας ποσότητας».
Η επίτροπος κ. Καραστεργίου τονίζει και κάτι πρωτοφανές:
Ότι «το έντυπο της οικονομικής προσφοράς δεν φέρει τις υπογραφές όλων των μελών της δημαρχιακής επιτροπής». Όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα πρόκειται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά.
Άλλα λέει ο αντιδήμαρχος
Απορίες και ερωτήματα δημιουργούνται από την επιμονή του αντιδημάρχου καθαριότητας του Δήμου Πειραιώς, Αντώνη Αρώνη, να αποκρύπτει την αλήθεια, ισχυριζόμενος ότι η προμήθεια δόθηκε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «Soukos», γιατί είναι ο μόνος κατασκευαστής του κάδου - ρομπότ παγκοσμίως. Επίσης, ο αντιδήμαρχος αναφέρει άλλη τιμή αγοράς του πρώτου κάδου, υψηλότερη από αυτήν που φαίνεται στα έγγραφα.
Ο αντιδήμαρχος φαίνεται να ξεχνάει ότι στον πρώτο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις εταιρείες που παράγουν ή πωλούν το συγκεκριμένο κάδο. Άρα η «Soukos» δεν είναι ο μόνος προμηθευτής του κάδου παγκοσμίως, όπως ισχυρίζεται.
Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Αρώνης, μιλώντας στη zougla.gr, μεταξύ άλλων, αποδίδει σε πολιτικές διαμάχες τις κατηγορίες, ισχυρίζεται ότι ο πρώτος κάδος δόθηκε σε τιμή κάτω του κόστους για λόγους διαφημιστικούς και υποστηρίζει ότι οι ακριβοί κάδοι είναι άλλου μεγέθους και τεχνικών προδιαγραφών από τον πρώτο κάδο, που αγοράστηκε στην τιμή των 44.982 ευρώ, και ότι έγινε διαπραγμάτευση και γι' αυτούς.
Copyright
Zougla.g