Η αλήθεια μπορεί να σας εκπλήξει μερικές φορές. Θα σας δώσουμε υγιεινά μυστικά για μια πιο καθαρή και ασφαλή κουζίνα χωρίς βακτηρίδια. Ίσως, διαβάζοντας μερικά από όσα ακολουθούν, να χρειαστεί να προβληματιστείτε ή να αναθεωρήσετε ορισμένες από τις απόψεις σας σχετικά με το καθάρισμα της κουζίνας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σπίτια είναι γεμάτα βακτηρίδια. Μάλιστα, σχετικές έρευνες που έχουν γίνει μιλούν για περίπου 200.000 βακτηρίδια ανά τετραγωνικό μέτρο στο σπίτι.
Βέβαια, όλα τα βακτηρίδια δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, αλλά ένα μικρό ποσοστό μπορεί να δώσει αρκετές πιθανότητες για μολύνσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι μεγαλύτερες πηγές βακτηριδίων είναι οι άνθρωποι, τα κατοικίδια και οι τροφές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έντονη καθαριότητα ορισμένων σημείων του σπιτιού και ειδικά της κουζίνας βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηριδίων.
Αλλά έχετε αναλογιστεί μήπως κάποιες συνήθειες μας δεν βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηριδίων;
Πετσέτες κουζίνας και σφουγγαράκια:
Υψηλό ρίσκο
Τα υγρά πανάκια που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα είναι πόλος συγκέντρωσης για τα βακτηρίδια και το μέσον που τα βοηθά να εξαπλωθούν.
Μειώστε τον κίνδυνο.
Χρησιμοποιείτε πετσέτες κουζίνας και αλλάζετε τες πολύ συχνά.
Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε άλλο πανάκι για τα πιάτα και άλλο για τα χέρια σας.
Μάθετε να έχετε διαφορετικό πανάκι που καθαρίζετε τις συσκευές και άλλο για τον πάγκο της κουζίνας που ακουμπάτε τα τρόφιμα για να προετοιμάσετε το φαγητό.
Φροντίζετε να καθαρίζετε και, κυρίως, να στεγνώνετε πολύ καλά το σφουγγαράκι κουζίνας.
Ψυγείο:
Μέτριο ρίσκο.
Αποθηκεύοντας ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα μαζί χωρίς να τα διπλώσετε καλά, το καθένα ξεχωριστά, αυξάνετε το ρίσκο για 'ανταλλαγή' βακτηριδίων μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφών και εξάπλωση τους.
Μειώστε τον κίνδυνο:
Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή γύρω στους 3-4 βαθμούς).
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα χωριστά. Μάθετε να διατηρείτε στο ψυγείο τα κρεατικά και τα πουλερικά σε ξεχωριστά σκεύη και καλά σκεπασμένα ή στη συσκευασία που τα αγοράσατε χωρίς να χύνονται οι χυμοί τους στο ψυγείο.
Πάτωμα.
Χαμηλό ρίσκο.
Τα πατώματα της κουζίνας πολύ σπάνια μεταδίδουν βακτηρίδια και δεν θα πρέπει να τους δίνετε τόσο μεγάλη σημασία όσο συνήθως κάνουν οι περισσότεροι. Φυσικά, μεγαλύτερη καθαριότητα θα πρέπει να κάνετε αν έχετε μωρά που μπουσουλάνε ή μικρά παιδιά που παίζουν στο πάτωμα της κουζίνας και θα μπορέσουν με τα χέρια τους να μεταφέρουν τα βακτηρίδια κάπου αλλού. Ο κυριότερος κίνδυνος είναι για αυτούς που έχουν αλλεργία.
Μειώστε τον κίνδυνο:
Καθαρίζετε συχνά το πάτωμα με ειδικό απορρυπαντικό βάζοντας και λίγο απολυμαντικό για να είστε περισσότερο σίγουροι ότι θα καταφέρετε να έχετε μεγαλύτερη καθαριότητα στον χώρο.
Σκουπιδοτενεκές.
Μέτριο ρίσκο.
Προσέξτε μήπως και ο σκουπιδοτενεκές της κουζίνας έχει φθαρεί, έχει σπάσει ή τροφές έχουν πέσει στην εξωτερική του επιφάνεια. Οι τροφές αυτές και τα κοψίματα του σκουπιδοτενεκέ μπορεί να διασπείρουν τα βακτηρίδια μέσω των χεριών σας.
Μειώστε τον κίνδυνο:
Χρησιμοποιείτε ένα σκουπιδοτενεκέ που ανοίγει με πεντάλ για να αποφεύγετε να πιάνετε το καπάκι του. Αν πάλι ο σκουπιδοτενεκές σας δεν έχει πεντάλ, κάθε φορά που πετάτε τροφές και πιάνετε με τα χέρια σας το καπάκι φροντίστε να τα πλένετε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι.
Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχετε είναι ο σκουπιδοτενεκές να κλείνει καλά και να μην είναι ανοιχτός ως εστία μικροβίων.
Ξύλο κοπής:
Υψηλό ρίσκο.
Είναι καλό, για να μην εξαπλώνονται τα βακτηρίδια στην κουζίνα, να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον 2 δίσκους ή επιφάνειες κοπής, ένα για το ωμό κρέας και τα πουλερικά και έναν για τις υπόλοιπες τροφές, ή ακόμα και ένα τρίτο για τα στεγνά υλικά (πχ ψωμί). Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης των μικροβίων στην κουζίνα και της ανταλλαγής βακτηριδίων από τον έναν δίσκο στον άλλο.
Μειώστε τον κίνδυνο:
Εκτός από τους πολλούς δίσκους κοπής, που πρέπει να έχετε, εξίσου σημαντικό είναι να τους αντικαθιστάτε κάθε φορά που βλέπετε να έχουν δημιουργηθεί βαθιές χαρακιές και μεγάλα κοψίματα, ενώ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με το καθάρισμα τους που θα πρέπει να γίνεται με το ειδικό απορρυπαντικό πιάτων και λίγο απολυμαντικό μετά το τέλος της χρήσης τους.
Πηγή: ειδική έκδοση 'Τι να μαγειρέψω σήμερα;' του TV Zapping