Συντάκτης: Ευμένη Π. Καραφυλλίδη (BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General )Γάλα και γαλακτοκομικά
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι βασικές πηγές του σώματος σε ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β12 και D και είναι απαραίτητες για τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας αφού συντελούν στην ανάπτυξη και στη δύναμη των οστών.
Τα παιδιά ηλικίας από 2-3 ετών πρέπει να καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί σε μικρούς κύβους, φέτες ή χονδροτριμμένο, cottage, γάλα πλήρες, ρυζόγαλο, γιαούρτι (απλό ή με φρούτα) και παγωτό, 4-5 μερίδες την ημέρα.
Αναλυτικότερα
Μερίδες
Ποσότητα
Γάλα, γιαούρτι ½ κούπα
Τυρί 28γρ.
Τυρί cottage½ κούπα
Παγωτό ½ κούπα
Φρούτα
Τα φρούτα είναι οι κύριες πηγές των βιταμινών Α, C, καλίου, φυλικού οξέος και φυτικών ινών και η σωστή ποσότητα είναι 2 μερίδες ημερησίως. Σχετικά με τα φρούτα δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός αφού όλα τα φρούτα όπως φράουλες, ακτινίδιο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, μάνγκο και άλλα, φρέσκα, αποξηραμένα και σε κονσέρβα, είναι κατάλληλα όπως επίσης και οι φρέσκοι χυμοί. Αναλυτικότερα
Μερίδες
Ποσότητα
Φρούτα ½ ή ένα μικρό
Φρέσκος χυμός φρούτων 1/4 κούπα
Φρούτα κονσέρβας (στο χυμό τους) 2-4 κουταλιές της σούπας
Λαχανικά
Είναι υψηλά σε διατροφικά στοιχεία, όπως κάλιο, βιταμίνες A, C και φυλικό οξύ. Όλα λοιπόν τα φρέσκα, κατεψυγμένα αλλά και σε κονσέρβα λαχανικά είναι ιδανικά, καθώς επίσης και η σάλτσα ντομάτας και η σωστή αναλογία είναι 3 μερίδες καθημερινά.
Μερίδες
Ποσότητα
Λαχανικά μαγειρεμένα 2 με 3 κουταλιές της σούπας
Λαχανικά ωμά ½ κούπα
Δημητριακά και αμυλούχα
Το ψωμί και τα δημητριακά είναι οι κύριες πηγές θειαμίνης, νιασίνης, σιδήρου, φυτικών ινών, ψευδαργύρου και φυσικά είναι ένα από τα κύρια μέρη μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής. Ψωμί ολικής αλέσεως ή άσπρο, ρύζι ολικής αλέσεως ή άσπρο, μακαρόνια ή άλλος τύπος ζυμαρικών, δημητριακά πρωινού, είναι απαραίτητα και η σωστή ποσότητα είναι 3 με 4 μερίδες καθημερινά.
Αναλυτικότερα
Μερίδες
Ποσότητα
Ψωμί ½ με 1 φέτα
Δημητριακά ξερά ½ με 1 κούπα
Δημητριακά μαγειρεμένα (Ρύζι, Ζυμαρικά) ½ κούπα
Παγωτό 1/4 με ½ κούπα
Πρωτεϊνούχες τροφές
Οι πρωτεϊνούχες τροφές όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές, αρακάς, αυγά (βραστά, ομελέτα ή τηγανιτά), πουλερικά και ψάρια και κυρίως η πρωτεΐνη του κρέατος (όλα τα είδη κρέατος από άπαχο κομμάτι) είναι μια σημαντική πηγή σιδήρου, νιασίνης, θειαμίνης, βιταμινών B6, B12, μαγνησίου και ψευδαργύρου, και η σωστή ποσότητα είναι 2 μερίδες καθημερινά.
Αναλυτικότερα
Μερίδες
Ποσότητα
Κρέας, πουλερικά, ψάρι 30-60γρ μαγειρεμένα
Αυγό 1 Όσπρια (π.χ. φασόλια, ρεβίθια, φακές, αρακάς) 1/3 κούπα