Ελεύθερος μετά από 6 μήνες, ο 53χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, ύστερα από αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κρησφύγετο των απαγωγέων του, όλοι τους Έλληνες και ντόπιοι, εκτός από έναν Σκοπιανό, σε μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων με την επωνυμία Κλάδος Δράκος, στο 5 χλμ. της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου-Χανίων στην γέφυρα Ζουρίδα.
Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε μισή ώρα μετά τις 7 το πρωί και μέχρι τις 8 είχαν προκύψει όλες οι συλλήψεις, ενώ ήταν τόσο αιφνιδιαστική που οι απαγωγείς του στον χώρο που κρατείτο, κυριολεκτικά δεν κατάφεραν αντιδράσουν, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν, ενώ στη συνέχεια, εντοπίστηκε δεμένος, με μία αλυσίδα στο πόδι και φοβερά αδυνατισμένος μετά από μισό χρόνο στα χέρια των απαγωγέων του και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος παρόλα όσα πέρασε, σε γενικές γραμμές είναι καλά στην υγεία του.
Στη συνέχεια και σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις με αυτή που έγινε στο κρησφύγετο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή ακόμη 6 άτομα, φτάνοντας συνολικά τις 8 συλλήψεις. Η 8η σύλληψη είναι μία ανήλικη και συγκεκριμένα, η 16χρονη κόρη ενός εκ των συλληφθέντων, η οποία μάλιστα είχε στείλει ένα από τα μηνύματα στην οικογένεια του θύματος και ψώνιζε τις κάρτες για τα καρτοκινητά των δραστών, που μετά από κάθε χρήση τα απέρριπταν. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων.
Ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταθέσει και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όμοια σε χρονική διάρκεια απαγωγή στην Ελλάδα δεν έχει ξανασυμβεί, όπως και η αστυνομική επιχείρηση που έγινε ήταν άκρως επαγγελματική και αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τον αστραπιαίο τρόπο που έδρασε μην αφήνοντας περιθώρια, για ένοπλη αντιπαράθεση και συμπλοκή.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η υπερβολική χρονική παράταση στο θρίλερ αυτό από τους ίδιους τους δράστες, που μόλις πριν μερικές ημέρες έδειξαν μία υποχώρηση στα χρήματα που απαιτούσαν, χωρίς και πάλι να μπορούν να καλυφθούν, στην ουσία λειτούργησε εναντίον τους αφού έδωσε τον χρόνο στις Αρχές να συλλέξουν πληροφορίες, να επεξεργαστούν στοιχεία και να φτάσουν στο κατώφλι τους.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση είχαν θέσει εδώ και περίπου 3 μήνες τουλάχιστον τρεις εξ αυτών υπό παρακολούθηση και σε έναν έλεγχο που τους έκαναν τον περασμένο Ιούλιο, σε αυτοκίνητο που επέβαιναν, ανακάλυψαν ότι κανείς τους δεν είχε κινητό τηλέφωνο πάνω του, με αποτέλεσμα η πεποίθηση που είχαν οι Αρχές για αυτά τα συγκεκριμένα άτομα να ενισχυθεί και σιγά-σιγά να καταφέρουν να θέσουν υπό παρακολούθηση τα περισσότερα από τα μέλη της σπείρας.
Όσο αυτοί δηλαδή απαιτούσαν χρήματα οι αστυνομικοί ήδη «κλείδωναν» την θέση τους και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να επέμβουν. Αρκετοί εξ αυτών είχαν ποινικό παρελθόν και άλλοι είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι γνωστοί στην Κρήτη. Ο Σκοπιανός από την Θεσσαλονίκη ήταν ένα από τους δύο φύλακες του θύματος στην μάντρα που ήταν και το τελευταίο «κρατητήριό» του, αφού του άλλαξαν πολλές φορές μέρος που το κρατούσαν φυλακισμένο, σε αγροικίες, αποθήκες, ακόμα και σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, σε μία προσπάθεια να χαθούν τα ίχνη του.
Οι δράστες δεν το κατάφεραν αυτό, καθώς όπως προαναφέρθηκε από τα μέσα του καλοκαιριού έως τώρα ο κλοιός γύρω τους συνεχώς στένευε. Αύριο το μεσημέρι θα γίνει επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στα Χανιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Γενικού της Κρήτης και βεβαίως των αξιωματικών της Ασφάλειας που επιλήφθησαν της υπόθεσης.
Το χρονικό της απαγωγής
Η πρώτη πράξη του δράματος ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, τη στιγμή που ο 53χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στον δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τον οικισμό των Καλεσσών και σε μικρή σχετικά απόσταση από το σπίτι του. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε από την αστυνομία τρακαρισμένο και εγκαταλελειμμένο με τις πόρτες ορθάνοιχτες.
Οι αστυνομικοί πήραν τηλέφωνο την οικογένειά του και διαπίστωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Τότε σήμανε συναγερμός καθώς μέσα στο αυτοκίνητο είχε βρεθεί το κινητό τηλέφωνο το Μιχάλη Λεμπιδάκη και τα προσωπικά του αντικείμενα και έγγραφα.
Λίγο μετά, οι Αρχές ενημερώνονται ότι η Πυροσβεστική κλήθηκε για πυρκαγιά σε δύο αυτοκίνητα κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ήταν ένα BMW και ένα αγροτικό, που είχαν παραδώσει οι απαγωγείς στις φλόγες για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και όπως φάνηκε στη συνέχεια τα είχαν χρησιμοποιήσει για την ενέδρα σε βάρος του επιχειρηματία.
Μετά από μία ασυνήθιστα μεγάλη απουσία οι απαγωγείς επικοινωνούν επιτέλους με την οικογένεια εκφράζοντας τις απαιτήσεις τους. Λίγα λόγια στην αρχή και σταδιακά άρχισαν να έρχονται SMS πάντα από «πακιστανικά τηλέφωνα» για να μην εντοπιστούν, σε κάθε λογής ύφος που αποδείκνυε ότι πρόκειται για σκληρούς και αδίστακτους κακοποιούς.
Ακολούθησαν σε όλο αυτό το διάστημα ακόμα και ιδιόχειρες επιστολές του ίδιου του θύματος ως απόδειξη ζωής, όμως αυτός ο εφιάλτης δεν είχε τέλος, αφού οι απαγωγείς δεν έλεγαν να εμπεδώσουν αυτό που ίσχυε από την αρχή, ότι η οικογένεια δηλαδή, δεν είχε τα χρήματα που αυτοί απαιτούσαν ούτε κατά φαντασία…
Το τέλος λοιπόν ήρθε σήμερα και ήρθε μετά από μία αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση με το πλέον άριστο αποτέλεσμα… Το θύμα ελεύθερο και οι δεσμώτες του ενώπιον της Δικαιοσύνης για να υποστούν τις συνέπειες.
http://newsone.gr/paraxena/1619869-michalis-lempidakis-sokari-i-tautotita-tis-ginaikas-apo-tous-apagogis