Η αυξημένη ηλεκτρική ενέργεια, που απελευθερώνεται καθώς λιγοστεύει το οξυγόνο στον εγκέφαλο, πιθανολογείται πως προκαλεί τις μυστηριώδεις και αμφιλεγόμενες επιθανάτιες εμπειρίες, που βιώνουν αρκετοί άνθρωποι, που βρίσκονται “στο κατώφλι” του θανάτου.
Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο
Λακχμίρ Τσάουλα απο το πανεπιστήμιο
Τζωρτζ Ουάσιγκτον, “
καθώς η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται και τα επίπεδα του οξυγόνου πέφτουν, τα εγκεφαλικά κύτταρα 'πυροδοτούν' μια τελευταία ηλεκτρική διέγερση. Αυτή αρχίζει σε ένα τμήμα του εγκεφάλου και εξαπλώνεται στη συνέχεια σαν χείμαρρος, πράγμα που ίσως προκαλεί στους ανθρώπους έντονες νοητικές εντυπώσεις”. Η ηλεκτρική δραστηριότητα, λίγο πριν από το θάνατο, μπορεί να διαρκεί από μισό έως τρία λεπτά. Ο κ.
Τσάουλα δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει το ίδιο φαινόμενο σε τουλάχιστον 50 περιστατικά.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν μια τέτοια εμπειρία ως θρησκευτικό ή πνευματικό όραμα και ως επιβεβαίωση για την μετά θάνατο ζωή.
Πολλοί ασθενείς (σε ποσοστό 15-20%, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες μεταξύ ατόμων που υπέστησαν έμφραγμα και θεωρήθηκαν κλινικά νεκροί) έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται να λούζονται από ένα έντονο φως και να νιώθουν μια βαθιά γαλήνη, καθώς περπατούν μέσα σε ένα τούνελ.
Άλλοι λένε ότι είδαν οράματα, ενώ άλλοι ίπτανται πάνω από το χειρουργικό ή όποιο άλλο κρεβάτι τους, παρατηρώντας από κάτω το σώμα τους και όσους το περιτριγυρίζουν.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνής επιστημονική έρευνα πάνω στο ζήτημα, με επικεφαλής το
Σαμ Πάρνια, ιατρό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιατρικού κέντρου του αμερικανικού πανεπιστημίου
Κορνέλ και ερευνητή της ιατρικής σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.
Ο
Πάρνια χαρακτήρισε "
ενδιαφέρουσα" την μελέτη του
Τσάουλα, αλλά δήλωσε επιφύλαξη για τα συμπεράσματά της, λέγοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει απόδειξη πως η ηλεκτρική δραστηριότητα αποτελεί την αιτία των επιθανάτιων εμπειριών.
"Επειδή οι ασθενείς του
Τσάουλα τελικά πέθαναν", όπως είπε ο
Πάρνια, "δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι ένιωσαν λίγο πριν τον θάνατό τους".
Σύμφωνα με τον
Πάρνια, "
θεωρούμε τον θάνατο ως μια στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που η σύγχρονη ιατρική μπορεί συχνά να αντιστρέψει.
Ο θάνατος ξεκινάει όταν η καρδιά σταματά, όμως μπορούμε να παρέμβουμε και να φέρουμε τον άνθρωπο πίσω στη ζωή, μερικές φορές ακόμα και μετά από τρεις έως τέσσερις ώρες, όταν πια οι άνθρωποι είναι πολύ κρύοι. Είναι πιθανό ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιθανάτιες εμπειρίες, αλλά δεν τις θυμούνται μετά". Η νέα μελέτη, υπό τον ιατρό
Λακχμίρ Τσάουλα της μονάδας εντατικής θεραπείας του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου
Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "J
ournal of Palliative Research".
http://www.cosmo.gr/Health/USA/275436.html