Νοέμβριος 2024 | Δευ | Τρι | Τετ | Πεμ | Παρ | Σαβ | Κυρ |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Ημερολόγιο |
|
Πρόσφατα Θέματα | » SARRI ERGON ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕΤετ Ιουλ 08, 2020 1:07 pm από Μαίρη Γούβα» Προσφορά // 2 Μήνες Δωρεάν ΡεύμαΤετ Ιουλ 08, 2020 1:01 pm από Μαίρη Γούβα» Προσφέρω Γιατί Νοιάζομαι!Τετ Ιουλ 08, 2020 12:58 pm από Μαίρη Γούβα» ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣΤετ Ιουλ 08, 2020 12:54 pm από Μαίρη Γούβα» Κατασκευή ιστοσελίδων Τετ Ιουλ 08, 2020 12:52 pm από Μαίρη Γούβα» ΒαπτιστικάΤετ Ιουλ 08, 2020 12:49 pm από Μαίρη Γούβα» Διανομές & ΜεταφορέςΤετ Ιουλ 08, 2020 12:42 pm από Μαίρη Γούβα» Συνεργείο ΚαθαρισμούΤετ Ιουλ 08, 2020 12:40 pm από Μαίρη Γούβα» Ολυμπιακός: «Σφράγισε» το πρωτάθλημα, επόμενος στόχος το αήττητο και το ΚύπελλοΔευ Ιουν 29, 2020 3:51 pm από Μαίρη Γούβα» ΣΥΡΙΖΑ: Μη «λήξαν» το θέμα του σποτ - Προσπαθούν να τα... μαζέψουν - Συνεχίζονται οι αντιδράσειςΔευ Ιουν 22, 2020 9:35 am από Μαίρη Γούβα» Διαγραφή από τα μητρώα αδειών κυκλοφορίας με μια υπεύθυνη δήλωσηΣαβ Ιουν 20, 2020 9:35 am από Μαίρη Γούβα» Παπαστράτος: Δωρίζει στη χώρα 20 πυροσβεστικά οχήματαΣαβ Ιουν 20, 2020 9:31 am από Μαίρη Γούβα» Τραγωδία χωρίς τέλος στις ΗΠΑ: Ακόμη 734 νεκροί από κορωνοϊόΚυρ Ιουν 14, 2020 8:38 am από Μαίρη Γούβα» Πώς να φροντίσετε τα μεταξωτά σας ρούχαΚυρ Ιουν 14, 2020 8:37 am από Μαίρη Γούβα» Amber Alert: Εξαφανίστηκε κι άλλη 10χρονη στις ΑχαρνέςΚυρ Ιουν 14, 2020 8:31 am από Μαίρη Γούβα» Θεσσαλονίκη: Η Αστυνομία κάνει έρευνες και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον της ΜαρκέλλαςΚυρ Ιουν 14, 2020 8:29 am από Μαίρη Γούβα» Δεμένη με χειροπέδες κρατούσαν την Μαρκέλλα – Πονάει στα πλευράΚυρ Ιουν 14, 2020 8:26 am από Μαίρη Γούβα» Ξεκινά η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά!Σαβ Μάης 16, 2020 1:44 pm από Μαίρη Γούβα» Κορωνοϊός - Εκκλησίες: Όλα έτοιμα για την ασφαλή επαναλειτουργία τουςΠαρ Μάης 15, 2020 4:28 pm από Μαίρη Γούβα» ΑΣΕΠ: Εργασία τώρα στο Δημόσιο - Προσλήψεις σε νοσοκομεία, μουσεία, ΔΕΗ και δήμουςΠαρ Μάης 15, 2020 3:57 pm από Μαίρη Γούβα» Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...Παρ Μάης 15, 2020 3:54 pm από Μαίρη Γούβα» Ίδρυμα Λάτση: Δωρεά στο Εθνικό Κέντρο ΑιμοδοσίαςΠαρ Μάης 15, 2020 3:48 pm από Μαίρη Γούβα» Κτηματολόγιο: Παρατάσεις τέλος, έρχονται πρόστιμα - Πότε ξεκινά η ανάρτηση για την ΑθήναΠαρ Μάης 15, 2020 3:45 pm από Μαίρη Γούβα» Κόρινθος: Στον ανακριτή ο 53χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τον 15χρονοΠαρ Μάης 15, 2020 3:40 pm από Μαίρη Γούβα» Δίκη Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία και τον βιασμό της ΕλένηςΠαρ Μάης 15, 2020 3:31 pm από Μαίρη Γούβα» Τελικά ποιος είναι ο αληθινός απολογισμός του κορονοϊού στον κόσμο;Παρ Μάης 15, 2020 3:25 pm από Μαίρη Γούβα» Η θαλάσσια τραγωδία του πλοίου «Πόπη» που έγινε αφορμή για να βγει η φράση «έγινε της Πόπης» (ΦΩΤΟ)Κυρ Δεκ 01, 2019 11:41 am από Μαίρη Γούβα» Κ. Τσιάρας: Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημίαΤρι Νοε 12, 2019 2:51 pm από Μαίρη Γούβα» Ιερώνυμος για διάταξη περί βλασφημίας: Διαφυλάττει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστώνΤρι Νοε 12, 2019 2:43 pm από Μαίρη Γούβα» Παρέμβαση ΕΣΡ για την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΪΤρι Νοε 12, 2019 2:24 pm από Μαίρη Γούβα» Ερντογάν σε ΕΕ: Μη μας απειλείτε, έχουμε 4 εκατομμύρια πρόσφυγεςΤρι Νοε 12, 2019 2:19 pm από Μαίρη Γούβα» Σι Τζινπίνγκ για Γλυπτά του Παρθενώνα: Όχι μόνο συμφωνώ να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά θα έχετε και τη στήριξή μαςΤρι Νοε 12, 2019 2:16 pm από Μαίρη Γούβα» Νέα Φιλαδέλφεια: Τα κορίτσια που παρήλασαν αλά Monty Python εξηγούν γιατί το έκανανΤετ Οκτ 30, 2019 6:14 pm από Μαίρη Γούβα» Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των ΑρμενίωνΤετ Οκτ 30, 2019 5:20 pm από Μαίρη Γούβα» Κερατσίνι: Εξαφανισμένος ο οδηγός φορτηγού μετά από θανάσιμο τροχαίοΠεμ Οκτ 24, 2019 6:19 pm από Μαίρη Γούβα» Το «ευχαριστώ» των Παμμακεδονικών Οργανώσεων στον Μακρόν για το «βέτο» στα ΣκόπιαΠεμ Οκτ 24, 2019 6:15 pm από Μαίρη Γούβα» H Εβελίνα Παπούλια μιλάει για την πίστη της στο ΘεόΔευ Σεπ 23, 2019 5:10 pm από Μαίρη Γούβα» ΟΑΕΔ: Προσλήψεις για 35.000 ανέργους με την νέα κοινωφελή εργασίαΔευ Σεπ 23, 2019 5:03 pm από Μαίρη Γούβα» Χρεοκοπία Thomas Cook: Γιατί βάρεσε «κανόνι» ο ταξιδιωτικός κολοσσός;Δευ Σεπ 23, 2019 4:55 pm από Μαίρη Γούβα» Παιδοκτονία στην Πετρούπολη: «Είδα το μωρό παγωμένο, ανάμεσα σε παλιόχαρτα και σκουπίδια»Δευ Σεπ 23, 2019 4:51 pm από Μαίρη Γούβα» Χρεοκοπία Thomas Cook: Πώς θα γίνει ο επαναπατρισμός των 50.000 «εγκλωβισμένων» στην ΕλλάδαΔευ Σεπ 23, 2019 4:48 pm από Μαίρη Γούβα» Μειώσεις φόρων: Πόσο θα μειωθεί η μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις από 1η ΙανουαρίουΔευ Σεπ 09, 2019 2:19 pm από Μαίρη Γούβα» Μουντομπάσκετ 2019, Ελλάδα-Τσεχία 84-77: Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερεΔευ Σεπ 09, 2019 2:17 pm από Μαίρη Γούβα» Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Έφυγε στα 63 του ένας σπουδαίος καλλιτέχνης - Οι τελευταίες στιγμέςΔευ Σεπ 09, 2019 2:14 pm από Μαίρη Γούβα» Σαμοθράκη: Αγώνας δρόμου για ανεφοδιασμό και βελτίωση των λιμενικών υποδομώνΣαβ Αυγ 17, 2019 5:59 am από Μαίρη Γούβα» Σκιάθος: Βlack out στο νησί εξαιτίας βλάβηςΣαβ Αυγ 17, 2019 5:57 am από Μαίρη Γούβα» Συγκίνηση για τη Μυρτώ της Πάρου: Στη θάλασσα επτά χρόνια μετά τη φρικτή της κακοποίησηΣαβ Αυγ 17, 2019 5:54 am από Μαίρη Γούβα» Εύβοια: Στάχτη 25.000 στρέμματα δάσους - Τεράστια η οικολογική καταστροφήΤετ Αυγ 14, 2019 1:55 pm από Μαίρη Γούβα» Βιταμίνη D: 15 καθημερινά συμπτώματα έλλειψηςΚυρ Αυγ 11, 2019 10:09 am από Μαίρη Γούβα» Φόβοι για «νέο Τσερνόμπιλ» σε δυο πόλεις της Ρωσίας μετά την έκρηξη σε ναυτική βάσηΣαβ Αυγ 10, 2019 6:39 am από Μαίρη Γούβα |
Ψηφοφορία
|
| Τι Προσέχετε σε μία άγνωστη Γυναίκα; | Κόμμωση | | 8% | [ 1 ] | Μάτια | | 8% | [ 1 ] | Χείλη | | 8% | [ 1 ] | Στήθος | | 0% | [ 0 ] | Πισινό | | 8% | [ 1 ] | Μέση | | 0% | [ 0 ] | Όλα | | 58% | [ 7 ] | Δεν Βλέπω.. (αλήθεια??) | | 8% | [ 1 ] |
| Σύνολο Ψήφων : 12 |
|
Πόσο τυχεροί είστεσήμερα | Πόσο τυχεροί είστε σήμερα:
|
Ελάτε στο Facebook |
|
ForeverGreen Greece |
|
ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ |
|
TSIMPIDIS TRANSPORT |
|
Κομμωτήριο Μπέττυ & Ρεβέκκα |
|
Εναλλακτικές Θεραπείες |
|
Perfumes Alexander |
|
|
| Γαλοπούλα.. | |
| | Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Μαίρη Γούβα VIP woman
Αριθμός μηνυμάτων : 24488 Ημερομηνία εγγραφής : 19/06/2009 Ηλικία : 63 Τόπος : ΠΕΙΡΑΙΑΣ
| Θέμα: Γαλοπούλα.. Τρι Ιουν 30, 2009 10:33 am | |
| "Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ"
ΥΛΙΚΑ:
1 μεγάλη Γαλοπούλα5 κ. περίπου
Για τη μαρινάδα: 5 λίτρα ζωμό λαχανικών 1 φλιτζ. Αλάτι ½ φλιτζ. Μαύρη Ζάχαρη Στρογγυλά πολύχρωμα πιπέρια
Καρυκεύματα: ½ ξερό Κρεμμύδι 1 Μήλο 2-3 Σύκα 1 ξυλάκι Κανέλλας Αποξηραμένο Τσίλι Δεντρολίβανο Δάφνη Αστέρι γλυκάνισου
Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων είναι η σταρ του γιορτινού τραπεζιού. Η κυρία είναι (κατά κοινή ομολογία) μια δύσκολη περίπτωση. Χρειάζεται προσεχτική μεταχείριση, καλό ψήσιμο και σωστό μαρινάρισμα για να μεταμορφωθεί από άνοστο πουλερικό στο πιο νόστιμο πιάτο του τραπεζιού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθεις τα μυστικά της…
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Όλα αρχίζουν με το δίλλημα: φρέσκια ή κατεψυγμένη γαλοπούλα ;Η πιο οικονομική λύση, και καθόλου ευκαταφρόνητη είναι η κατεψυγμένη: Αναγράφει τη χώρα προέλευσης και έχει περάσει τους ελέγχους της. Χρειάζεται όμως σωστό ξεπάγωμα μέσα στο ψυγείο, που παίρνει πολλές ώρες. Οκτώ περίπου ώρες για κάθε της κιλό. Δηλαδή για μία γαλοπούλα 6 κιλών θέλουμε λίγο πολύ 2 μέρες! Αν η γαλοπούλα δεν ξεπαγώσει σωστά θα γίνει πέτρα στο ψήσιμο…όπως δηλαδή την αγοράσαμε. Για γρήγορο ξεπάγωμα, βάζουμε τη γαλοπούλα σε νερό βρύσης (όχι ζεστό) για περίπου 8 ώρες και αλλάζουμε το νερό κάθε 2 ώρες. Ανάλογα με τους καλεσμένους σας υπολογίστε ½ κιλό ανά άτομο. Βεβαιωθείτε ότι είναι Α ποιότητας: δεν έχει , μελανιές, χτυπήματα, σπασμένα κόκαλα ή κοψίματα. Το δέρμα της πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό.
Θα προτιμήσουμε μια φρέσκια γαλοπούλα γύρω στα 5-6 κιλά.Καψαλίζουμε τα μικρά πούπουλα που έχει με ένα φλόγιστρο μαγειρικής.Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα με χλιαρό νερό.
ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ
Πρόκειται για ένα απαραίτητο στάδιο, μιας και η γαλοπούλα υπολείπεται συνήθως γευστικά των άλλων κρεάτων. Για του λόγου το αληθές, στη διαδικασία που θα περιγράψουμε δε χρησιμοποιούμε μαρινάδα αλλά μία γευστική και μυρωδάτη άλμη, χωρίς λάδι ή όξινο στοιχείο όπως λεμόνι, κρασί ή ξύδι. Το υγρό μίγμα μας περιέχει μια πληθώρα γευστικών και αρωματικών στοιχείων με κύριο συστατικό το αλάτι.
Φτιάχνουμε το μείγμα της μαρινάδας ανακατεύοντας 5 λίτρα ζωμό λαχανικών, 1 φλιτζ. αλάτι, ½ κούπα μαύρη ζάχαρη και 1 κουταλιά πολύχρωμους κόκκους πιπεριών. Το βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Νωρίς την ημέρα του μαγειρέματος ή από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε για 6-8 ώρες τη γαλοπούλα και το μείγμα σε μεγάλο κουβά ή λεκάνη, μαζί με 5 λίτρα κρύο νερό με πάγο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό για να σκεπαστεί η γαλοπούλα. Είναι καλό να βάλουμε κάτι βαρύ (πχ μία καθαρή μεγάλη πέτρα) πάνω στη γαλοπούλα για να μείνει μέσα στο υγρό. Στη μέση της διαδικασίας (όταν περάσουν δηλαδή 3 ώρες) τουμπάρουμε τη γαλοπούλα μέσα στον κουβά. Δε χρειάζεται να μπει στο ψυγείο.
Το παγωμένο νερό και το αλάτι που δρα ως φυσικό συντηρητικό θα τη διατηρήσουν μέσα στη λεκάνη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Το αλάτι βοηθάει στο να εισχωρήσει, κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος, η γευστική μαρινάδα μέσα στη γαλοπούλα και να της δώσει μια ξεχωριστή γεύση.
ΓΕΜΙΣΗ
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα ανάσκελα (με το στήθος πάνω) σε πλατύ ταψί χωρίς τοιχώματα. Είναι καλύτερο να μην τη γεμίσουμε και για να τη βοηθήσουμε να ψηθεί καλύτερα αλλά για πολλούς άλλους λόγους. Η γέμιση προσθέτει μάζα στη γαλοπούλα, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο. Αυτό οδηγεί σε στέγνωμα του κρέατός της και κυρίως του στήθους που γίνεται σαν άχυρο. Δεν χρειάζεται όμως να αφήσουμε άδεια τη κοιλίτσα της γαλοπούλας μας…
Βάζουμε στη κοιλιά της: - 1 ξυλαράκι κανέλας, δεντρολίβανο, δάφνη, ένα αστέρι γλυκάνισου, 1 αποξηραμένο τσίλι, 2-3 σύκα - Μισό κρεμμύδι και 1 μήλο (σε φέτες) που έχουμε βάλει για λίγο στο φούρνο για να μαλακώσει.
ΨΗΣΙΜΟ
Αρχικά φτιάχνουμε από αλουμινόχαρτο ένα τρίγωνο…
Το ψήσιμο έχει το εξής πρόβλημα: Η γαλοπούλα ποτέ δεν ψήνεται ομοιόμορφα: τα μπούτια πάντα χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο, ενώ το στήθος λιγότερο. Αν ψήσουμε τη γαλοπούλα τόσο ώστε το στήθος να παραμείνει ζουμερό και τρυφερό, τα μπούτια θα είναι άψητα, με αιματάκι ανάμεσα στις κλειδώσεις, κάτι που σημαίνει «Κίνδυνος»! Όλα τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται καλά. Αν όμως ψήσουμε τη γαλοπούλα τόσο ώστε τα μπούτια να ψηθούν καλά, το στήθος θα υπερψηθεί και θα στεγνώσει. Έχετε ποτέ κανέναν να το αποκαλεί άχυρο; Καθόλου περίεργο, αφού συνήθως το κριτήριο με το οποίο αποφασίζουμε αν η γαλοπούλα ψήθηκε είναι το σημείο που ενώνεται το πόδι με το υπόλοιπο σώμα. Μπορούμε να βάλουμε τι γαλοπούλα στη γάστρα για ομοιόμορφο ψήσιμο. Αλλά η καλύτερη λύση είναι ένα απλό τρίγωνο από αλουμινόχαρτο.
Αλείφουμε την μία πλευρά του τριγώνου με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και το φορμάρουμε στην γαλοπούλα. Το αφήνουμε στην άκρη (θα χρειαστεί αργότερα αλλά καλύτερα να κάνουμε το τώρα που η γαλοπούλα είναι κρύα)
Για το ψήσιμο είναι πολύ σημαντικό να πάρετε ένα ειδικό θερμόμετρο κρεάτων. Το καρφώνετε πάνω στη γαλοπούλα σε σημείο με κρέας προσέχοντας να μην ακουμπάει σε κόκαλα και να μην είναι η άκρη του στο εσωτερικό κενό.
Στις κατεψυγμένες γαλοπούλες θα βρείτε συνήθως επάνω σφηνωμένο ένα θερμόμετρο. Δεν είναι να το εμπιστεύεστε, αλλά προσοχή! Μην το αφαιρέσετε γιατί θα χαθούν από την τρυπούλα που θα αφήσει πολύτιμα, νόστιμα υγρά.
Βάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο με τα πόδια μέσα επειδή θέλουν περισσότερο ψήσιμο και το κρέας εκεί δε στεγνώνει εύκολα. Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά σε πολύ δυνατό φούρνο (250°C ) για να έχουμε μία υπέροχη καφέ τραγανή κρούστα.
Με τον τρόπο αυτό το λίπος της γαλοπούλας που βρίσκεται κάτω από το δέρμα της δεν λιώνει αλλά στερεοποιείται και έτσι το εξωτερικό παραμένει σφριγηλό, ευπαρουσίαστο και όμορφο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν βάλουμε αρχικά τη γαλοπούλα σε χαμηλή θερμοκρασία, το λίπος αυτό λιώνει και καταλήγει στο ταψί, κάτι που προκαλεί ζάρωμα στο εξωτερικό της γαλοπούλας.
Στη συνέχεια κατεβάζουμε θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 82 βαθμούς Παράλληλα βάζουμε το τρίγωνο αλουμινόχαρτου για να μην καεί η επιφάνεια. Από εδώ και εμπρός δε μας νοιάζει η ώρα αλλά η θερμοκρασία. Για την γαλοπούλα 5-6 κιλών, θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες κατά τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε τον πειρασμό να ανοίξουμε το φούρνο για να χαζέψουμε το δημιούργημά μας όσο μαγειρεύεται! Όταν το θερμόμετρο δείξει 82 βαθμούς, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά και σερβίρουμε.
| |
| | | | Γαλοπούλα.. | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
| |