To Agkyrovoli
. . . * * * . . . * * * . . . * * * . . . * * * . . . * * * . . .

Καλώς Ήλθατε στο Αγκυροβόλι!

Για την καλύτερη περιήγηση σας στο χώρο μας

κάντε την εγγραφή σας ΤΩΡΑ δωρεάν

ή συνδεθείτε με το όνομα μέλους και τον κωδικό

πρόσβασης σας.

Σε περίπτωση που ξεχάσατε τον κωδικό σας

ζητήστε να σας στείλουμε νέο κωδικό πρόσβασης

στο email: agkyrovoliforum@gmail.com

To Agkyrovoli

Καλώς Ήλθατε στο Αγκυροβόλι!

Για την καλύτερη περιήγηση σας στο χώρο μας

κάντε την εγγραφή σας ΤΩΡΑ δωρεάν

ή συνδεθείτε με το όνομα μέλους και τον κωδικό

πρόσβασης σας.

Σε περίπτωση που ξεχάσατε τον κωδικό σας

ζητήστε να σας στείλουμε νέο κωδικό πρόσβασης

στο email: agkyrovoliforum@gmail.com

To Agkyrovoli
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

To Agkyrovoli

ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

Σύνδεση
Ψευδώνυμο μέλους:
Κωδικός:
Να γίνεται η σύνδεση αυτόματα σε κάθε μου επίσκεψη: 
:: Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου
Η Ώρα Είναι
Παρόμοια θέματα
Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
ΗμερολόγιοΗμερολόγιο
Πρόσφατα Θέματα
» SARRI ERGON ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 1:07 pm από Μαίρη Γούβα

» Προσφορά // 2 Μήνες Δωρεάν Ρεύμα
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 1:01 pm από Μαίρη Γούβα

» Προσφέρω Γιατί Νοιάζομαι!
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 12:58 pm από Μαίρη Γούβα

» ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 12:54 pm από Μαίρη Γούβα

» Κατασκευή ιστοσελίδων
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 12:52 pm από Μαίρη Γούβα

» Βαπτιστικά
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 12:49 pm από Μαίρη Γούβα

» Διανομές & Μεταφορές
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 12:42 pm από Μαίρη Γούβα

» Συνεργείο Καθαρισμού
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Ιουλ 08, 2020 12:40 pm από Μαίρη Γούβα

» Ολυμπιακός: «Σφράγισε» το πρωτάθλημα, επόμενος στόχος το αήττητο και το Κύπελλο
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Ιουν 29, 2020 3:51 pm από Μαίρη Γούβα

» ΣΥΡΙΖΑ: Μη «λήξαν» το θέμα του σποτ - Προσπαθούν να τα... μαζέψουν - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Ιουν 22, 2020 9:35 am από Μαίρη Γούβα

» Διαγραφή από τα μητρώα αδειών κυκλοφορίας με μια υπεύθυνη δήλωση
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΣαβ Ιουν 20, 2020 9:35 am από Μαίρη Γούβα

» Παπαστράτος: Δωρίζει στη χώρα 20 πυροσβεστικά οχήματα
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΣαβ Ιουν 20, 2020 9:31 am από Μαίρη Γούβα

» Τραγωδία χωρίς τέλος στις ΗΠΑ: Ακόμη 734 νεκροί από κορωνοϊό
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Ιουν 14, 2020 8:38 am από Μαίρη Γούβα

» Πώς να φροντίσετε τα μεταξωτά σας ρούχα
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Ιουν 14, 2020 8:37 am από Μαίρη Γούβα

» Amber Alert: Εξαφανίστηκε κι άλλη 10χρονη στις Αχαρνές
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Ιουν 14, 2020 8:31 am από Μαίρη Γούβα

» Θεσσαλονίκη: Η Αστυνομία κάνει έρευνες και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον της Μαρκέλλας
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Ιουν 14, 2020 8:29 am από Μαίρη Γούβα

» Δεμένη με χειροπέδες κρατούσαν την Μαρκέλλα – Πονάει στα πλευρά
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Ιουν 14, 2020 8:26 am από Μαίρη Γούβα

» Ξεκινά η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά!
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΣαβ Μάης 16, 2020 1:44 pm από Μαίρη Γούβα

» Κορωνοϊός - Εκκλησίες: Όλα έτοιμα για την ασφαλή επαναλειτουργία τους
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 4:28 pm από Μαίρη Γούβα

» ΑΣΕΠ: Εργασία τώρα στο Δημόσιο - Προσλήψεις σε νοσοκομεία, μουσεία, ΔΕΗ και δήμους
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 3:57 pm από Μαίρη Γούβα

» Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 3:54 pm από Μαίρη Γούβα

» Ίδρυμα Λάτση: Δωρεά στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 3:48 pm από Μαίρη Γούβα

» Κτηματολόγιο: Παρατάσεις τέλος, έρχονται πρόστιμα - Πότε ξεκινά η ανάρτηση για την Αθήνα
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 3:45 pm από Μαίρη Γούβα

» Κόρινθος: Στον ανακριτή ο 53χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τον 15χρονο
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 3:40 pm από Μαίρη Γούβα

» Δίκη Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 3:31 pm από Μαίρη Γούβα

» Τελικά ποιος είναι ο αληθινός απολογισμός του κορονοϊού στον κόσμο;
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠαρ Μάης 15, 2020 3:25 pm από Μαίρη Γούβα

» Η θαλάσσια τραγωδία του πλοίου «Πόπη» που έγινε αφορμή για να βγει η φράση «έγινε της Πόπης» (ΦΩΤΟ)
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Δεκ 01, 2019 11:41 am από Μαίρη Γούβα

» Κ. Τσιάρας: Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημία
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤρι Νοε 12, 2019 2:51 pm από Μαίρη Γούβα

» Ιερώνυμος για διάταξη περί βλασφημίας: Διαφυλάττει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤρι Νοε 12, 2019 2:43 pm από Μαίρη Γούβα

» Παρέμβαση ΕΣΡ για την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΪ
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤρι Νοε 12, 2019 2:24 pm από Μαίρη Γούβα

» Ερντογάν σε ΕΕ: Μη μας απειλείτε, έχουμε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤρι Νοε 12, 2019 2:19 pm από Μαίρη Γούβα

» Σι Τζινπίνγκ για Γλυπτά του Παρθενώνα: Όχι μόνο συμφωνώ να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά θα έχετε και τη στήριξή μας
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤρι Νοε 12, 2019 2:16 pm από Μαίρη Γούβα

» Νέα Φιλαδέλφεια: Τα κορίτσια που παρήλασαν αλά Monty Python εξηγούν γιατί το έκαναν
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Οκτ 30, 2019 6:14 pm από Μαίρη Γούβα

» Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Οκτ 30, 2019 5:20 pm από Μαίρη Γούβα

» Κερατσίνι: Εξαφανισμένος ο οδηγός φορτηγού μετά από θανάσιμο τροχαίο
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠεμ Οκτ 24, 2019 6:19 pm από Μαίρη Γούβα

» Το «ευχαριστώ» των Παμμακεδονικών Οργανώσεων στον Μακρόν για το «βέτο» στα Σκόπια
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΠεμ Οκτ 24, 2019 6:15 pm από Μαίρη Γούβα

» H Εβελίνα Παπούλια μιλάει για την πίστη της στο Θεό
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 23, 2019 5:10 pm από Μαίρη Γούβα

» ΟΑΕΔ: Προσλήψεις για 35.000 ανέργους με την νέα κοινωφελή εργασία
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 23, 2019 5:03 pm από Μαίρη Γούβα

» Χρεοκοπία Thomas Cook: Γιατί βάρεσε «κανόνι» ο ταξιδιωτικός κολοσσός;
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 23, 2019 4:55 pm από Μαίρη Γούβα

» Παιδοκτονία στην Πετρούπολη: «Είδα το μωρό παγωμένο, ανάμεσα σε παλιόχαρτα και σκουπίδια»
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 23, 2019 4:51 pm από Μαίρη Γούβα

» Χρεοκοπία Thomas Cook: Πώς θα γίνει ο επαναπατρισμός των 50.000 «εγκλωβισμένων» στην Ελλάδα
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 23, 2019 4:48 pm από Μαίρη Γούβα

» Μειώσεις φόρων: Πόσο θα μειωθεί η μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις από 1η Ιανουαρίου
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 09, 2019 2:19 pm από Μαίρη Γούβα

» Μουντομπάσκετ 2019, Ελλάδα-Τσεχία 84-77: Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 09, 2019 2:17 pm από Μαίρη Γούβα

» Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Έφυγε στα 63 του ένας σπουδαίος καλλιτέχνης - Οι τελευταίες στιγμές
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΔευ Σεπ 09, 2019 2:14 pm από Μαίρη Γούβα

» Σαμοθράκη: Αγώνας δρόμου για ανεφοδιασμό και βελτίωση των λιμενικών υποδομών
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΣαβ Αυγ 17, 2019 5:59 am από Μαίρη Γούβα

» Σκιάθος: Βlack out στο νησί εξαιτίας βλάβης
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΣαβ Αυγ 17, 2019 5:57 am από Μαίρη Γούβα

» Συγκίνηση για τη Μυρτώ της Πάρου: Στη θάλασσα επτά χρόνια μετά τη φρικτή της κακοποίηση
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΣαβ Αυγ 17, 2019 5:54 am από Μαίρη Γούβα

» Εύβοια: Στάχτη 25.000 στρέμματα δάσους - Τεράστια η οικολογική καταστροφή
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΤετ Αυγ 14, 2019 1:55 pm από Μαίρη Γούβα

» Βιταμίνη D: 15 καθημερινά συμπτώματα έλλειψης
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Αυγ 11, 2019 10:09 am από Μαίρη Γούβα

» Φόβοι για «νέο Τσερνόμπιλ» σε δυο πόλεις της Ρωσίας μετά την έκρηξη σε ναυτική βάση
Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΣαβ Αυγ 10, 2019 6:39 am από Μαίρη Γούβα

Ψηφοφορία
Τι Προσέχετε σε μία άγνωστη Γυναίκα;
 Κόμμωση
 Μάτια
 Χείλη
 Στήθος
 Πισινό
 Μέση
 Όλα
 Δεν Βλέπω.. (αλήθεια??)
Επισκόπηση αποτελεσμάτων
Πόσο τυχεροί είστεσήμερα
Πόσο τυχεροί είστε σήμερα:

Ελάτε στο Facebook
ForeverGreen Greece
ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
TSIMPIDIS TRANSPORT
Κομμωτήριο Μπέττυ & Ρεβέκκα
Εναλλακτικές Θεραπείες
Perfumes Alexander
Ο Καιρός Σήμερα

Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΤΑΝΙΑ
Support Member
Support Member
ΤΑΝΙΑ

Γάτα
Αριθμός μηνυμάτων : 306
Ημερομηνία εγγραφής : 17/11/2009
Τόπος : ΑΘΗΝΑ

Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο   Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο EmptyΚυρ Φεβ 21, 2010 8:27 am

Η πρώτη ύλη της σωματοψυχοπαιδαγωγικής προσέγγισης είναι το βίωμα. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή, με το σώμα μας, την εμπειρία μας. Αυτό το «αυτονόητο» είναι στην ουσία για πολλούς ανθρώπους προς ανακάλυψιν. Το να έχει κανείς πραγματική και συνεχή επαφή με το σώμα του σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβεί από το σώμα-αντικείμενο (έχω ένα σώμα) στο σώμα-υποκείμενο (είμαι το σώμα μου). Σίγουρα το σώμα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανθρωπιστικών επιστημών τις τελευταίες δεκαετίες, ακριβώς διότι ήταν ο μεγάλος απών της δυτικής σκέψης. Εξάλλου και η ιατρική επιστήμη θέτει κατ’ αρχήν σε επιστημολογική βάση το σώμα / αντικείμενο, αποκομμένο από την ψυχική του διάσταση. Το σώμα στην ιατρική είναι μια «μετρήσιμη» και «ακτινογραφούμενη», με μαθηματική και τεχνολογική ακρίβεια, βιολογική οντότητα. Με τις εξελίξεις στην έρευνα του εγκεφάλου έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στην ιατρική (αλλά και σε άλλες επιστήμες όπως η ιστορία) νέα πεδία έρευνας με κέντρο το συναίσθημα. Οι ευρέως ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν το σώμα ως «καθρέπτη» της ψυχής, τα σωματικά συμπτώματα έχουν τη ρίζα τους στον ψυχισμό. Ο Danis Bois, ιδρυτής της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής, αυτής τής κατ’ αρχήν εμπειρικής προσέγγισης, όπως και ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίζει, υπερασπίζεται «τη δυναμική άποψη της ταυτόχρονης γένεσης της σωματικής και ψυχικής αντίδρασης…» (Ο Ανανεωμένος Εαυτός, εκδ. Κινούν). Το Healthy Way συνομίλησε με τη Νέλλη Ασημακοπούλου και την 'Ασπα Σαμοΐλη, θεραπεύτριες εξειδικευμένες στη συγκεκριμένη προσέγγιση.
Φτάνοντας στο κέντρο «Κινούν», στου Φιλοππάπου είχα ήδη αρχίσει να εισπνέω την ηρεμία της γειτονιάς και να παίρνω ανάσα από τον αφόρητο κλοιό της ζέστης, ο οποίος είχε πλέον αρχίσει να υποχωρεί. Έξω από την είσοδο του περιποιημένου νεοκλασικού κτιρίου, του κέντρου «Κινούν», η διάθεσή μου ήταν ήδη καλύτερη. Οι εσωτερικοί χώροι περιποιημένοι και κατάφωτοι. «Η ποιότητα της παρουσίας συμβαδίζει με την ποιότητα της προσοχής που παρέχουμε στον εαυτό μας», γράφει ο ιδρυτής της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής προσέγγισης Danis Bois, τονίζοντας τη σημασία του αισθητού της ύπαρξής μας, Η φιλοσοφική προϊστορία αυτής της προσέγγισης βρίσκεται στη σχολή της φαινομενολογίας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τους θεραπευόμενους εδώ, ήταν η πρώτη ερώτηση. «Tο αρχικό ζήτημα και αίτιο προσέγγισης είναι προκύπτοντα από το σώμα πράγματα. Όταν πονάει ένας ώμος, το αίτιο μπορεί να είναι οτιδήποτε…» σπεύδει να απαντήσει η κα Σαμοΐλη «από μια βαριά τσάντα μέχρι κάποιο πρόβλημα με ψυχικές προεκτάσεις». Η ουσία της προσέγγισης, ωστόσο, είναι ότι είναι εστιασμένη στο σώμα και στο παρόν. Οι άνθρωποι που καταφθάνουν στο «Κινούν» προέρχονται, συνήθως, από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και από τις τέχνες. Πολλοί χορευτές ανακαλύπτουν εδώ την κίνηση «από μέσα προς τα έξω» σε αντιπαράθεση με την κίνηση φόρμας, στην οποία είναι εκπαιδευμένοι και η οποία είναι «κίνηση από έξω προς τα μέσα». Αυτή είναι και η διαφορά, μου εξηγούν, μεταξύ ενός χορευτή που έχει άρτια τεχνική (από έξω προς τα μέσα) και ενός χορευτή που συγκινεί (από μέσα προς τα έξω). Η ανεύρεση της εσωτερικής κίνησης του σώματος είναι το ζητούμενο στην προσέγγιση αυτή, ένα είδος σωματικής αυτογνωσίας, Ο «θεραπευόμενος» ξαναβρίσκει την αίσθηση του σώματός του, το αφουγκράζεται και του επιτρέπει να ξεκινήσει τους μηχανισμούς αυτοΐασης. Ο θεραπευτής είναι το ίδιο το σώμα.

Η μέθοδος

Η μέθοδος είναι η χειραγωγή και η κίνηση. Η θεραπεία είναι βραχείας διάρκειας, στόχος η γρήγορη αποδέσμευση των θεραπευομένων.

«Χειραγωγή» σημαίνει βρίσκω την εσωτερική μου κίνηση. Το άτομο αφουγκράζεται το σώμα του μέσα από τη χειραγωγή που κάνει ο θεραπευτής. Σε αυτήν τη διαδικασία ο θεραπευόμενος είναι κυρίως αποδέκτης των δικών μας χειρισμών», διευκρινίζει η 'Ασπα Σαμοΐλη.

«Κίνηση» είναι ένα είδος κωδικοποιημένης κίνησης, ‘χορογραφίας’ η οποία μπορεί να γίνει σε ατομική ή ομαδική βάση. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο θεραπευόμενος βγάζει προς τα έξω, αυτό που γίνεται μέσα του. Στην κίνηση συμμετέχει και το ίδιο το άτομο. Μέσα από την κίνηση ενός ατόμου οι θεραπευτές μπορούν να διαβάσουν το σωματογράφημα. Μπορούν να δουν αν έχει σχέση με το χώρο, με το περιβάλλον του, αν είναι πολύ κλειστό ή πολύ ανοικτό στις σχέσεις του με τους άλλους.

Είμαστε εκπαιδευμένοι μέσω της ενσυναίσθησης να νιώθουμε στο σώμα, αυτό που νιώθει ο άλλος. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό και αυτό μαθαίνει όποιος έρχεται εδώ. Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε το σώμα μας σαν αντικείμενο. Όταν έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας ως υποκείμενο βρίσκουμε μ’ έναν τρόπο την αλήθεια μας και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και μας αφορά όλους. Όποιος άνθρωπος βιώνει αυτήν τη σχέση με το σώμα του δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος», διαπιστώνει η Νέλλη Ασημακοπούλου.

Η κίνηση θεραπεύει. Οι θεραπευτές διαβάζουν την «παθολογία» μέσα από την κίνηση. Ο διάλογος που προκύπτει έχει επίκεντρο το σώμα και δεν δίνει οδηγίες ή κατευθύνσεις.

Νέλλη Ασημακοπούλου

«Ασχολήθηκα από μικρή με τον αθλητισμό και την ενόργανη γυμναστική σε επίπεδο πρωταθλητισμού, κατόπιν προχώρησα στο χορό και τέλος, άρχισα να διδάσκω πιλάτες. Όλη αυτή η ενασχόλησή μου με το σώμα ξεκίνησε από τους δικούς μου πόνους οι οποίοι είχαν αρχίσει ύστερα από ένα ατύχημα που υπέστην όταν ήμουν πέντε χρονών. Αυτό ήταν και καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία μου στο χορό γιατί δεν δέχτηκα πολλές προτάσεις ακριβώς επειδή ήξερα ότι οι πόνοι που είχα δεν θα μου επέτρεπαν να προχωρήσω πολύ. Στράφηκα στη διδασκαλία, διδάσκοντας πιλάτες. Μια γέννα μου μού προξένησε κάποιο επιπλέον σωματικό πρόβλημα κι έτσι μπήκα στη διαδικασία να αφουγκράζομαι το σώμα μου για να δω από πού προέρχεται ο πόνος. Είχα αρχίσει να βρίσκω την εσωτερική μου κίνηση, χρησιμοποιώντας μια μπάλα για τις διάφορες κινήσεις μου και έτσι κάπως ανακάλυψα ότι και άλλοι είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται μια παρόμοια μέθοδο».

'Ασπα Σαμοΐλη

«Εγώ έφτασα εδώ από την αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική ήταν για μένα μια εσωτερική διαδικασία, μια κίνηση από μέσα προς τα έξω. Εστίαζα στη δημιουργία ενός χώρου που να ταιριάζει στους ανθρώπους. Αυτή η επικοινωνία ήταν τα πρώτα χρόνια μαγική. Όταν άλλαξαν οι συνθήκες στην αγορά, όμως, αυτή η επικοινωνία έπαψε να υπάρχει και η διαπραγμάτευση με τους “πελάτες” πήρε μια χροιά που δεν με ικανοποιούσε. Δεν ένιωθα πια τη δημιουργικότητα που είχα στην αρχή. Εν τω μεταξύ είχα ασχοληθεί και με το χορό. Έπειτα από κάποια δύσκολη φάση της ζωής μου είχα αρχίσει να πονάω και αφού δεν βρέθηκε οργανικό πρόβλημα, άρχισα να αναζητώ μια άλλη διέξοδο στο πρόβλημα του πόνου. Έτσι ανακάλυψα τη Σωματοψυχοπαιδαγωγική. Ύστερα από μερικές συνεδρίες δεν είχα πόνους. Τόσο πολύ συγκλονίστηκα, που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτή την προσέγγιση σε άλλη βάση».

www.exress.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://www.leoforosoneirwn.blogspot.com

Είμαι το σώμα μου: από το σώμα-αντικείμενο στο σώμα-υποκείμενο
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Σώμα για παραλία
» Όταν το σωμα μας μιλάει
» Τι κάνει στο σώμα μας το σεξ! (Α'μέρος)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
To Agkyrovoli :: Ενότητα Διαφόρων Επιστημών :: Ομορφιά - Ψυχολογία-
Μετάβαση σε: