"Επιχείρηση σκούπα" κατά διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων , ξεκίνησε ο υπουργός υποδομών. Με απόφαση του κ. Ρέππα, σε διαθεσιμότητα τίθενται τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων ένας γενικός διευθυντής και δύο προϊστάμενοι, του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά την αποκάλυψη ότι χρηματίσθηκαν επανειλημμένως.
Ο υπουργός
Δημήτρης Ρέππας θα εισηγηθεί οι τέσσερις υπάλληλοι να τεθούν σε αργία.
Η απόφαση ελήφθη μετά την έκθεση που απέστειλε στον
κ. Ρέππα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Λέανδρος Ρακιντζής, έπειτα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση.
Στην έκθεση που συνέταξε ο
κ. Ρακιντζής, αναλύεται η δράση του κυκλώματος το οποίο με παράνομες ενέργειες ενέκρινε ως ασφαλή και τεχνικώς κατάλληλα φορτηγά, εκσκαφείς και μπουλντόζες που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση χωματουργικών και άλλων εργασιών, χωρίς τα περισσότερα από αυτά να πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.
Οι συγκεκριμένοι δρούσαν ανενόχλητοι επί πέντε έτη, αφού ο φερόμενος ως επικεφαλής, ήταν ευνοούμενος υψηλόβαθμων στελεχών του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον με το ποσό των
800 χιλιάδων ευρώ. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα – φωτιά , το συγκεκριμένο πρόσωπο με την ιδιότητα, αρχικά του προϊσταμένου και στη συνέχεια του Γενικού Διευθυντή της ΓΓΔΕ, πέτυχε να εκδοθεί από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, εγκύκλιος με την οποία εξαιρέθηκαν από την πληρωμή ετήσιων τελών χρήσης εκατοντάδες μηχανήματα έργων της κατηγορίας "εξέδρες εργασίας".
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τροποποίησε πλαστογραφώντας δεκάδες δημόσια έγγραφα, σημαντικό αριθμό αποφάσεων έγκρισης τέτοιου τύπου μηχανημάτων.
Ο
κ. Ρακιντζής στην Έκθεσή του χαρακτηρίζει "
ιδιαίτερα προβληματική" τη λειτουργία της
Δ/νσης Δ13 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, κατά το χρονικό διάστημα που προΐστατο σε αυτήν, ο νυν Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Έργων", καταγράφοντας ότι: "
Το καθεστώς που επικρατούσε στις Εγκρίσεις Τύπου - Ταξινομήσεις των Μηχανημάτων Έργων χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αυθαιρεσία και πολλαπλές παρανομίες".
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ιδιώτες εργολάβοι χρημάτιζαν ανώτατα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, με σκοπό οι τελευταίοι να εγκρίνουν τον τύπο των μηχανημάτων, όπως γκρέιντερ και εκσκαφείς, που εισήγαγαν από το εξωτερικό και τα οποία χρησιμοποιούνται σε δημόσια έργα.
Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία μιας γραμματέως του νυν γενικού διευθυντή της ΓΓΔΕ, η οποία έκανε γνωστό ότι, ανοίγοντας τυχαία έναν φάκελο που προορίζονταν για τον διευθυντή της, βρήκε
1.000 ευρώ.
http://www.cosmo.gr/News/Hellas/270454.html