Το ψωμί από τα πανάρχαια χρόνια θεωρείται θείο δώρο και κανένας δεν πρέπει να αρνείται προζύμι σε κανέναν, ακόμα και σε κάποιον που δεν θεωρείται φίλος. Η παράδοση μάλιστα προστάζει, οι γυναίκες να έχουν πάντοτε στο σπίτι τους φυλαγμένο λίγο ζυμάρι από το ψωμί της ημέρας, για την περίπτωση που κάποιος χτυπήσει την πόρτα τους για να ζητήσει. Τα είδη του ψωμιού είναι πολλά και ποικίλα, καλύπτοντας ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα, ενώ διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Μερικά από αυτά είναι:
Τσιαπάτα
Η τσιαπάτα είναι ιταλικό άσπρο ψωμί φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι και μαγιά και στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα». Το σχήμα του είναι μακρόστενο, πλατύ και κάπως επίπεδο και από το τέλος της δεκαετίας του 90 έγινε παγκόσμια γνωστό, στη χρήση του για την παρασκευή σάντουιτς. Η ζύμη της τσιαπάτα είναι κάπως ξινή και απορροφά πολύ νερό. Η ψίχα έχει ανοιχτούς πόρους και είναι ελαστική, ενώ η κόρα είναι λεπτή και τραγανή. Η τσιαπάτα αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά.
Η καταγωγή Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τόπος καταγωγής της τσιαπάτα, καθώς το βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας. Αναλυτικότερα, από περιοχή σε περιοχή, η τσιαπάτα διαφέρει σε υφή, πυκνότητα στη ζύμη και στην κρούστα. Για παράδειγμα, στην περιοχή της λίμνης Κόμο, η κρούστα είναι τραγανή και εσωτερικά η ζύμη είναι μαλακή και πορώδης, ενώ στην Τοσκάνη το εσωτερικό είναι πιο σφιχτό. Ακόμη, μπορούμε να τη βρούμε και με αλεύρι ολικής αλέσεως, με γάλα και με αλάτι, λάδι και μυρωδικά κ.ά.
Μπαγκέτα
Η μπαγκέτα στα γαλλικά σημαίνει μικρό ραβδί και αποτελεί το τέλειο δείγμα της πραγματικής γαλλικής γεύσης. Το πιο γνωστό γαλλικό ψωμί με ελαφρό σιταρένιο αλεύρι δίνει αφράτη ψίχα και τέλεια τραγανή κόρα, αποτελώντας τη βάση για πεντανόστιμα σάντουιτς, ενώ συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το πρωινό μας με τυρί ή μαρμελάδα.
Η ιστορία Ιστορικά η μπαγκέτα προήλθε από ένα εξελιγμένο είδος ψωμιού, το οποίο φτιαχνόταν στη Βιέννη στα μέσα του 19ου αιώνα και η εξέλιξή του προήλθε από ένα νόμο, ο οποίος απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται πριν από τις 4 το πρωί. Ετσι για να προλαβαίνουν να έχουν έτοιμα ζεστά ψωμιά στα ράφια τους νωρίς το πρωί, αντί για στρογγυλές μεγάλες φραντζόλες έφτιαχναν λεπτά και μακρόστενα ψωμιά, που ψήνονταν πολύ πιο γρήγορα.
Τα διάφορα είδη.
Στη Γαλλία ο νόμος προστατεύει το ψωμί, το οποίο πρέπει να είναι φτιαγμένο μόνο από αλεύρι, μαγιά, αλάτι και νερό. Οτιδήποτε άλλο σκεύασμα το οποίο περιέχει και άλλα συστατικά πρέπει να ονομάζεται διαφορετικά. Η μπαγκέτα είναι αναγνωρίσιμη, καθώς είναι πολύ στενή και μακριά, με τραγανή κρούστα. Το πλάτος της φτάνει τα 5-6 εκατοστά, αλλά σε μήκος μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Για τα γνωστά μας σάντουιτς όμως, χρησιμοποιούνται πιο μικρές σε μήκος μπαγκέτες, που είναι γνωστές ως μισές-μπαγκέτες. Αν και η μπακέτα είναι το πιο γνωστό γαλλικό ψωμί στον κόσμο, υπάρχουν και άλλα λεπτά και μακρόστενα ψωμιά, όπως το «φλάουτο» που είναι παχύτερο και ο «σπάγκος», που είναι λεπτότερο. To μυστικό πάντως στις παραδοσιακές μπαγκέτες είναι ότι, πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα, διότι η μαγιά θα φουσκώσει το ψωμί ήσυχα και θα του δώσει καλύτερη γεύση.
Ψωμί με ηλιόσπορο
Οι ηλιόσποροι δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση καρυδιού σε αυτό το σταρένιο ψωμί. Αυτό το ψωμί έχει ελαφριά γεύση και ταιριάζει σε όλα τα γεύματα, σαν παραλλαγή του συνηθισμένου σταρένιου ψωμιού.
Ψωμί βρώμης
Είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύ ψωμί και το κυριότερο πολύ υγιεινό. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φλοιό βρώμης κάνει καλό στα δόντια και στο στομάχι, ενώ είναι ιδανικό και γι αυτούς που κάνουν δίαιτα. Επίσης τα βασικά συστατικά μπορούν να αναμειχθούν και να παράγουν πολλά διαφορετικά είδη ψωμιού.
Πολύσπορο ψωμί
Είναι ψωμί με ιδιαίτερη διατροφική αξία, ελαφρύ και νόστιμο, σκουρόχρωμο ή ανοιχτόχρωμο, μεγάλης διόγκωσης. Επίσης είναι κατάλληλο για διαβητικούς.
Ψωμί χωρίς γλουτένη
Παρασκευάζεται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και καταναλώνεται από άτομα που είναι αλλεργικά στη γλουτένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως το συνηθισμένο αλεύρι, όταν προετοιμάζουμε ψωμιά, κέικ κ.α. χωρίς γλουτένη.
Ελαφρύ ψωμί σίκαλης
Εχει μία ιδιάζουσα κάπως ξινή γεύση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα σάντουιτς, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σκούρο ψωμί σίκαλης, πάμπερνίκελ και φόλκορνμπροτ
Το σκούρο ψωμί σίκαλης είναι ένα σκούρο καρβέλι σίκαλης, με σκληρή και χοντρή κόρα και διατηρείται στο ψυγείο, για μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Το πάμπερνίκελ και το φόλκορνμπροτ πάλι, αποτελούν ελαφρύτερες ποικιλίες του σκούρου ψωμιού σίκαλης, ξηραίνονται πιο γρήγορα και συνήθως διατηρούνται καλύτερα τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, ενώ πρέπει να τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Ψωμί βύνης
Είναι ένα σκούρο, υγρό και γλυκό ψωμί, εμπλουτισμένο με απόσταγμα και σιρόπι βύνης. Ακόμη, μπορεί να περιέχει και σταφίδες, ενώ συνήθως το συναντάμε συσκευασμένο σε περιτύλιγμα. Γενικότερα, είναι ένα νόστιμο ψωμί που συνδυάζεται ωραία με τσάι, με βούτυρο και μαρμελάδα και το σπουδαιότερο, διατηρείται για πολλές ημέρες.
Μπαπ
Φουσκωτά ψωμάκια, πολύ μαλακά, που προέρχονται από τη Σκοτία. Για να είναι νόστιμα, τρώγονται απευθείας από το φούρνο, κομμένα στη μέση και αλειμμένα με βιτάμ.
Τορτίγια
Οι τορτίγιες είναι μεξικάνικες ψωμένιες πίτες και παρασκευάζονται από μάσα χαρίνα ή απο πλήρες σταρένιο αλεύρι, δημιουργώντας έτσι διαφορετικά είδη. Οι τορτίγιες από καλαμπόκι τηγανίζονται, γεμίζονται και φτιάχνουν τα γνωστά σε όλους τάκος ή διαφορετικά απλά ξεροτηγανίζονται και φτιάχνουν τις τοστάδες.
Οι τορτίγιες πάλι, από σταρένιο αλεύρι τρώγονται ζεστές και συνοδεύουν το κυρίως πιάτο.
Ακόμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια από τορτίγια σαν κουτάλι, για να φάμε το τσίλι με φασόλια. Τέλος, οι τορτίγιες τυλιγμένες σε ρολό σαν πίτα και γεμιστές, φτιάχνουν τις εντσιλάδες.
Τσαπάτι
Είναι ινδικό ψωμί, χωρίς διογκωτικά και τρώγεται ζεστό με όλα τα ινδικά φαγητά, χρησιμεύοντας σαν πιρούνι.
Κρουασάν
Τα μαλακά αυτά μισοφέγγαρα αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες μας αδυναμίες. Φτιάχνονται με πλούσια ζύμη από γάλα, αλεύρι και άφθονο βούτυρο και τρώγονται σκέτα με τον καφέ ή ζεστά με βιτάμ και μαρμελάδα.
Μπριός
Είναι πολύ ελαφρά μικρά ψωμάκια με τραγανή χρυσαφένια κόρα. Παρασκευάζονται με ζύμη από γάλα, νερό, αβγά και βιτάμ και είναι ιδιαίτερα εύγευστα. Για ακόμη ωραιότερη γεύση, προτείνονται ζεστά με βιτάμ και μαρμελάδα, ενώ είναι ιδανικά και κομμένα σε φέτες σαν τόστ. Για κάτι το ξεχωριστό όμως, προτιμήστε τα γεμιοσμένα, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει την ψίχα, με μανιτάρια ή πατέ από φουά-γκρα.
Κράμπετ
Γευστικότατα, τα κράμπετ τρώγονται καυτά και με πολύ βιτάμ. Οσο για την παρασκευή τους, ψήνονται πρώτα από την κάτω μεριά και ύστερα από την πάνω, με τις τρύπες.
Μάφιν
Μικρά ψωμάκια που χωρίζονται σε γλυκά και αλμυρά, ενώ είναι ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό. Τα μάφιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική.
Αξίζει
Αν ταξιδέψετε στην κεντρική Ιταλία αξίζει να επισκεφτείτε κάποια «Πανινοτέκα».
Τα φημισμένα σάντουιτς μπαρ που σερβίρουν ζεστά πανίνι και εκεί δοκιμάστε το «πορκέτα» ένα από τα πιο νόστιμα πανίνι, το οποίο έχει μέσα φέτες ψητού χοιρινού.
Εκτός από τη συνηθισμένη χρήση της μπαγκέτας στα διάφορα σάντουιτς, μία ωραία ιδέα είναι να την κόψουμε σε φέτες και να τη σερβίρουμε με τυριά ή πατέ ή ακόμα και στο πρωινό μας με Βιτάμ και μαρμελάδα.
Αρτοπαρασκευαστής, ένας πολύτιμος φίλος στο σπίτι μας!
Χωρίς καμία αμφιβολία, το παραδοσιακό σπιτικό ψωμί είναι το νοστιμότερο και κυρίως το πιο υγιεινό! Και παρόλο που η διαδικασία παραγωγής του απαιτεί κάποιο χρόνο, εν τούτοις, εάν κάποια στιγμή βρούμε λίγο ελεύθερο χρόνο, αξίζει πραγματικά η γλυκιά «ταλαιπωρία». Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση, που θα θελήσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας σπιτικό ψωμί, ο αρτοπαρασκευαστής είναι πραγματικά πολύτιμος, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να παρασκευάσουμε κάθε είδος αρτοπαρασκευάσματος! Συγκεκριμένα μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί λευκό, ολικής αλέσεως, ψωμί για τοστ, ψωμί γαλλικού τύπου, brioche, καθώς ακόμη κέικ, τσουρέκια, μαρμελάδες με διαφορετικές γεύσεις κ.α. Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ηλεκτρονικός, με 12 ψηφιακά προγράμματα και διαθέτει παράθυρο ελέγχου μαγειρέματος και αποσπώμενο αντικολλητικό κάδο, που μπαίνει και στο πλυντήριο πιάτων.
Μπέιγκελ
Είναι στρογγυλά μικρά ψωμάκια με τρύπα στη μέση, τα οποία πριν ψηθούν, βράζονται.
Είναι ιδανικά με μαρμελάδα, καπνιστό σολομό και κριμ τσιζ.
Πανίνο
Πανίνο, στα ιταλικά σημαίνει μικρό ψωμί και τις περισσότερες φορές αποκαλείται με τον πληθυντικό, δηλαδή πανίνι. Ειδικότερα όμως, πανίνο ονομάζεται τo ψημένο σάντουιτς με μικρή φραντζόλα τσιαπάτα. Το φραντζολάκι κόβεται στη μέση οριζόντια και το γεμίζουμε συνήθως με αλλαντικά, τυριά ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
Συμβουλή
Το μυστικό της συντήρησης του βιολογικού ψωμιού είναι η «προστατευόμενη ατμόσφαιρα» στην οποία είναι συσκευασμένο. Η μέθοδος αυτή, διατηρεί τον αέρα και την υγρασία, αλλά εμποδίζει την ανάπτυξη των βακίλων στο ψωμί. Το βιολογικό ψωμί δεν έχει μαγιά και είναι φτιαγμένο με βιολογικό αλεύρι, αλεσμένο σε πετρόμυλο και προζύμι και κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, όπως φραντζόλες και ψωμάκια ολικής, ντίνκελ, πολύσπορα, ψωμί για σάντουιτς, σταφιδόψωμα (μικρά και μεγάλα) και καρυδόψωμα.
Ζυμωτό ψωμί
Συστατικά
1 κιλό δυνατό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
2 κουταλάκια αλάτι
ζεστό νερό (όσο πάρει)
Οδηγίες
Λιώστε τη μαγιά με το αλάτι σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό
Σε ενα μεγάλο μπωλ ρίξτε το αλεύρι με την λιωμένη μαγιά και το αλάτι
Αρχίστε να ζυμώνετε, ρίχνοντας σιγά σιγά όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε ζύμη μαλακή, να μην κολλά στα δάχτυλα
Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί
Τη μοιράζετε σε 2 ίσα μέρη (φρατζόλες ή καρβελάκια) και τα βάζετε σε λαδωμένα σκεύη. Στρογγυλά ταψάκια για τα καρβελάκια ή μακρόστενες φόρμες για τις φρατζόλες
Μπορείτε να βάλετε όλη τη ζύμη σε ένα ταψί ή φόρμα αν θέλετε 1 κιλό και όχι 2 τεμάχια του μισού κιλού
Σκεπάστε με αλευρωμένη πετσέτα και βάλτε τα στο φούρνο 25 βαθμών για να υπάρχει ζέστη και να φουσκώσουν μέχρι να φτάσουν στο χείλος του ταψιού
Τρυπήστε τη ζύμη σε μερικά σημεία και ψήστε τα ψωμάκια στους 200 βαθμούς να ροδοψηθούν. Μόλις είναι έτοιμα,αλείψτε τις επιφάνειες με ελαιόλαδο για να μαλακώσει η κόρα
Διατηρείστε τα τυλιγμένα σε πετσέτα και κλεισμένα σε σακούλα αν θα τα καταναλώσετε σύντομα ή σε σακούλα στην κατάψυξη
Λίγα μυστικά ακόμα
Το νερό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει. Πρέπει ίσα να ζεστάνει. Δε σας συνιστώ νωπή μαγιά διότι το ψωμί ξινίζει σύντομα και δημιουργούνται περίεργες ίνες, σαν κλωστές. Το μυστικό για αφράτο ψωμί είναι ο τύπος του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Το σκληρό ή αλλιώς δυνατό αλεύρι είναι ο ιδανικός τύπος, με το οποίο φτιάχνουμε και αφράτα, μαλακά τσουρέκια. Μπορείτε να αυξήσετε το αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρό θέλετε το ψωμί.
Πηγή: news.trikki.gr