Ο φόβος τεράστιας καταστροφής στη θάλασσα ενισχύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, όπου η αμερικανική ακτοφυλακή δεν αποκλείει την πρόκληση της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία, εάν δεν σταματήσει η διαρροή πετρελαίου από την κατεστραμμένη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού.
"Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι προσπάθειες της BP (της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας που είχε μισθώσει την εξέδρα) για τη διακοπή της διαρροής δεν έχουν ως τώρα αποτέλεσμα", δήλωσε η αντιναύαρχος Μέρι Λάντρι της ακτοφυλακής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Νέα Ορλεάνη.
Αν και αρνήθηκε να συγκρίνει την κατάσταση με την καταστροφή του Exxon Valdez , που βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της Αλάσκας αφήνοντας να διαρρεύσουν στα θάλασσα 40 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου ρυπαίνοντας περιοχή ακτίνας 1.300 χιλιομέτρων, διαβεβαίωσε ότι "εάν δεν σφραγίσουμε το πηγάδι (του κοιτάσματος) , αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία".
Η ανάγκη διακοπής της διαρροής είναι ακόμη μεγαλύτερη , καθώς η πετρελαιοκηλίδα, περιφέρειας μήκους 965 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τις ακτές της Λουιζιάνας, κοιτίδας ενός εύθραυστου οικοσυστήματος που αποτελείται από θαλασσοπούλια. Οι αρχές, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμες να βάλουν φωτιά στην πετρελαιοκηλίδα.
Η πλατφόρμα βυθίστηκε την Πέμπτη έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά το βράδυ της 20ής Απριλίου.
Σύμφωνα με τη BP, οι διαρροές απελευθερώνουν 159.000 λίτρα αργού ημερησίως. Η πλατφόρμα έφερε το όνομα "Deep Water Horizon" και ήταν ιδιοκτησία της Transocean περιείχε 2,6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και εξόρυσσε 1,27 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η BP προσπάθησε με τη βοήθεια τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων να σφραγίσει δύο εξόδους σε βάθος 1.500 μέτρων. Αλλά οι προσπάθειές της έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει και οι μηχανικοί προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα υποβρύχιο κάλυμμα που θα σταματήσει τη διαρροή.
"Πρόκειται για ένα κάλυμμα που θα τοποθετηθεί επί της εξόδων της διαρροής στο βάθος της θάλασσας. Αντί το πετρέλαιο να χύνεται στο νερό, θα συγκεντρώνεται στο εσωτερικό αυτής της κατασκευής", δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής.
"Η κατασκευή αυτού του καλύμματος μόλις άρχισε και η ολοκλήρωσή της μπορεί να χρειασθεί δύο έως τέσσερις εβδομάδες", πρόσθεσε.
Η BP σχεδιάζει επίσης να σφραγίσει με ειδικό υλικό οριστικά τις εξόδους του πηγαδιού του πετρελαϊκού κοιτάσματος, αλλά αυτή διαδικασία θα χρειασθεί "δύο ή τρεις μήνες", σύμφωνα με ειδικό.
Εάν η πετρελαιοκηλίδα φθάσει στις ακτές της Λουιζιάνας , αυτό είναι πιθανόν να έχει τεράστιες συνέπειες, προειδοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι.
"Η κηλίδα θα αρχίσει να πλήττει τα όστρακα, τους βιότοπους των μυδιών και τα ψάρια", λέει η περιβαλλοντολόγος Βίλμα Σούμπρα, προσθέτοντας ότι "το 40% των θαλασσινών που καταλανώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από τη Λουιζιάνα".
Πηγή: nooz.gr